Η Danaos «επεκτείνει τον διάδρομο προσγείωσης» με δάνειο ύψους 438 εκατ. δολαρίων εν μέσω ρεκόρ λειτουργικών κερδών.

Ο πλοιοκτήτης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βλέπει τα προσαρμοσμένα κέρδη να εκτοξεύονται κατά 61,6%, αλλά οι μετοχές της Zim βυθίζουν την κατώτατη γραμμή.

Σημαντική αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 438 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο τράπεζες πέτυχε η εισηγμένη στην χρηματαγορά της Νέας Υόρκης, Danaos Corp, συμφερόντων του δρ Ιωάννη Κούστα.

Όπως ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο, κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την αμερικανική Citi και την ελληνική Alpha Bank για την αναχρηματοδότηση ενός δανείου με ανεξόφλητο υπόλοιπο σχεδόν 438 εκατ. δολάρια.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 383 εκατ. δολαρίων, η οποία προβλέπει ότι η Citi θα μειώσει 20 τριμηνιαίες πληρωμές κατά σχεδόν 11,3 εκατ. δολάρια η καθεμία, μειώνοντας επίσης την τελική λήξη κατά σχεδόν 158 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2027.

Και η Danaos θα έχει δάνειο 55,3 εκατ. δολαρίων με την Alpha Bank με τριμηνιαίες δόσεις λίγο κάτω από 1,88 εκατ. δολάρια μέχρι την πληρωμή balloon ύψους 17,8 εκατ. δολαρίων στην ίδια ημερομηνία λήξης.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, παρατείνει το χρέος κατά 2,5 έτη και δημιουργεί μία προοπτική πενταετίας χωρίς προθεσμίες.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες ή αναχρηματοδοτήσεις μέχρι τότε και έχουμε την απαραίτητη ευελιξία για να ακολουθήσουμε τη στρατηγική μας για ανάπτυξη, επαναγορά μετοχών και εξαγορές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος δρ Ιωάννης Κούστας και προσέθεσε:

«Στην πραγματικότητα, το καθαρό χρέος μας θα είναι πολύ κοντά στο μηδέν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που προστατεύει τη Danaos από την πρόσφατη δραματική αύξηση των επιτοκίων».

Η αναχρηματοδότηση, η οποία, σύμφωνα με την Danaos έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να κατέχει 45 πλοία χωρίς χρέος από τα 69 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διαθέτει, σε σύγκριση με μόλις 15 πλοία χωρίς χρέος πριν από την αναχρηματοδότηση.

Οικονομικά αποτελέσματα

Στο μεταξύ η εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα με προσαρμοσμένα κέρδη 177 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, μια βελτίωση 61,6% σε σχέση με τα 110 εκατ. δολάρια που κέρδισε ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό οδήγησε σε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 8,71 δολαρίων ανά μετοχή, πολύ πάνω από τη μέση εκτίμηση των 7,26 δολαρίων.

Όμως η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη κάτω των 66,8 εκατ. δολαρίων, μια πτώση 69% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, καθώς επιβαρύνθηκε με 107 εκατ. δολαρίων από την αξία των μετοχών της στην ισραηλινή Zim. Η Danaos πούλησε όλες τις εναπομείνασες μετοχές της Zim, η οποίσ είναι επίσης εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, κίνηση που της απέφερε έσοδα 161 εκατ. δολάρια.

Η Danaos ανακοίνωσε λειτουργικά έσοδα 260 εκατ. δολαρίων, ένα άλμα 32,7% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, τα καθαρά κέρδη της Danaos μειώθηκαν στα 406 εκατ. δολάρια από 887 εκατ. δολάρια, αλλά τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 569 εκατ. δολάρια από 236 εκατ. δολάρια.

«Αυτό το τρίμηνο σηματοδότησε την υποχώρηση της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων από τα μη βιώσιμα στρατοσφαιρικά υψηλά σε πιο ομαλά επίπεδα, αν και εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019», σχολίασε ο δρ Ιωάννης Κούστας:

«Η ναυλαγορά τακτικών γραμμών βίωσε έναν συνδυασμό ομαλοποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού και πτώσης της ζήτησης λόγω διαφόρων παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, η μείωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ, οι αβεβαιότητες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση» και συνέχισε:«Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα υψηλά αποθέματα στις αποθήκες και την καθυστερημένη παραλαβή εμπορευματοκιβωτίων που προέκυψε από τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η πτώση των αγορών εμπορευματοκιβωτίων έχει χτυπήσει τη ζήτηση πλοίων από ευκαιριακούς παίκτες, τροφοδοτώντας μια διόρθωση στην αγορά πλοίων κάτω των 3.000 teu. Και οι περίοδοι ναύλωσης έχουν συρρικνωθεί σε μόλις έξι μήνες για τα μικρότερα πλοία, καθώς οι ναυλωτές περιμένουν να δουν τις επιπτώσεις του επερχόμενου κανονισμού για τον δείκτη έντασης άνθρακα».

Για την Danaos ανέφερε: «Η εταιρεία είναι καλά θωρακισμένη και οι οικονομικές συμφωνίες της την έχουν αφήσει με ισχυρότερο ισολογισμό. Η Danaos έκλεισε το τρίμηνο με περισσότερα από 556 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Με έναν ισολογισμό-φρούριο, ατενίζουμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία και αξιολογούμε τα βήματα που θα διατηρήσουν τη Danaos στην πρωτοπορία του κλάδου».

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Απόφαση «σώζει» επιχειρήσεις – Ποιοι επωφελούνται από τις αλλαγές και ποιοι αποκλείονται

Πέθανε ο τραπεζίτης Έβελιν ντε Ρότσιλντ: Πώς «ένωσε» τη δυναστεία – Ο ρόλος του στην Rothschild & Co

Το τρομερό παιδί της ηλεκτρικής αυτοκίνησης και οι Bugatti από το μέλλον