Η πρώτη πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους, που διατέθηκε από τον Οργανισμό FRONTEX και θα μπορεί να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του θαλασσίου πεδίου στα επιχειρησιακά κέντρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τυμπάκι της Κρήτης όπου και θα βρίσκεται πλέον η βάση του.

Το εν λόγω Μ.Ε.Α θα πραγματοποιεί πτήσεις στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, που διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λιμενικού και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.

Σε αυτή την πρώτη πτήση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας, η Εκτελεστική Διευθύντρια του FRONTEX (ad interim) Aija Kalnaja και o Αρχηγός Λιμενικού Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης υπογράμμισε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, θα συμβάλει και αυτό, όχι μόνο στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε., αλλά τόσο στην πάταξη εγκληματικών ενεργειών στη θάλασσα, όσο και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του FRONTEX (ad interim) Aija Kalnaja δήλωσε ότι το αεροσκάφος θα είναι ικανό να επιχειρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει πληροφορίες και να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα του FRONTEX και στους εταίρους, επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση και αντίδραση σε διάφορα περιστατικά – συνθήκες, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Τόνισε, επίσης, ότι η αποστολή του αεροσκάφους για τους επόμενους μήνες θα είναι η υποστήριξη των ελληνικών Αρχών, μέσω του ελέγχου των συνόρων και του εντοπισμού και αποτροπής του διασυνοριακού εγκλήματος, ενώ θα συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων, οι οποίοι συχνά είναι θύματα διακινητών.

Τέλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, αλλά και για τη Χώρα μας γενικότερα το γεγονός ότι για τους επόμενους έξι μήνες θα δραστηριοποιείται ένα υπερσύγχρονο εναέριο μη επανδρωμένο μέσο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του θαλασσίου πεδίου στα επιχειρησιακά μας κέντρα.

Διαβάστε ακόμα:

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Έρχεται σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή διεθνώς – Καλά προετοιμασμένη η Ελλάδα 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μαζί με τον «λογαριασμό» έρχονται και αναδρομικοί έλεγχοι

Project Delfini: Με φωτοβολταϊκό πάρκο στη Δράμα το ντεμπούτο της Macquarie στις ΑΠΕ