Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το αναδιατυπωμένο master plan του ΟΛΠ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του NM, αφήνει και τις δύο πλευρές – κυβέρνηση και Κινέζους – ικανοποιημένους.

Στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά της λέξης «ναυπηγείο», που ήταν και το σημείο τριβής και ο λόγος που καθυστέρησε η κατάθεση του σχεδίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται λόγος για ανάπτυξη της «ναυπηγοεπισκευής», που ούτως ή άλλως, είναι μέσα στις υποχρεώσεις της Cosco.

Κύκλοι του λιμανιού τονίζουν ότι τώρα αναμένουν όλοι την αύξηση της απασχόλησης στον  Πειραιά, τόσο στον τομέα κατασκευής έργων όσο και στη λειτουργία του λιμανιού με τις νέες επενδύσεις.

Πηγές του Υπουργείου μιλώντας στο NM άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίσημη ανακοίνωση για την κατάθεση του σχεδίου να γίνει αύριο, Παρασκευή.

Μόλις κατατεθεί το master plan, ο υπουργός ναυτιλία, Γιάννης Πλακιωτάκης, χωρίς να έχει χρονική δέσμευση θα πρέπει να καταθέσει το σχέδιο στην ΕΣΑΛ, προκειμένου τα μέλη της να μελετήσουν και να εγκρίνουν το σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλακιωτάκης σχεδιάζει να το εισάγει στην ΕΣΑΛ μετά τη ΔΕΘ.

Στα 800 εκατ. ευρώ η επένδυση

Mε τη νέα επένδυση για την κατασκευή τέταρτης προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων που εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο, η ετήσια δυναμικότητα του Πειραιά θα βρεθεί πάνω από τα 10 εκατομμύρια TEU. Ετσι, θα ξεπερνάει κατά πολύ το Αμβούργο, που ήταν τρίτο το 2018 με διακίνηση 8,73 εκατομμυρίων TEU, και θα βρίσκεται μια ανάσα πίσω από την Αμβέρσα.

Εκτός από την πρόσθετη επένδυση για την κατασκευή της προβλήτας που ανεβάζει το συνολικό επενδυτικό σχέδιο της κινεζικής COSCO στα 800 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία, το αναθεωρημένο master plan του ΟΛΠ περιλαμβάνει και μία άλλη σημαντική αλλαγή.

Το εμπορικό κέντρο που βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρών αντιδράσεων θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί στη ζώνη εισόδου (δηλαδή πριν από τον έλεγχο διαβατηρίων) του λιμένα κρουαζιερόπλοιων, μόνο για τους τουρίστες. Ωστόσο θα έχει τη μισή επιφάνεια (γύρω στα 20.000 τετραγωνικά μέτρα από τα περίπου 40.000 τ.μ.) σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Το νούμερο των 800 εκατ. ευρώ που προβλέπει το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο είναι υπερδιπλάσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων -γύρω στα 294 εκατ.- που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ. Η θυγατρική της COSCO έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις γύρω στα 100 εκατ. ευρώ παρά τη γνωστή αδράνεια των κρατικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.