Τη δική της πορεία και σφραγίδα στην διεθνή αλλά και ελληνική ναυτιλία έχει βάλει η οικογένεια του καπετάνιου Δημήτρη Μπεζαντάκου συμπληρώνοντας ήδη 30 χρόνια στο επιχειρηματικό πεδίο δράσης με την εταιρεία Νavigator Shipping Consultants.

Όμως η δραστηριότητα του καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού άρχισε το 1967 όταν μπάρκαρε αρχικά σε φορτηγά πλοία και στη συνέχεια σε δεξαμενόπλοια πριν ο δρόμος του τον φέρει στην ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Μαρτίνου, τη Thenamaris, το 1978 όπου εργάστηκε ως διαχειριστής  στόλου-fleet manager.

Ήταν σε ηλικία 8 ετών, τη δεκαετία του ’50  όταν έφυγε μαζί με την οικογένειά  του από τη Μάνη  και εγκαταστάθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Η φτώχεια μεγάλη στην μεταπολεμική Ελλάδα. Οι Έλληνες πάντοτε σε εποχές κρίσης στρέφουν το βλέμμα τους στη θάλασσα. Αυτό έκανε και ο έφηβος Δημήτρης για να μπορέσει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Ήταν ο πρώτος  και όπως αποδείχθηκε στην πορεία ο μοναδικός από την οικογένεια που ασχολήθηκε με το ναυτικό επάγγελμα ενώ σπούδασε και οικονομικά.

Το κουβάρι  της  ιστορίας της οικογένειας  Μπεζαντάκου ξετυλίγει στο Newmoney η μία από τις τέσσερις κόρες του καπετάνιου και διευθύνουσα σύμβουλος της Navigator, η Δανάη, η οποία πρώτα  δίνει τα διαπιστευτήρια της εταιρείας:

“Η Νavigator Shipping Consultants εκπροσωπεί αποκλειστικά σημαντικό αριθμό των μεγαλύτερων Οίκων Ρυμουλκών και Πρακτόρων σε εμπορικά λιμάνια παγκοσμίως και τους παρουσιάζει στη Ναυτιλιακή κοινότητα με σκοπό αφενός μεν την δημιουργία άριστων σχέσεων για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και αφ’ ετέρου την επίτευξη οικονομικού οφέλους για τις Ναυτιλιακές Εταιρείες όπου τα έξοδα ρυμούλκησης αποτελούν σε πολλά λιμάνια το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων ελλιμενισμού με βασική  προϋπόθεση την διασφάλιση της εμπιστευτικότητας στην συνεργασία.”

Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται:

“Η Νavigator Shipping Consultants γιόρτασε τα 30 χρόνια της επιτυχημένης σταδιοδρομίας της, ωστόσο η πραγματική της ηλικία ανέρχεται σε μισό αιώνα περίπου, όταν από το 1978 ο πατέρας μου ων, καπετάνιος και οικονομολόγος παράλληλα μετά από μακροχρόνια θαλάσσια υπηρεσία και η μητέρα μου σχεδόν φοιτήτρια ακόμα, αποφάσισαν να φτιάξουν την οικογένειά τους στη στεριά και έδεσαν τη ζωή τους με την σπουδαία οικογένεια της τότε ΤHENAMARIS των αδερφών Μαρτίνου  Θανάση, Ντίνου και Ανδρέα. Ο πατέρας μου στο operations- διαχείριση   συνεργάστηκε ευθύς εξ αρχής με μεγάλους Οίκους Ρυμουλκών και Πρακτόρων δημιουργώντας πολύ δυνατές επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις.

Η μητέρα μου, Ιωάννα, σπουδάζοντας ήδη στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά – μετέπειτα Πανεπιστήμιο Πειραιά – Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχοντας σπουδές στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, εργάστηκε στο τμήμα Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, έχοντας αναλάβει παράλληλα μαζί με την κυρία Μαρίνα  Μαρτίνου, την αρχισυνταξία του Περιοδικού «ΑΛΚΥΟΝ» – τεράστια πρωτοπορία εκείνα τα χρόνια για τη ναυτιλία. Αλλά ούτως ή αλλιώς η οικογένεια Μαρτίνου, ήταν πάντα πρωτοπόρος κατά γενική ομολογία. Από τη θέση της αυτή, ερχόταν σε επαφή και με το γραφείο αλλά και με τους ανθρώπους των βαποριών, στοιχεία που αργότερα συνετέλεσαν στην επιτυχία της  NAVIGATOR”.

Την εποχή εκείνη γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της NAVIGATOR, με όλα τα στοιχεία του επαγγελματισμού που πήρε ο Δημήτρης και η Ιωάννα από  την πραγματικά μεγάλη οικογένεια της Ναυτιλίας, αυτή της οικογένειας Μαρτίνου.

Η Δανάη Μπεζαντάκου θυμάται πως έζησε ως παιδί τα χρόνια εκείνα:

“Παιδί εγώ τότε – θυμάμαι τα έντονα στοιχεία που είχε η καθημερινότητα η οποία όλη κινούνταν γύρω από τη ναυτιλία και το μετέπειτα αντικείμενο αφού όλοι οι φίλοι  της οικογένειας προέρχονταν από τη Ναυτιλία  και οι συζητήσεις τους αφορούσαν τα καθημερινά θέματα των βαποριών. Οι τρεις από τις τέσσερις αδελφές της οικογένειας μεγαλώσαμε μαζί με την THENAMARIS,  ζήσαμε και χαρήκαμε στις εταιρικές γιορτές τόσο που θυμάμαι ότι όταν οι γονείς μου αναφέρονταν στη σπουδαία κυρία Νουνού Μαρτίνου την αποκαλούσαν η «μάνα». Χαρακτηριστικά αστειευόμενες μεταξύ μας οι αδελφές λέμε ότι η ΝΑΥΤΙΛΙΑ δεν τη μάθαμε ούτε εγώ στο Πανεπιστήμιο του Surrey, ούτε η Κατερίνα στο Birmingham, ούτε η Χριστίνα στο Πάντειο και στο  CASS που σπουδάσαμε, αλλά από το HANDY BOOK και το LAYTIME  που «έπρεπε» να διαβάσουμε για την βελτίωση των Αγγλικών μας. Αυτά τα αναφέρω για να σας δώσω το στίγμα πάνω στα υγιή στοιχεία που δομήθηκε η NAVIGATOR και που ακόμα και σήμερα στο επιχειρείν θεωρούνται πρότυπα και αξεπέραστα”.

Μετά την THENAMARIS, που ήταν και η μόνη εταιρεία που εργάστηκαν ο Δημήτρης και η Ιωάννα ίδρυσαν  την NAVEX MARITIME και ασχολήθηκε με την διαχείριση των πλοίων διατηρώντας  πάντα της  συνεργασία τους  τόσο με τις εταιρείες ρυμούλκησης όσο και με τους ανθρώπους που σχεδιάζουν τις κινήσεις στην ελληνική  Ναυτιλία  τους  Decision Makers.

“Διότι όταν ασχολείσαι de profuntis με ένα αντικείμενο, γνωρίζεις την αναγκαιότητα της διατήρησης υγιών και έντιμων σχέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλα αυτά τα χρόνια που η εταιρεία μας συντελεί στις συνεργασίες ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με τις εταιρείες ρυμούλκησης και πρακτόρευσης ποτέ δεν έχουν δημιουργηθεί νομικές διενέξεις” τονίζει η Δανάη Μπεζαντάκου και συνεχίζει:

“Την εποχή της  NAVEX η μητέρα μου παράλληλα με το Ξενοδοχείο μας στη Ζάκυνθο, ασχολήθηκε περισσότερο με τη NAVIGATOR και θυμάμαι ότι στις διακοπές μας πάντα φιλοξενούσαμε εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών  Towing & Agents και αργότερα όταν τελειώσαμε τις σπουδές μας και πήρα τη θέση μου στη NAVIGATOR, ήδη γνώριζα πρόσωπα – και πράγματα – διότι όλη μου η ζωή ήταν ήδη …. ΑΥΤΗ!!»

Ο καπετάνιος Δημήτρης Μπεζαντάκος θυμάται τα πρώτα βήματα της NAVIGATOR όπου είναι πρόεδρος:

“Φιλοσοφία μας  ήταν  πάντα η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που στηρίζεται σε ουσιαστική μεσολάβηση μεταξύ αφ’ ενός των Εταιρειών Ρυμούλκησης και Πρακτόρευσης και αφ’ ετέρου των ναυτιλιακών εταιρειών με σκοπό την επιτυχή συνεργασία προς όφελος και των δύο μερών. Αλήθεια είναι ότι αυτό ήταν πάντα εύκολο για τους ανθρώπους της NAVIGATOR δεδομένου του φιλικού κλίματος που διατηρούμε πάντα με τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής κοινότητας όσο και των πολύχρονων συνεργασιών που είχαμε αφού τα πάντα για εμάς είναι ΝΑΥΤΙΛΙΑ.  Γι αυτό και οι σχέσεις μας διέπονται από Εμπιστοσύνη – Συνέπεια– Εκτίμηση – Αμεσότητα, στοιχεία παραδοσιακών επαγγελματικών σχέσεων που εμπεριέχουν και την φιλία και την αυτοεκτίμηση”. Ακλουθούμε την τεχνολογία και τα σημεία των καιρών πάντα με γνώμονα τον ανθρώπινο παράγοντα,  και σεβόμενοι όλα τα χαρακτηριστικά που γέννησαν το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα” και προσθέτει:

“Η διαμεσολάβηση αυτή μεταξύ των Πρακτόρων & Ρυμουλκών  και των  Decision Makers των ναυτιλιακών Εταιρειών εμπεριέχει και το συμβουλευτικό ρόλο της  NAVIGATOR για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καλύτερα θέματα όπως προσάραξη πλοίων, ζημιών στις μηχανές, δεξαμενισμοί, αλλαγής πληρωμάτων και τόσα άλλα που απαιτούν εμπειρία και γνώση”.

Ακολούθησε η ίδρυση του Navigator Forum απόρροια του ανήσυχου πνεύματος του Δημήτρη και της Ιωάννας  Μπεζαντάκου:

“Επειδή λοιπόν υπήρξαμε πάντα υπέρμαχοι των απευθείας σχέσεων και όχι του απρόσωπου επίπλαστου περιβάλλοντος από το 2001, αντιληφθήκαμε την ανάγκη ύπαρξης μίας εκδήλωσης όπου θα συναντώνται οι Decision Makers της Ελληνικής Ναυτιλίας και θα συζητούν καίρια θέματα που απασχολούν και επηρεάζουν τόσο τον κλάδο όσο και την κοινωνία μας, έτσι καθιερώσαμε την διοργάνωση ενός ετήσιου Forum όπου εκπρόσωποι των πλοιοκτητών ,  των ναυλομεσιτών, των ναυπηγοεπισκευαστικών εταιρειών, των πρακτόρων, των ρυμουλκών, των σημαιών, των τεχνικών εταιρειών, θα τα συζητούν με σκοπό την εύρεση λύσεων σε θέματα που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα. Πριν από 20 χρόνια η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε με την διοργάνωση του 1ου Navigator – The Shipping Decision Makers Forum – τότε δεν υπήρχαν πολλά ναυτιλιακά συνέδρια και η ιδέα αυτή ήταν όντως πρωτοποριακή – το οποίο από το 2001 φιλοξενεί ετησίως 700 και πλέον στελέχη της Ελληνικής και Διεθνούς Ναυτιλιακής Κοινότητας και συνολικά 10.000 συμμετέχοντες, 240 ομιλητές, 70 θέματα συζήτησης, 130 εταιρείες και 50 Μedia Supporters.

Τα  Fora  της  NAVIGATOR κάθε φορά εστιάζουν σε θέματα που απασχολούν την παγκόσμια Ναυτιλιακή Κοινότητα και θέτουν προτάσεις που επηρεάζουν θετικά και συμβάλουν αρκετές φορές στην επίλυση σχετικών θεμάτων”.

Συμπληρώνοντας την 20 επέτειο από την 1η διοργάνωση, φέτος στο  Forum  προσκαλείτε η Ελληνική και Διεθνής Ναυτιλιακή Κοινότητα να ηγηθεί των αλλαγών (#LeadTheChange) και να συμμετέχει στο  NAVIGATOR – THE SHIPPING DECISION MAKERS ONLINE WEEK ( 12-16 Απριλίου 2021) &  Forum (19 Απριλίου 2021). Στα θέματα συζήτησης συμπεριλαμβάνονται τα :  Decarbonisation,  Smart Shipping,  Ανθρώπινος Παράγοντας, Εφοδιαστική Αλυσίδα &  Commercial & Finance Aspects.

“Επειδή ότι μένει «στάσιμο» χαλάει” συμπλήρωσε η Δανάη Μπεζαντάκου “εξελικτικά η NAVIGATOR, στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δημιούργησε το Young Executives & Students (ΥΕS) Forum, μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ αφενός Nέων-μαθητών, φοιτητών, αποφοίτων, νεαρών στελεχών- που προσδοκούν να γνωρίσουν τη ναυτιλία και να παραμείνουν για σπουδές και εργασία εντός συνόρων και αφετέρου καταξιωμένων Στελεχών και Καπεταναίων της Ναυτιλιακής Κοινότητας, με στόχο την υποστήριξη της δημιουργίας της επόμενης γενιάς που θα στελεχώσει τις Ελληνικές Ναυτιλιακές εταιρείες και πλοία και θα κληθεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία μας παγκοσμίως” και συνεχίζει:

“Στους ανοιχτούς διαλόγους και τις δράσεις που πραγματοποιεί το YES FORUΜ οι οποίοι προσανατολίζονται στην παρουσίαση του φάσματος του Ελληνικού πλέγματος και των ευκαιριών που αυτό προσφέρει, στην προαγωγή της Ελληνικής Ναυτιλιακής Ιστορίας και ναυτοσύνης,  και στην ένταξη της ναυτιλίας στα σχολεία και τις ημέρες καριέρας που αυτά διοργανώνουν έχουν λάβει μέρος πάνω από 100.000 συμμετέχοντες”.

Σημαντικές στιγμές για τον οργανισμό ήταν η σηματοδότηση της ημέρας νέων στα Ποσειδώνια με το ΥΕS to Shipping Forum 2016, να φιλοξενεί την τότε Ευρωπαία Επίτροπο Violeta Bulc, η οποία για πρώτη φορά συμμετείχε σε ευρωπαϊκό συνέδριο νέων απαντώντας στις ερωτήσεις τους. Το 2018 η παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κυρίου Θεόδωρου Βενιάμη, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του  Forum  παρακινώντας  τους νέους να στραφούν στη θάλασσα και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει και φυσικά η παρουσία της εμβληματικής για τη ναυτιλία προσωπικότητας και δημιουργού της  THENAMARIS,  κυρίας Νουνου Μαρτίνου και το 2020 επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό και Εθνικό Διάλογο Νέων.

H Δανάη Μπεζαντάκου είναι CEO της Νavigator Shipping Consultants στον κλάδο της Ναυτιλίας, Co-CEO των εταιρειών στον κλάδο του τουρισμού KEFI S.A. και MATILDA HOTEL και Παγκόσμια Νέα Ηγέτης (από το 2015) και Ευρωπαία Νέα Ηγέτης (από το 2013). Εκπροσώπησε την Ελλάδα δύο φορές στο IVLP. Το 2011 συμμετείχε στο “Women In Leadership” με 100 γυναίκες από 92 χώρες το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Hillary Clinton με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ημέρα της Γυναίκας και στόχο την ενδυνάμωση της θέσης της επιρροής της γυναίκας στην παγκόσμια οικονομία.

Το 2017 ως Ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετεχόντων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής, Hellenic – U.S. Alumni συμμετείχε στο “On Demand Opportunity: Alumni Association Development”.

Το 2020 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος “International Visitor Leadership Program” (IVLP) του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., στο οποίο έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 225.000 εκπρόσωποι από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η επιλογή της ανάμεσα στους 80 αποφοίτους που σηματοδοτούν την επέτειο αποτελεί  τιμή και διάκριση για την Ελλάδα . Μεταξύ των #80facesofexchange συγκαταλέγονται προσωπικότητες οι οποίες έβαλαν την σφραγίδα τους στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, μεταξύ των οποίων οι πρώην Πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου Margaret Thatcher και  Τony Blair και η Jacinda Ardern, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Αφουγκραζόμενη τα «κενά» που υπήρχαν το 2011 στην Ελληνική κοινωνία αναφορικά με την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας συνέβαλε στη δημιουργία του iforU – Greek Mentoring Network.

“Η Χριστίνα, η τρίτη αδελφή της οικογένειας, η οποία έχει αναλάβει και την τουριστική μας εταιρεία,  KEFI S.A., που παράλληλα διοργανώνει μεγάλα επιστημονικά και ναυτιλιακά Συνέδρια – και όχι μόνο – “ανήκει στον πραγματικά σπουδαίο team της NAVIGATOR” – επεσήμανε   η  Δανάη – για το οποίο team είμαστε περήφανοι και τους θεωρούμε όλους «δικούς μας» ανθρώπους επειδή στο πέρασμα των χρόνων καθένας μας δείχνει την πίστη του ή την  απουσία αυτής. Η μικρότερη αδελφή μας ,  Όλγα η είναι δικηγόρος, απόφοιτη της νομικής Σχολής Αθηνών.

“Στα μελλοντικά σχέδια της NAVIGATOR – επισημαίνει η   Δανάη – είναι η ενδυνάμωση του δικτύου, οι συνέργειες με μεγάλες Εταιρείες Ρυμούλκησης και Πρακτόρευσης  ανά τον κόσμο και η εξέλιξη της Εταιρείας πάντα με σεβασμό στην  Ιστορία  της Ναυτιλίας”.

Διαβάστε ακόμη:

Μπόρις Τζόνσον: Ανακοινώνει νέο σχέδιο για διακοπές στο εξωτερικό – Ποια μέτρα εξετάζονται (vid)

Κρήτη: Δύο εκατ. τουρίστες αναμένουν φέτος οι ξενοδόχοι

Λιανικό εμπόριο: 3 περιφερειάρχες ζητούν επιχορήγηση 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις