Τη διαβεβαίωση ότι τα πληρώματα των δύο ελληνικών τάνκερ, Delta Poseidon και  Prudent Warrior, δεν τελούν υπό κράτηση και βρίσκονται πάνω στα πλοία έδωσε η Τεχεράνη, ενόσω συνεχίζεται το θρίλερ με την ιρανική «πειρατεία» στον Περσικό Κόλπο 

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους. Προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» επεσήμανε ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν.

Στο μεταξύ, την κατάληψη των πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης –το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού- έσπευσε να καταδικάσει σήμερα και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την κίνηση της Τεχεράνης.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής διπλωματίας, κατόπιν ερώτησης του ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στο Λονδίνο.  

Ας σημειωθεί άλλωστε, ότι τον Ιούλιο του 2019 η Βρετανία κλήθηκε να διαχειριστεί παρόμοια περιστατικά, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν καταλάβει δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα, το Stena Impero και το Mesdar.  

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραφε νωρίτερα και το newmoney, η υπόθεση της «κρατικής πειρατείας» στα δύο ελληνικά πλοία εξελίσσεται σε θρίλερ μακράς διάρκειας. 

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Delta Poseidon ανήκει στο στόλο της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη, ενώ το Prudent Warrior ανήκει στην εταιρία Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη

Τη στιγμή της επίθεσης, στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα, εκ των οποίων δύο Έλληνες. Στο Prudent Warrior δε, ήταν παρόντα 23 άτομα, εκ των οποίων οκτώ Έλληνες και ένας Κύπριος. 

Όπως πληροφορείται το newmoney από διπλωματικές πηγές, οι ιρανικές αρχές προτάσσουν ως αιτιολογία για την ένοπλη επιχείρηση την ανάγκη ελέγχου των πλοίων. Το Poseidon είχε φύγει από τη Μπάσρα του Ιράκ με τελικό προορισμό τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Αντίστοιχα, το Prudent Warrior είχε αποπλεύσει κι αυτό από το Μπάσρα, χωρίς ωστόσο να έχει προκαθορισμένο προορισμό. 

Την αγωνία των συγγενών και των φίλων των Ελλήνων ναυτικών εντείνει το γεγονός ότι η απόβαση έγινε, κατά πληροφορίες, με ελικόπτερα, από τα οποία κατέβηκαν ένοπλοι άνδρες.

Στο διπλωματικό θρίλερ που εξελίσσεται από χθες, οι πρώτες ερμηνείες που δίνονται συσχετίζουν την καταδρομική επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης με την πρόσφατη κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο. 

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στον… βενζινο-τουρισμό βάζει η Ουγγαρία – Σταματά να δίνει φθηνή βενζίνη σε Ευρωπαίους οδηγούς

Το «πλουσιότερο» ματς της χρονιάς δεν είναι ο τελικός του Champions League

Το μεγαλύτερο μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο κοστίζει 1,4 εκατ. δολάρια – Έχει ύψος… όσο ένας άνθρωπος