Το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων έβαλε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δρ Γιώργος Πατέρας μιλώντας για ένα από τα πιο καυτά προβλήματα της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας που είναι η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Μπορεί οι επαγγελματικές προοπτικές να είναι πολύ καλές, μπορεί να γίνονται συνέδρια, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις των ειδικών και των αρμόδιων φορέων όμως τα ελληνόπουλα δεν στρέφονται προς της θάλασσα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ονόμασε έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης το 2024 και ο υπουργός κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς και πλοιοκτήτες για να βρεθούν οι τρόποι να το επικοινωνήσουν με ελκυστικό τρόπο το θέμα όμως ακόμη είμαστε στην αρχή.

Ο δρ Γιώργος Πατέρας πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μιλώντας πρόσφατα στην εκδήλωση της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων όπου δόθηκαν 13 υποτροφίες σε νέους και νέες που ακολουθούν ναυτικές σπουδές, είπε:

«Χωρίς τους ναυτικούς δεν θα έχουμε τους εφοπλιστές του αύριο και δεν θα έχουμε κόσμο να επανδρώσουμε τα γραφεία. Μας λείπουν ναυτικοί. Πρέπει να μπαίνουν στις σχολές περίπου 3.500 σπουδαστές κάθε χρόνο για να μπορούμε να έχουμε τους ναυτικούς που χρειαζόμαστε για το αύριο. Να είναι καλά σπουδαγμένοι, μορφωμένοι και να είναι συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη. Το ΝΕΕ εκτός του ότι υποστηρίζει ό,τι ενέργειες κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη Ναυτική Εκπαίδευση, έχει ξεκινήσει μία καμπάνια για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα» και συνέχισε εντοπίζοντας το πρόβλημα στην επικοινωνία με τη νεολαία:

«Είναι μία δύσκολη προσπάθεια να πείσουμε τα παιδιά να έρθουν στο ναυτικό επάγγελμα το οποίο είναι εξαιρετικό και οι προοπτικές μπορεί να σε κάνουν πλοιοκτήτη, όπως συμβαίνει σήμερα με το 50% των Ελλήνων πλοιοκτητών οι οποίοι ξεκίνησαν ως ναυτικοί.

Και είναι μία δύσκολη δουλειά γιατί ετοιμάσαμε ως Επιμελητήριο υλικό για να το μοιράσουμε στα παιδιά αλλά το φτιάξαμε όπως ξέρουμε εμείς. Όμως τα παιδιά δεν τα ενδιαφέρει να διαβάσουνε όλα αυτά που γράφουμε εμείς. Θέλουν να δούνε δύο-τρία σημεία-bullet points και όταν θέλουν να μπαίνουν και να τα διαβάζουν. Πρέπει να βρούμε έναν καλό influencer για να αποκτήσουμε πιο δυνατή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τη νεολαία και να την πείσουμε να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα” και κατέληξε λέγοντας:

«Πρέπει να πλησιάσουμε τα παιδιά με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε για να τους φέρουμε στο ναυτικό επάγγελμα».

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα €2,28 δισ. τον Ιανουάριο

Ανοίγει ο 4ος κύκλος voucher για την επιδότηση POS – Ταμειακών

Πλειστηριασμοί: Οικογένεια Τσαντίλη, Καπνική Μιχαηλίδη και… ακίνητο ΡΑE βγαίνουν στη «σέντρα» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ