Το πρώτο νεότευκτο suezmax δεξαμενόπλοιο , το “M/T Spyros” παρέλαβε ανήμερα του Σταυρού, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο ελληνικών συμφερόντων Όμιλος ENESΕL της οικογένειας του καπετάν Νικόλα Λαιμού. Τα ηνία έχουν οι γιοί του Αντώνης και Φίλιππος.

Η εταιρεία έχει πρόγραμμα για τη ναυπήγηση συνολικά τριών δεξαμενόπλοιων στις γιάρδες Daehan Shipbuilding Co. Ltd. Και παρακολουθούνται τα δύο από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV-GL και το τρίτο από τον αμερικανικό ABS.

Η εταιρεία διαχειρίζεται στόλο από πέντε πλοία στο νερό τα οποία έχουν ονόματα οικογενειακών προγόνων. Συνολικά έχει τέσσερα πλέον έναν σύγχρονο στόλο με τέσσερα δεξαμενόπλοια συν δύο που ναυπηγούνται. Τα τρία είναι ναυπηγήσεως 2017-2018. Επιπλέον έχουν και ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων του 2014.

H Enesel S.A. ιδρύθηκε το 2003 από τον καπετάν Νικόλα Σ. Λαιμό, απόγονο παραδοσιακής οικογένειας από τις Οινούσσες με πορεία στη ναυτιλία που πλησιάζει τους δύο αιώνες.

Το 2012, και αφού ο όμιλος προχωρούσε στη σταδιακή αποχώρησή του από τον τομέα των bulk carriers, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά δυναμική στροφή προς τον τομέα διαχείρισης containerships με την παραλαβή 14 νεότευκτων πρωτοποριακών πλοίων, δέκα μεταφορικής ικανότητας 14.300 teu το καθένα και τέσσερα μεταφορικής ικανότητας 10.600 teu το καθένα.

Τα πλοία κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries στο Ulsan της Νοτίου Κορέας και τέθηκαν υπό τον διαχειριστικό έλεγχο θυγατρικής εταιρείας του ομίλου το 2013 και 2014.

Πέρα από τις σπουδαίες επιδόσεις τους στη ναυτιλία, η οικογένεια του Νικόλα Σ. Λαιμού έχει πραγματοποιήσει σημαντικό κοινωφελές και πολιτιστικό έργο, κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τις Οινούσσες.