Ναυτιλία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Πρώτη σε ψήφους η Μελίνα Τραυλού – Δείτε τη λίστα

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Από τους 42 υποψηφίους εξελέγησαν 30, οι οποίοι θα αποτελέσουν το νέο Συμβούλιο - Σήμερα η συνεδρίαση στα γραφεία της Ένωσης για να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο και να διαμορφώσουν τη σύνθεση του ΔΣ

Πρώτη σε ψήφους βγήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μελίνα Τραυλού, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Στη δεύτερη θέση εξελέγη η Μαρία Αγγελικούση. Τρίτος ο Φραγκίσκος Κανελλάκης, ενώ ακολουθούν ο Νικόλας Βενιάμης και ο Βασίλης Παπαγιαννόπουλος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, από τους 42 υποψηφίους, εκλέχτηκαν 30, οι οποίοι θα αποτελέσουν το νέο Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη  οι 30 εκλεγμένοι θα συνεδριάσουν στα γραφεία της Ένωσης, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο και να διαμορφώσουν τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Μελίνα Τραυλού φαίνεται ως η επικρατέστερη για τον προεδρικό θώκο και θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Ένωσης από συστάσεώς της το 1916.

Ποια είναι η Μελίνα Τραυλού

Η κυρία Τραυλού, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, είναι πρόεδρος της μοναδικής ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας μεταφοράς οχημάτων Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της Νίκος Τραυλός το 1975.

Με σπουδές στο Μάνατζμεντ στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Northeastern University της Βοστόνης, η κυρία Τραυλού εργαζόταν στην εταιρεία από τα σχολικά της χρόνια και ακολουθώντας τον πατέρα της από νεαρή ηλικία βίωσε από κοντά τις προκλήσεις της ναυτιλίας, μαθαίνοντας από τον ίδιο τα μυστικά της δουλειάς. Ξεχωριστή στιγμή όταν στο λιμάνι Φρεντερίτσια της Δανίας παρέλαβαν το πρώτο πλοίο τους που έφερε το όνομά της, «Melina». Τα θεμέλια για την επιτυχημένη πορεία της στη ναυτιλιακή βιομηχανία μόλις είχαν μπει.

«Θυμάμαι πάντα με συγκίνηση εκείνες τις στιγμές δίπλα στον πατέρα μου», μας είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

H κυρία Tραυλού με όραμα, στρατηγική σκέψη και οξυδερκείς επιχειρηματικές κινήσεις έχει κατορθώσει να μεγαλώσει τον στόλο της Neptune Lines, ο οποίος απαριθμεί σήμερα 18 πλοία μεταφορικής ικανότητας έως 5.000 οχήματα, εξυπηρετώντας 20 χώρες με πάνω από 30 κομβικής σημασίας λιμάνια στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόλος της μεταφέρει ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο και ξεχωρίζει στον χώρο της ναυτιλίας για τη διακεκριμένη δράση της σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Εργατική και διορατική, το 2017 ίδρυσε την εταιρεία Neptune Dry, η οποία διαχειρίζεται σήμερα στόλο πέντε φορτηγών πλοίων με μέσο όρο ηλικίας τα επτά έτη.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των εταιρειών της Neptune. Από τον Οκτώβριο του 2021, μετά την ηχηρή μεταγραφή του Κρεγκ Γιασιένσκι από τη νορβηγική Wallenius Wilhelmsen στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Neptune Lines, η κυρία Τραυλού παραμένει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και, βέβαια, πάντα η ψυχή και η οραματίστρια του ομίλου.

Η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια έχει αναπτύξει σταθερές επιχειρηματικές συμμαχίες με Κινέζους και Αραβες. Ήταν η μία από τους έξι κορυφαίους Ελληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τότε καγκελάριο της Γερμανίας Aνγκελα Μέρκελ στις 11 Ιανουαρίου του 2019 στην Αθήνα. Επίσης, ήταν μία από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που συνάντησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Τραυλού κατέχει και τη θέση της προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Malta International Shipowners Association. Αποτελεί ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια και σήμερα διανύει τη δεύτερη πετυχημένη θητεία της στο προεδρείο της Ενωσης.

Μότο της είναι ότι «όλοι έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε στην πατρίδα».

Τα γραφεία της Neptune παραμένουν στην καρδιά του Πειραιά. Η οικογένεια Τραυλού είναι από τις λίγες πλέον εφοπλιστικές οικογένειες που στηρίζουν το μεγάλο λιμάνι της πρώτης παγκοσμίως ναυτιλιακής δύναμης του κόσμου, της Ελλάδας.

«Ο Πειραιάς θα έπρεπε να είναι και επίσημα το κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας και όχι το Λονδίνο. Εχουμε την ισχυρότερη ναυτιλία. Απαιτείται, όμως, όραμα και στρατηγική σε όλα τα επίπεδα και πεδία», μας είχε δηλώσει λίγα χρόνια πριν.

Αξιακός της κώδικας, η κοινωνική αλληλεγγύη. Η κοινωνική προσφορά τόσο της εταιρείας της όσο και της ίδιας είναι διαχρονική, συνεπής και αναγνωρισμένη. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή της στη δημιουργία της ΣYN-ENΩΣIΣ, που είναι ο βραχίονας της κοινωνικής προσφοράς που έχει αναπτύξει η ΕEE. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Axion Hellas, που στηρίζει έμπρακτα ευάλωτες ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των startups, Endeavor Greece. Για την παρουσία γυναικών στα πλοία μάς έχει δηλώσει: «Το επάγγελμα του ναυτικού παραδοσιακά δεν απασχολούσε τις γυναίκες. Εμείς, ως εταιρεία, υποστηρίζουμε τη συμμετοχή και την επαγγελματική δράση των γυναικών στη θάλασσα. Δεν θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι η επαγγελματική ικανότητα είναι θέμα φύλου. Σε ό,τι με αφορά, είμαι έμπρακτα δίπλα στις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν καριέρα στη θάλασσα».

Η προσωπικότητά της, το όραμά της, οι πράξεις και η πορεία της είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι το ανέφικτο γίνεται εφικτό.

Διαβάστε περισσότερα

Η Κίνα προσπαθεί να «ξεφουσκώσει» την αγορά ακινήτων με ένα επικίνδυνο οικονομικό πείραμα

Πολωνική «απόβαση» στην ελληνική αγορά

Έρευνα: Πώς κινούνται οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα