Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες στην Δύση να συμφωνήσουν το ταχύτερο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση του μέτρου στοιχίζει τις ζωές Ουκρανών.

Σε διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες πρωινές ώρες, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να επιμένει η Ρωσία να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα,

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έξι εβδομάδες ανάγκασε πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατέστρεψε πόλεις και έχει χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες.


Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.

«Ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους», είπε ο κ. Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πάντως πως αναμένει ότι όντως θα επιβληθεί εμπάργκο.

«Το μόνο ερώτημα είναι πόσους ακόμη Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός ώστε εσείς, ορισμένοι πολιτικοί -ξέρουμε ποιοι είστε-, να βρείτε μέσα σας κάποια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Η Μόσχα λέει πως εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου αυτήν που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία. Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις απορρίπτουν το σκεπτικό αυτό, μιλούν περί προσχημάτων για την εισβολή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε στο στόχαστρο ρωσικές τράπεζες και μέλη της ελίτ επιβάλλοντας νέες κυρώσεις χθες Τετάρτη. Ο κ. Ζελένσκι έκρινε ότι τα μέτρα αυτά είναι θεαματικά μεν, αλλά ανεπαρκή.

 

«Αγνοούνται χιλιάδες άμαχοι»

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, δήλωσε τις ο ουκρανός πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο βραδινό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από ουκρανικές δυνάμεις.

Κατ’ αυτόν, τα ρωσικά στρατεύματα φροντίζουν να απομακρύνουν πλέον πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε πως η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ντονμπάς και κάλεσε τους πολίτες που ζουν στο Λουγκάνσκ, στο Ντανιέτσκ και στο Χάρκοβο να φύγουν.

Αν η Ρωσία δεν επιδιώξει την αποκατάσταση της ειρήνης στα σοβαρά, η Ουκρανία θα συνεχίσει να «πολεμά», «δεν θα υποχωρήσει», επέμεινε.

Η μικρή πόλη Λόσοβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται βομβαρδισμό με πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν αξιωματούχοι. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Σερχίι Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram. Δεν είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.

Πριν από τρεις ημέρες, ο δήμαρχος παρότρυνε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη περίπου 55.000 κατοίκων. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, έφυγαν περίπου 10.000 τις προηγούμενες 48 ώρες.

Έντεκα πτώματα βρέθηκαν στη Χοστομέλ

Έντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου, ανέφερε χθες βράδυ στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, επικαλούμενη ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Τα θύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών. Προχθές Τρίτη, ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε ότι αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ και ότι οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνες σε κελάρια και υπόγεια.

Διαβάστε ακόμα

Στον «αέρα» 20.000 μεταβιβάσεις ακινήτων… για μια σφραγίδα!

Lamda: Πώς προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό (pic)

Ο Κατρίνης και το… προζύμι, το ομόλογο του Δημοσίου «υπέρ Παντελή», το χρυσάφι της Ιntrum και το μισό δισ. της Lamda από τα σπίτια