Την απαίτηση oι περισσότερες συναντήσεις στο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ να μεταδίδονται διαδικτυακά στο ευρύ κοινό για να ενισχυθεί η διαφάνεια στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στο Λονδίνο εξέφρασε μια ομάδα από 21 χώρες.

Θέλουν η απευθείας μετάδοση όλων των συνεδριάσεων της ολομέλειας, του συμβουλίου και του επιτροπών να αποτελέσει μέρος του σχεδιασμού και των μεταρρυθμίσεων του επόμενου ΙΜΟ εξαετούς στρατηγικού σχεδίου του ΙΜΟ.

Σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, οι περισσότερες συνεδριάσεις του ΙΜΟ παραμένουν κλειστές για το κοινό, με πρόσβαση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που διαθέτουν συμβουλευτικό καθεστώς και στα διαπιστευμένα μέσα ενημέρωσης.

Στις χώρες που υποστήριξαν το έγγραφο περιλαμβάνονταν η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, Αυστραλία, Μπαγκλαντές, Καμπότζη, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Τζαμάικα, Μαλαισία, Βασίλειο των Κάτω Χωρών, Νέα Ζηλανδία, Παλάου, Παπούα Νέα Γουινέα, Πολωνία, Νήσοι Σολομώντος, Ισπανία, Σουηδία,
Ουκρανία και Βανουάτου.

Οι εκπρόσωποι των 21 χωρών είναι της άποψης ότι «το αρχικά τεχνικά προβλήματα ή δευτερεύουσες επιπτώσεις στο κόστος δεν θα πρέπει να αποκλείουν την έναρξη αυτών των μεταδόσεων προς το κοινό», αναφέρεται στο έγγραφο.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν επίσης εκλογές για την επόμενη τετραετή θητεία του γενικού γραμματέα, που θα αρχίσει το 2024.

Διαβάστε ακόμη

7+1 «ανάσες» για τη διετία 2023-2024: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ του ΥΠΕΘΟ

Σε ρηχά νερά κινείται η ναυλαγορά ξηρού φορτίου – Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Χατζηδάκης: Με το οικονομικό νομοσχέδιο κάνουμε πράξη το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ