Ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ» προσέφερε στο Δήμο Ψαρών στη διάρκεια μίας γεμάτης εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση τελετή που έλαβα χώρα στην πλατεία των Ψαρών, η διοίκηση του Ιδρύματος «Μαρίας Τσάκος».

Της τελετής παράδοσης προηγήθηκε η προβολή ντοκιμαντέρ της Λίλας Παπαδημητρίου, με θέμα την ζωή και τα επικά κατορθώματα του Ψαριανού πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.

Τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος έγιναν από τον Δήμαρχο της νήσου Κώστα Βρατσάνο, τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, ιδρυτή και εμπνευστή των αρχών και σκοπών του Ιδρύματος, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ναύαρχο ΛΣ ε.α και επίτιμος γγ του Διεθνούς Ναυτιλαιού Οργανισμού-ΙΜΟ, Ευθύμιο Μητρόπουλο και τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχο ΠΝ Στυλιανό Κωστάλα.

Για το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» μίλησε ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, μαγνητίζοντας το πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει την πλατεία του νησιού.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απαγγελία ποιημάτων για τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Λόρδο Βύρωνα από δύο κορίτσια από τα Ψαρά, με τοπικές ενδυμασίες. Ο κάπτεν Παναγιώτης Ν. Τσάκος αναφέρθηκε στην δική του σχέση με τα Ψαρά καθώς, στο ξεκίνημά του, είχε συνεργασθεί με τον Ψαριανό ναυλομεσίτη Νίκο Κοτζιά και την εταιρεία των Ψαριανών αδελφών Δομεστίνη, ενώ τόνισε: «Κρατήστε ζώντανή την ελληνική ναυτοσύνη, βοηθήστε να γεμίσουν τα πλοία μας με Έλληνες ναυτικούς. Αν χαθούν οι Έλληνες ναυτικοί, δεν θα υπάρχει η Ναυτιλία, για την οποία σήμερα είμαστε όλοι υπερήφανοι». Η τελετή έκλεισε με την προσφορά αναμνηστικών και τον Εθνικό Ύμνο.

Παρόντες στην τελετή ήσαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσών και Καρδαμύλων κ.κ. Μάρκος, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, o Nαύαρχος ΠΝ ε.α Κωνσταντίνος Καταγάς, ο Ακαδημαϊκός καθηγητής αστροφυσικής Σταμάτης Κριμιζής, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Τζελίνα Χαρλαύτη, η οποία αναφέρθηκε στην ναυτική ιστορία των Ψαρών και την συμβολή των Ψαριανών στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και ο αγγειοχειρουργός Σταύρος Καλιάφας.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμός: Ξανά στο σφυρί το «φιλέτο» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

ΑΚΤΩΡ: Νέα συμπληρωματική σύμβαση 45,3 εκατ. ευρώ για την κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης

O Akio Toyoda αντιτίθεται στη μανία με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και μάλλον έχει δίκιο… (pics)