Τουρισμός

Μπόρις Τζόνσον: Ανακοινώνει νέο σχέδιο για διακοπές στο εξωτερικό – Ποια μέτρα εξετάζονται (vid)

  • newsroom


Οι χώρες – προορισμοί από τη Μ. Βρετανία θα χωρίζονται σε κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους δεδομένα αλλά και την πορεία του εμβολιασμού σ’ αυτές

Έτοιμος να ανακοινώσει τη μερική και υπό όρους χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για μετακινήσεις και εκδηλώσεις στο εσωτερικό και για ταξίδια στο εξωτερικό, είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News, ο Τζόνσον θα ανακοινώσει αύριο -Δευτέρα του Πάσχα για τους καθολικούς- μία σειρά μέτρων που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του λεγόμενου οδικού χάρτη προς την ελευθερία.

Στο εσωτερικό, αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου εννέα πιλοτικές δράσεις «διαβατηρίου εμβολιασμού», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τρεις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις με θεατές στο γήπεδο Wembley αλλά και το δοκιμαστικό άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη του Λίβερπουλ, μέσω 4 ψυχαγωγικών δράσεων.

Για το εξωτερικό, η κυβέρνηση Τζόνσον είναι έτοιμη να επιτρέψει στους Βρετανούς να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες εφαρμόζοντας ένα πλέγμα κανόνων «φωτεινού σηματοδότη» οι οποίοι θα καθορίζουν ποιοι προορισμοί θα λαμβάνουν το «πράσινο φως» για ταξίδια χωρίς υποχρεωτική καραντίνα.

Οι χώρες – προορισμοί θα χωρίζονται σε κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους δεδομένα αλλά και την πορεία του εμβολιασμού σ’ αυτές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση στο Λονδίνο προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να μην κλείσουν ακόμα τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα «διαβατήρια εμβολιασμού» έχουν δρομολογηθεί, βάσει του υποδείγματος του Ισραήλ. Αν και ο Τζόνσον απορρίπτει τον όρο «διαβατήρια εμβολιασμού», πρόκειται να ανακοινώσει ένα σύστημα για την «πιστοποίηση κατάστασης COVID», το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να επιστρέψουν σε γήπεδα, θέατρα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι τους επόμενους μήνες θα αναπτυχθεί ένα σύστημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τρεις παράγοντες: τον εμβολιασμό, τα αρνητικά τεστ Covid ή τη φυσική ανοσία.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό

Όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει πει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθηθούν προσεχτικά βήματα με το βλέμμα στο στην εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας σε ορισμένες χώρες αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν οι μεταλλάξεις του ιού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού, τα διεθνή ταξίδια δεν επιτρέπονται έως τις 17 Μαΐου, και ο κανονισμός «Μένουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο» παραμένει σε ισχύ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, προτού επιτραπούν τα ταξίδια στο εξωτερικό θα υπάρξει νέα ρητή επιβεβαίωση της απόφασης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» που αναφέρθηκε παραπάνω, θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η πρόοδος των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο και θα παρέχει σαφείς οδηγίες προς τους ταξιδιώτες.

Δεν θα υπάρχει απαίτηση καραντίνας για ταξίδια από χώρες της νέας «πράσινης» κατηγορίας, αν και θα χρειαστεί οι ταξιδιώτες να υποβληθούν σε τεστ COVID κατά την είσοδο και έξοδο από τη χώρα.
Οι «κόκκινοι» και «πορτοκαλί» περιορισμοί θα παρέμεναν ως έχουν, με την απαίτηση καραντίνας ή αυτοαπομόνωσης κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τις εν λόγω χώρες.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους κινδύνους που θέτουν οι μεμονωμένες χώρες και να εξετάσει μια σειρά παραγόντων για να αναθεωρήσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε κάθε περίπτωση.

Οι παράγοντες που θα λαμβάνονται υπόψιν θα περιλαμβάνουν το ποσοστό του πληθυσμού τους που έχουν εμβολιαστεί, τα ποσοστά μόλυνσης στη χώρα, τυχόν μεταλλάξεις του ιού και την πρόσβαση της χώρας σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα και σε δεδομένα ιχνηλάτησης.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ποιες χώρες θα περιλαμβάνονται στη λίστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι αποφάσεις θα βασίζονται στα διαθέσιμα κάθε φορά στοιχεία.

Συνεπώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να συμβουλεύει τους πολίτες να μην κλείνουν από τώρα τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Επίσης, ο Τζόνσον αναμένεται να επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά την ανάγκη διατήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και σχεδιάζει τον ασφαλέστερο μείγμα μέτρων για να επιστρέψουν οι Βρετανοί πολίτες στην καθημερινότητα τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις στη Μ. Βρετανία που ανοίγουν στις 12 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των παμπ, των εστιατορίων και των καταστημάτων λιανικής, δεν υποχρεούνται να έχουν ανάλογη πιστοποίηση, τονίζει η κυβέρνηση.

Βέβαια, τα «διαβατήρια εμβολιασμού», βρίσκουν αντίθετους πολλούς Βρετανούς βουλευτές. Αυτό το Σαββατοκύριακο, μια διακομματική ομάδα 72 βουλευτών συνυπέγραψε επιστολή που αντιτίθεται στο σχέδιο.

Εάν το σχέδιο απαιτεί νομοθετική κύρωση, η κυβέρνηση ενδεχομένως να προσπαθήσει να κερδίσει τους «αντάρτες» βουλευτές με την υπόσχεση ότι το μέτρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμα:

Self test: Ποιοι το δικαιούνται και για ποιους είναι υποχρεωτικό

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ζητούν την άμεση εκκαθάριση και πληρωμή δηλώσεων Covid

Στίβεν Γαλάνης: Ο Έλληνας ομογενής πίσω από την απίστευτη επιτυχία του Cameo