Η εισηγμένη στην αμερικανική κεφαλαιαγορά Danaos Shipping συμφερόντων του δρ Ιωάννη Κούστα πραγματοποίησε παραγγελίες για δύο επιπλέον νεότευκτα container vessels μεταφορικής ικανότητας 8.258 teu στα Yangzijiang Shipbuilding, ανεβάζοντας το βιβλίο παραγγελιών της σε 12 πλοία συνολικής χωρητικότητας 91.430 teu.

Αναμένεται να παραδοθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2006 και πρώτο τρίμηνο του 2027. Και αυτά τα τελευταία πλοία θα είναι methanol ready -έτοιμα για καύσιμα μεθανόλης, εφοδιασμένα με εναλλακτικές μονάδες παροχής ρεύματος για χρήση στο λιμάνι και “σχεδιασμένα με τα πιο πρόσφατα οικολογικά χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος δρ Γιάννης Κούστας έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το σκεπτικό πίσω από τις παραγγελίες, σε μια εποχή που η αγορά των containerships δυσκολεύεται να απορροφήσει νέες χωρητικότητα.

«Η ζήτηση στα ναυπηγεία είναι πολύ υψηλή, καθώς η βιομηχανία κινείται γρήγορα προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκπομπές ρύπων με τη λειτουργία πράσινων πλοίων». Καθώς συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική μας, παραμένουμε επικεντρωμένοι στη λήψη μέτρων που θα ωφελήσουν τελικά τους μετόχους μας. Η Danaos βρίσκεται σε καλή θέση με ισχυρό ισολογισμό και σημαντικά έσοδα ορατότητα μέχρι το 2025».

Επιπλέον, η Danaos απέκτησε δύο μεταχειρισμένα capesize bulkers από τις αρχές του 2024, επεκτείνοντας την τη διαφοροποίησή της στο ξηρό χύδην φορτίο που ξεκίνησε πέρυσι με συνολικά επτά αγορές μεταχειρισμένων capesize.

«Συνεχίζουμε να διερευνούμε ενδιαφέρουσες ευκαιρίες στον τον τομέα του ξηρού χύδην φορτίου», δήλωσε ο δρ Γιάννης Κούστας: «Η αγορά των πλοίων capesize παρουσιάζει ασυνήθιστηεποχιακή δύναμη, καθώς οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Βραζιλίας αυξάνονται, το εμπόριο άνθρακα παραμένει αυξημένο και η η ζήτηση για δευτερεύοντα χύδην φορτία, όπως ο βωξίτης και τα γεωργικά προϊόντα ακολουθούν μια παγκόσμια ανάκαμψη».
Ανέφερε επίσης ότι τα κίνητρα της κινεζικής κυβέρνησης μέτρα ως πιθανά να βοηθήσουν «να διατηρηθεί η ζήτηση σταθερή καθώς η ανάπτυξη του στόλου αρχίζει να επιβραδύνεται τα επόμενα δύο χρόνια».

Η Danaos, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και για το σύνολο του έτους.

Κατέγραψε ζημία 1,9 εκατ. δολαρίων από τα αρχικά επτά capesizes, τα οποία παραδόθηκαν όλα στα τελευταία στάδια του περασμένου έτους. Ωστόσο, ο στόλος εμπορευματοκιβωτίων απέφερε έσοδα ύψους
238,9 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο και 963,2 εκατ. δολάρια το ολόκληρο το έτος. Τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου ανήλθαν σε 149,9 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με 152,7 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Για το σύνολο του έτους, η Danaos κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους $576,3 εκατ.
κέρδη, αυξημένα από 559,2 εκατ. δολάρια το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού το 2024 και ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

FT: Ανταλλαγή αγωγών Καρώνη – JPMorgan

GREGY: Το 2024 έτος σταθμός για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ