Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Την πληροφορία αυτή μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.

Η ψηφοφορία, εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα. Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας.

Εκείνος ή εκείνη που θα αναδειχθεί από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, θα γίνει ο 5ος Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας στο διάστημα μόλις 6 ετών και ο 3ος για το ίδιο κόμμα, το οποίο, παρόλ’ αυτά, παραμένει στην εξουσία.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

Σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο, γνωστός και μη εξαιρετέος Μπόρις Τζόνσον ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική για να επιστρέψει εσπευσμένα στην πατρίδα του -και, πολύ πιθανόν, στο αξίωμα από το οποίο κατ’ ουσίαν εκδιώχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει την πρωθυπουργία συγκεντρώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ενώ πιο πίσω ακολουθούν η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πένι Μόρντοντ, η νεαρή (42 ετών) Κέμι Μπάντενοχ, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς και ορισμένοι άλλοι, οι οποίοι θεωρούνται αουτσάιντερ.

«Εκλογές τώρα» λένε οι Βρετανοί πολίτες

Βάσει των τελευταίων ερευνών που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov μετά από την παραίτηση της Λιζ Τρας, καθίσταται σαφές ότι οι Βρετανοί πολίτες θα προτιμούσαν να επισπευσθεί η προκήρυξη εθνικών εκλογών, στις οποίες, όπως φαίνεται να πιστεύει η πλειονότητα του λαού στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κερδίσει άνετα η παράταξη των Εργατικών.

Η σχετική σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης από τη YouGov δείχνει ότι περισσότεροι από 6 στους 10 Βρετανούς (63%) επιθυμούν την πρόωρη προκήρυξη εκλογών, αντί της αναμονής έως το τέλος του 2024, όπως είναι το θεσμικά προβλεπόμενο. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στο 63% όσων υποστηρίζουν τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν, συγκαταλέγονται πολλοί (39%) από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών στις εκλογές του 2019.

Ταυτόχρονα, οι έρευνες της YouGov επιβεβαιώνουν την υπεροχή των Εργατικών στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές τάσεις, σχεδόν τα δύο τρίτα των Βρετανών (65%) πιστεύουν ότι οι Εργατικοί θα είναι οι νικητές των επόμενων εκλογών. Εξ αυτών, το 51% δηλώνει ότι οι Εργατικοί θα επιτύχουν πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο και το 33% προχωρά ακόμη πιο μακριά, προβλέποντας μεγάλη πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη:

Το Βιετνάμ «σώζει» τον καφέ μας: αυξάνει την παραγωγή και πέφτουν οι τιμές

To δολάριο… επέστρεψε για τα καλά: Αύξηση 27% στα ταξίδια των Αμερικανών στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο έναντι του 2019 (πίνακας)

Γιώργος Κορωνιάς: Από τον «Όλυμπο» της κινητής τηλεφωνίας, στα «σύννεφα» των νέων τεχνολογιών