Στις  προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου, το 90% του  οποίου μεταφέρεται δια θαλάσσης, στους εμπορικούς πολέμους των ΗΠΑ, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στο Brexit, στην ισχύ από 1η Ιανουαρίου της νέας νομοθεσίας για τα καύσιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο και στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας ισχυρής  της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία αναφέρθηκε  ο Χαράλαμπος Φαφαλιός,  πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co operation Committee).

Photo Credit: Ilias Bissias

Στην ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ανέφερε:
 
Για τα νέα καύσιμα: Το 2020 άρχισε για τη ναυτιλιακή βιομηχανία με κάποια σύγχυση εξαιτίας του όχι και τόσο   τέλειου τρόπου με τον οποίο ο Ι.Μ.Ο. έθεσε σε εφαρμογή τη νομοθεσία για τα νέα καύσιμα χαμηλού θείου. έχουν τεθεί σε εφαρμογή κανόνες χαμηλού θείου.

Τα προβλήματα στην προμήθεια των καυσίμων, στην ποιότητά τους και του κόστους αγοράς υπάρχουν σε όλο τον κόσμο  και  οι  ναυτιλιακές εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπίσουν ακόμη  άλλη μία ατελή νομολογία.

Η εφαρμογή της  νομοθεσίας του ΙΜΟ   δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο των πλοιοκτητριών εταιρειών  χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κεντρικός ρόλος των ναυλωτών, των διυλιστηρίων πετρελαίου και των προμηθευτών καυσίμων. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ατελή ρύθμιση.

Ελπίζουμε, ότι προχωρώντας  προς το 2030 και μετά προς το 2050 θα υπάρξει στενότερος διάλογος μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την επίτευξη μιας εφικτής λύσης όσον αφορά τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου.

Για το παγκόσμιο εμπόριο: Ενώ τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν  σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο εμπόριο και την ασφάλεια  φαίνεται ότι μέχρι στιγμής η ανάγκη να διατηρηθούν οι ισορροπίες έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά στ ο να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη η περιοχή.

Στη Δύση, οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα, καθώς και τα δύο πολιτικά κόμματα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να δυσφημήσουν τους υποψηφίους του άλλου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών έθεσε την πολιτική του BREXIT σε ασφαλέστερη βάση και ελπίζουμε ότι τα μετριοπαθή ευρωπαϊκά κράτη  θα συμβάλουν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής εμπορικής συμφωνίας.

Ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξαπολύουν εμπορικούς πολέμους  εξακολουθούμε να βλέπουμε να διακινούνται μεγάλες ποσότητες φορτίου και  ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ομαλοποίηση του εμπορίου.
 
Για τις ναυλαγορές: Ευτυχώς, πολλές από τις ναυλαγορές  έχουν ευημερήσει τους τελευταίους μήνες. Δεξαμενόπλοια, εμπορευματοκιβώτια και L.N.G. έχουν δει καλύτερες μέρες ενώ ο Drybulk είναι σίγουρα ανυπόμονος.

Δυστυχώς, τα βιβλία παραγγελιών για ναυπηγήσεις  πλοίων περιλαμβάνουν περισσότερα συμβόλαια από ό,τι πρέπει και  η επικείμενη υπερπροσφορά χωρητικότητας δεν μπορεί να διασφαλίσει μία μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της  ναυλαγοράς.
 
Για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες: Ανεξαρτήτως αυτής της αβεβαιότητας, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες συνεχίζουν να ανανεώνουν  τον στόλο τους με σωστό  ρυθμό, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν οι σημαντικότεροι προμηθευτές χωρητικότητας στην παγκόσμια οικονομία.

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες εξετάζουν επίσης προσεκτικά τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως ο L.N.G., προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της περιβαλλοντικής συζήτησης.

Περιβάλλον:  Στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα που αφορούν την οικολογική λειτουργία των μηχανών πρόωσης   έχει προταθεί η δημιουργία ενός ταμείου προκειμένου να στηρίξει  περαιτέρω  την  έρευνα και την ανάπτυξη.

Κάποιος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για να διασφαλίσει ότι ένα τέτοιο ταμείο θα διοχετεύσει τους πόρους του προς τη σωστή κατεύθυνση και να μην γίνει  λάκκος καταχρασμένων χρηματικών πόρων.

Πάνω απ ‘όλα, είναι ευθύνη των ναυπηγείων και των κατασκευαστών θαλάσσιων προωστικών να αναζητήσουν τα κατάλληλα μελλοντικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρειαστεί η βιομηχανία μας.

Για τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου: Είμαστε τόσο υπερήφανοι που λέμε ότι με βάση το Λονδίνο είμαστε κοντά σε όλους τους μεγάλους εθνικούς και διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς και είμαστε σε στενή επαφή και διαβούλευση με τα περισσότερα από αυτά.

Είμαστε επίσης τυχεροί που είμαστε κοντά στο Baltic Exchange  με το οποίο τα μέλη μας έχουν πάνω από έναν αιώνα και το ήμισυ της ιδιότητας του μέλους σε ορισμένες περιπτώσεις.
 
Ναυτική εκπαίδευση:  Στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερο στις ακαδημίες εμπορικής ναυτιλίας και αν δεν το κάνει, τουλάχιστον  να επιτρέψει στην ιδιωτική  εκπαίδευση να καλύψει το κενό.

Εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς:  Πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε την ανάγκη αποτελεσματικότερης κυβερνητικής εκπροσώπησης σε εθνικό επίπεδο στο Ι.Μ.Ο.  και στο E.U. και ότι τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν μεγαλύτερη παραμονή  σε αυτές τις θέσεις.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η συμβολή του στην Ελληνική Ναυτιλία στο εσωτερικό του και σε όλο τον κόσμο.

Ελληνες ναυτικοί: Η ομιλία μου θα ήταν ατελής, αν δεν ανέφερα το πιο πολύτιμο στοιχείο της βιομηχανίας μας. Τα πληρώματα των πλοίων και το προσωπικού των γραφείων καθιστούν την ελληνική ναυτιλία ξεχωριστή, μοναδική και παγκόσμια».