Ναυτιλία

Λιβανός: Η GasLog ολοκλήρωσε τη μετατροπή LNG πλοίου σε πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η εταιρεία συμμετέχει στο σχέδιο για τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη

Την ολοκλήρωση της μετατροπής ενός LNG carrier χωρητικότητας 155.000 κυβικών μέτρων σε πλωτή δεξαμενή αποθήκευση Υγροποιημένου φυσικού αερίου- loating storage unit (FSU), ανακοίνωσε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά GasLog του Πήτερ Λιβανού.

Πρόκειται για το GasLog Singapore. Οι εργασίες για τη μετατροπή του έγιναν σε συνεργασία με την Sembcorp Marine Repairs που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Η GasLog υπέγραψε ναυλοσύμφωνο διάρκειας 10 ετών μετ ην Sinolam LNG Terminal.

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας GasLog συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού με την BlackRock, τον επενδυτικό «γίγαντα» της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων. Oι μετοχές της Gas Log στο πλαίσιο του deal θα διαγραφούν από το αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι μέτοχοι της ναυτιλιακής εταιρείες ενέκριναν τη συγχώνευση που ήταν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ομάδα Global Energy & Power Infrastructure της BlackRock απέκτησε όλες τις κοινές μετοχές της GasLog- μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν Rolling Shareholders, για 5,80 δολάρια σε μετρητά ανά κοινή μετοχή.

Οι Rolling Shareholders περιλαμβάνουν την Blenheim Holdings Ltd. η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Λιβανού και μια θυγατρική κατά 100% του Ιδρύματος Ωνάση.

Η GasLog συμμετέχει στο σχέδιο για τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Το «όχημα» για την υλοποίηση του FSRU Αλεξανδρούπολης είναι η εταιρεία Gastrade που άρχισε με μέτοχο τον Όμιλο Κοπελούζου, ενώ στη συνέχεια το μετοχικό σχήμα διευρύνθηκε και ενισχύθηκε με τη συμμετοχή της GasLog Cyprus Investments Ltd, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Bulgartransgaz EAD, αλλά και του ΔΕΣΦΑ, όπου εκκρεμεί η τυπική ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 20%.

Διαβάστε ακόμα

Tapering: Πόσο πιθανό είναι να ακολουθήσει η ΕΚΤ τον δρόμο της Fed – Tα «γεράκια» και τα «περιστέρια»

SUNLIGHT: Επιπλέον επενδύσεις €50 εκατ. για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικής σε 7GWh

Μητσοτάκης: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα – Tριήμερο εθνικό πένθος