Ως «απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της προς τις αρχές της Τεχεράνης. 

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. 

Και πρόσθεσε: «Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση».

Επίσης, ο αξιωματούχος της Κομισιόν επεσήμανε με νόημα ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η Ε.Ε.». 

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας σημείωσε ότι η επίθεση στα δύο πλοία συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Άλλωστε, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε εντονότατο διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όσον αφορά τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. «Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία» διαβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Την ίδια ώρα, η επικοινωνία των πληρωμάτων με τις ιδιοκτήτριες εταιρείες έχει πλέον αποκατασταθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί για την αίσια κατάληξη της υπόθεσης. 

Υπενθυμίζεται ότι το Delta Poseidon ανήκει στο στόλο της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη, ενώ το Prudent Warrior ανήκει στην εταιρία Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη 

Όπως πληροφορείται το newmoney από διπλωματικές πηγές, οι ιρανικές αρχές προτάσσουν ως αιτιολογία για την ένοπλη επιχείρηση την ανάγκη ελέγχου των πλοίων. Το Poseidon είχε φύγει από τη Μπάσρα του Ιράκ με τελικό προορισμό τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Αντίστοιχα, το Prudent Warrior είχε αποπλεύσει κι αυτό από το Μπάσρα, χωρίς ωστόσο να έχει προκαθορισμένο προορισμό. 

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Προκοπίου: Ο tycoon που έγινε αυτοκράτορας του real estate

Βγαίνει στο σφυρί η μυθική βίλα του Κοντομηνά στην Ύδρα

Ηλεκτρονικό «δόκανο» στις luxury villas που νοικιάζονται σε πλούσιους