Ευρώπη

Βρετανία: Γιατί υπάρχει κρίση στο φυσικό αέριο

  • newsroom


Εκτιμάται ότι η επικείμενη κρίση φυσικού αερίου στη Βρετανία θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε από τους 55 προμηθευτές ενέργειας της χώρας είναι αμφίβολο το αν θα μπορέσουν να αντέξουν τουλάχιστον οι 10 μέχρι το τέλος του χρόνου

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει αλυσιδωτό πρόβλημα στη χώρα. Επιχειρήσεις ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη έχουν πτωχεύσει, ενώ ο πρωθυπουργός αποδίδει το πρόβλημα στην τεράστια ζήτηση που έχει το φυσικό αέριο μετά από μήνες αδράνειας της παγκόσμιας οικονομίας.

Πράγματι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, μετά από έναν κρύο χειμώνα, εξάντλησε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και προκάλεσε αύξηση των τιμών της αγοράς. Για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, καθώς το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Στόχος η διάσωση εταιρειών ενέργειας

Ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κούασι Κουαρτένγκ από το Σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα βρίσκεται σε φρενήρη ρυθμό συζητήσεων και τηλεφωνημάτων με τους φορείς της αγοράς, σε μια προσπάθεια να σώσει κυρίως μεγάλες ή μεσαίες επιχειρήσεις και να προστατέψει τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να στηρίξει τις εταιρείες ενέργειας, μέσω δανείων με κρατική εγγύηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικείμενη κρίση φυσικού αερίου στη Βρετανία προβλέπεται τόσο μεγάλη, ώστε από τους 55 προμηθευτές ενέργειας της χώρας θεωρείται ζήτημα αν θα μπορέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου να αντέξουν τουλάχιστον 10.

Προβλήματα στη αποθήκευση τροφίμων αλλά και στο NHS

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων ενέργειας αλλά και η δυσκολία που θα επιφέρει στα νοικοκυριά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε σχεδόν αυτόματα τα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και αποθήκευση τροφίμων. Αρκετοί είναι οι επικεφαλής των βρετανικών σούπερμαρκετ, που ήδη έχουν εκφράσει ανησυχίες ως προς τη διάθεση των προμηθειών, ενώ περαιτέρω πρόβλημα ίσως δημιουργηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων με την αποθήκευση κρέατος.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle