Την πρώτη έρευνα για τη θέση της γυναίκας στη Ναυτιλία με τίτλο «Women in Maritime – 2021» αρχίζουν ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός – IMO και η WISTA International.

Στόχος είναι και διευκρινίσουν την αναλογία σε σύγκριση με τους άνδρες και την κατανομή διοικητικών θέσεων στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επίσης η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο των ενεργειών-δράσεων σε διεθνές επίπεδο ώστε να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω συζητήσεις που θα αφορούν τον τρόπο δημιουργίας οικοδόμησης ενός εργασιακού περιβάλλοντος ανοικτού προς όλους.

Η έναρξη της έρευνας ακολουθεί την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΙΜΟ και WISTA το 2020 για την προώθηση ενός ισορροπημένου αριθμού ανδρών και γυναικών που απασχολούνται στη βιομηχανία.

Στόχος του MoU είναι η δημιουργία ενός πλαισίου βιωσιμότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας μέσω της προώθησης του gender diversity.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στον κλάδο ως μέσου και για την οικονομική ανάπτυξη.

Η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, πρόεδρος της WISTA International, ανέφερε ότι η ύπαρξη συγκρίσιμων δεδομένων αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη προγραμμάτων και πολιτικών που θα αυξήσουν τη συμμετοχή των γυναικών στη ναυτιλία.

Τον Ιούλιο 2018, ο ΙΜΟ-Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός του ΟΗΕ, ενέκρινε την αίτηση της WISTA International, όπου πρόεδρος είναι η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, να της δοθεί το «consultative status»- ρόλο συμβούλου, με το οποίο ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να προωθήσει την ποικιλομορφία, την επαγγελματική ένταξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Επίσης, η WISTA συμβάλει επισήμως στον διάλογο για την αύξηση της παραγωγικότητας στον ναυτιλιακό κλάδο, ένα κρίσιμο συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η προώθηση των γυναικών τόσο σε θέσεις εργασίας στη στεριά όσο και στο πλοίο. Ο ΙΜΟ είχε επιλέξει ως θέμα της Παγκόσμιας Θαλάσσιας Ημέρας το 2019, την «Ενδυνάμωση των Γυναικών στην Θαλάσσια Κοινότητα».

«Προωθούμε τη διαφορετικότητα, την αφοσίωση, την εκπαίδευση, την αυξανόμενη ικανότητα στον κλάδο μας. Αυτό θα συνεχιστεί, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι. Η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες, ιδίως σε ηγετικούς ρόλους. Η ενδυνάμωση των γυναικών ενισχύει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προωθεί την ανάπτυξη και αποκομίζει οφέλη για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα», δηλώνει η πρόεδρος της WISTA International, Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου:

«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει νέες πραγματικότητες λόγω των ταχέων τεχνολογικών εξελίξεων και η WISTA πρέπει να αποτελεί μέρος της συζήτησης για την τεχνολογία και την καινοτομία.

Η ώθηση για ισότητα και σεβασμό εκτείνεται περισσότερο από θέματα που σχετίζονται με το φύλο.
Σε μια εποχή που γίνεται απαραίτητη η ψηφιακή και τεχνολογική ικανότητα, σε ένα νέο κόσμο, υπάρχει η ανάγκη να αυξηθούν οι δεξιότητες. Και τα καλύτερα μυαλά είναι τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία. Το θέμα είναι αν εμείς, ως βιομηχανία, μπορούμε να τα προσελκύσουμε».

Σε έρευνα που είχε κάνει πριν δύο χρόνια η WISTA Ελβετίας είχε καταλήξει στα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Στους 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στη ναυτιλία μόλις 16.500 είναι γυναίκες, ποσοστό 1%.
  • Στα γραφεία το ποσοστό συμμετοχής γυναικών εξαρτάται ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία. Σε επίπεδο διευθυντών οι γυναίκες καταλαμβάνουν τα 12% σε σύγκριση με μόλις 9% σε εκτελεστικό επίπεδο.
  • Υπάρχει διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων αφού οι γυναίκες είναι σημαντική μειοψηφία στις υψηλές θέσεις της ιεραρχίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Maritime HR Association οι γυναίκες που εργάζονται στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παίρνουν κατά 45% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

Μπορείτε να συμμετάσχετε στην έρευνα ακολουθώντας τον σύνδεσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Λαιμού: Ναυτική παράδοση 172 ετών και κοινωνική προσφορά

Ντουμπάι: Πόσοι Έλληνες ζουν εκεί και με πόσα αμείβονται

Eπίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου (vid)