Το Ιράν αψηφά τις αμερικανικές κυρώσεις με την αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, τελευταίο σημάδι ότι οι αμερικανικές πιέσεις αποτυγχάνουν να περιορίσουν τις ενεργειακές πωλήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν έγινε πέρυσι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμου στη Μέση Ανατολή – το οποίο χρησιμοποιείται για θέρμανση, μαγείρεμα και ως πρώτη ύλη για χημικά εργοστάσια – με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 28% σε πάνω από 11 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων παρακολούθησης πλοίων και πληροφοριών αγοράς από τη συμβουλευτική εταιρεία Facts Global Energy. Η εταιρεία αναμένει ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν πάνω από τα 12 εκατομμύρια τόνους φέτος.

Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής από το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στον Περσικό Κόλπο, καθώς και στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή ικανότητα μεταξύ του Ιράν και της Κίνας, όπου αποστέλλεται σχεδόν το σύνολο του καυσίμου, δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg ο Iman Nasseri, διευθύνων σύμβουλος της FGE για τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυστηροποιήσουν την επιβολή κυρώσεων στο ενεργειακό εμπόριο του Ιράν, προκειμένου να περιορίσουν την οικονομική υποστήριξη που παρέχει σε συμμαχικές πολιτοφυλακές στην περιοχή, όπως οι Χούθι στην Υεμένη και η Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, η σκληρή δράση ενέχει τον κίνδυνο να ανεβάσει τις τιμές και να πλήξει τους καταναλωτές, γεγονός που αποτελεί πολιτικό πρόβλημα σε μια χρονιά εκλογών.

Παρά την πίεση των ΗΠΑ, η ιρανική παραγωγή πετρελαίου έχει επίσης διογκωθεί, ανερχόμενη σε υψηλό πενταετίας, πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πέρυσι. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αργού του πηγαίνει επίσης στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα του placement – Η μεγάλη υπερκάλυψη και η «δίψα» για ελληνικά assets

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ