Ναυτιλία

Eyesea: Η πρώτη παγκοσμίως βάση δεδομένων για τη αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


«Με την πλήρη υποστήριξη της ναυτιλιακής κοινότητας πιστεύουμε ότι η Eyesea είναι ένας “game changer” για την παγκόσμια θαλάσσια ρύπανση», δήλωσε ο ιδρυτής της Eyesea, Graeme Somerville-Ryan

Την χαρτογράφηση της θαλάσσιας ρύπανσης αποφάσισαν να κάνουν πράξη ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ο σκοπός θα επιτευχθεί μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Eyesea, ο οποίος άρχισε την λειτουργία του σήμερα.

Η Eyesea, χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής και την υποστήριξη ναυτικών, πλοιοκτητών, εφοπλιστών και όλων των επαγγελματιών της ναυτιλίας για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη ρύπανση των ωκεανών.
Με βάση τα δεδομένα αυτά θα δημιουργηθούν λεπτομερείς χάρτες και διαγράμματα που θα διατίθενται δωρεάν σε κυβερνήσεις, ερευνητές, τοπικές αρχές και μια σειρά άλλων ενδιαφερομένων, επιτρέποντάς τους να έχουν στοχοθετημένη δράση καθαρισμού και να λάβουν πολιτικές αποφάσεις βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων.

«Με την πλήρη υποστήριξη της ναυτιλιακής κοινότητας πιστεύουμε ότι η Eyesea είναι ένας “game changer” για την παγκόσμια θαλάσσια ρύπανση», δήλωσε ο ιδρυτής της Eyesea, Graeme Somerville-Ryan. 

«Όλοι όσοι, από τη ναυτιλία, συμμετέχουν σε αυτό το έργο θέλουν να αντιμετωπίσουν τη θαλάσσια ρύπανση με πιο συστηματικό, αποτελεσματικό και ποιοτικό τρόπο από ό, τι είναι δυνατόν σήμερα. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησής μας. Η λύση την οποία βρήκαμε ήταν να δημιουργήσουμε την πρώτη παγκόσμια βάση δεδομένων για τη ρύπανση των ωκεανών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Περίπου 60 εμπορικά πλοία και ορισμένα υπερσύγχρονα σκάφη προετοιμάζονται για θαλάσσιες δοκιμές της έκδοσης beta της εφαρμογής Eyesea.

Εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους ναυτικούς να συλλέγουν και να υποβάλλουν δεδομένα για τη θαλάσσια ρύπανση, απλώς τραβώντας μια φωτογραφία και κατηγοριοποιώντας τον τύπο της ρύπανσης.

Στη συνέχεια, οι εικόνες επισημαίνονται αυτόματα με GPS, ανωνυμοποιούνται και ελέγχονται πριν ενσωματωθούν σε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων ρύπανσης, ώστε η Eyesea να δημιουργήσει λεπτομερείς ωκεανικούς χάρτες και χάρτες.

«Όταν εξετάσαμε το πρόβλημα του γαλάζιου νερού και της παράκτιας θαλάσσιας ρύπανσης, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν πολύ λίγα δεδομένα, παγκοσμίως, για το πρόβλημα», δήλωσε ο Somerville-Ryan:

«Μας φάνηκε ότι η επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης θα ήταν αδύνατη αν δεν γνωρίζαμε με ακρίβεια τι συνέβαινε και πού. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Eyesea θα εφοδιάσουν τους περιβαλλοντικούς ηγέτες με εμπειρικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η Dentons Kensington Swan -Νέα Ζηλανδία παρείχε σημαντική συμβολή στην οργάνωση της ενσωματωμένης μη κερδοσκοπικής κοινωνίας και προστασίας IP.

Ναυτιλία έναντι ρύπανσης

Ο Somerville-Ryan είπε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την υποστήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας:
«Μόλις εξήγησα τι ήθελα να πετύχω, η απάντηση από τη ναυτιλιακή βιομηχανία ήταν φανταστική. Τώρα θέλουμε να δημιουργήσουμε το δίκτυο υποστήριξής μας γιατί, φυσικά, όσο περισσότερα πλοία και πλήρωματα εμπλακούν τόσο καλύτερα θα είναι τα δεδομένα και τόσο πιο ενημερώμενοι θα είναι οι χάρτες» και προσέθεσε:
«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι – είναι μια μεγάλη ακτή και ένας μεγάλος ωκεανός. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μόλυνση στη θάλασσα μόνο με τη συμμετοχή όλων, βοηθώντας όσο μπορούν».

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας αναφοράς Eyesea χρηματοδοτήθηκε από την ChartWorld, τον κορυφαίο πάροχο τεχνολογίας ψηφιακής πλοήγησης στον κλάδο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Steven Schootbrugge και ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Oliver Schwarz έχουν δεσμεύσει εκτεταμένους πόρους για την πρωτοβουλία.

Η Eyesea δίνει στους ναυτικούς έναν διαφορετικό ρόλο. Μπορούν τώρα να είναι τα «μάτια του ωκεανού». Οι προστάτες της θάλασσας».

Διαβάστε ακόμα: 

Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας ανακοινώνει το υπ. Οικονομικών

Μιχάλης Σακέλλης: Τιμήθηκε το Lloyd’s List Shipping Award 2020

Ποιες εταιρείες κρύβονται πίσω από τις βίλες «υψηλών προδιαγραφών»