© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η ελληνόκτητη ναυτιλία μετατρέπεται σε βασικό πυλώνα της νέας παγκόσμιας ενεργειακής αρχιτεκτονικής. Σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ αναδεικνύεται σε στρατηγικό μοχλό γεωοικονομικής ανάπτυξης.
Στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας Νταγκ Μπέργκαμ με Ελληνες εφοπλιστές στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC) υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη συνεργασία με την Ελλάδα: «Η επιλογή πρέπει να είναι η ενεργειακή αφθονία, όχι ο περιορισμός». Ο Μπέργκαμ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ναυτιλίας για την παγκόσμια οικονομία, επαινώντας την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα η οποία αντιπροσωπεύει το 21% του παγκόσμιου στόλου. «Εντυπωσιακό επίτευγμα για μια τόσο μικρή χώρα», ανέφερε.
Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν οι Γιώργος Προκοπίου, Μαρία Αγγελικούση, Νίκος Τσάκος, Γιάννης Αλαφούζος, Πέτρος Παππάς, Ιωάννα Προκοπίου και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μιχάλης Χανδρής. Ο ρόλος της ελληνόκτητης ναυτιλίας είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, του «Make Energy Great Again».
Πίσω από τα μεγάλα γεωπολιτικά σχέδια βρίσκονται οι Ελληνες πλοιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν εταιρείες εισηγμένες στη Wall Street. Είναι αυτοί που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο κρατών, διαμορφώνοντας τις ροές ενέργειας που θα καθορίσουν το νέο παγκόσμιο ισοζύγιο ισχύος.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, προσφέρει ανεκτίμητο πλεονέκτημα στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη. Η Αλεξανδρούπολη, η Ρεβυθούσα και οι υπό κατασκευή FSRU υποδομές αποτελούν στρατηγικούς σταθμούς για τη διακίνηση του αμερικανικού LNG προς τα ευρωπαϊκά δίκτυα.
Οι πρωταθλητές των τάνκερ
Η ελληνόκτητη ναυτιλία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία παγκοσμίως και στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να επενδύουν σε νέα πλοία. Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Xclusiv Shipbrokers, με 285 νέα δεξαμενόπλοια υπό κατασκευή, οι Eλληνες ηγούνται με 23,7% του παγκόσμιου συνόλου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία στον ναυπηγικό χάρτη των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marine Information Services του Νίκου Μώρου:
1. ο όμιλος του Γιώργου Προκοπίου (Dynacom / Dynagas / Sea Traders) είναι στην πρώτη θέση τόσο σε ενεργό στόλο όσο και σε πρόγραμμα ναυπηγήσεων. Διαθέτει 76 δεξαμενόπλοια στο νερό.
2. Η TEN του δρος Νίκου Τσάκου διαθέτει 66 δεξαμενόπλοια.
3. Η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου τζούνιορ με 54 δεξαμενόπλοια.
4. Η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου με 53 δεξαμενόπλοια.
5. Ο Ομιλος Αγγελικούση, με 51 δεξαμενόπλοια.
6. Η TMS του Γιώργου Οικονόμου με 49 δεξαμενόπλοια.
7. Η Navios της Αγγελικής Φράγκου με 42 με δεξαμενόπλοια.
8. Η Pantheon Tankers της Αννας Αγγελικούση με 39 δεξαμενόπλοια.
9. Η AVIN της οικογένειας Βαρδινογιάννη με 31 δεξαμενόπλοια.
10. Η Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη με 28 δεξαμενόπλοια.
11. Η Latsco του Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση με 28 δεξαμενόπλοια.
12. Η Aegean Shipping του Γιώργου Μελισσανίδη με 28 δεξαμενόπλοια.
13. Η EastMed του Θανάση Μαρτίνου με 26.
14. Η Kyklades Maritime της οικογένειας Γιάννη Αλαφούζου με 22 δεξαμενόπλοια.
Εντονη είναι η δραστηριότητα των Ελλήνων στις ναυπηγήσεις δεξαμενόπλοιων σύμφωνα με την ίδια πηγή:
1. Η Dynacom του Γιώργου Προκοπίου με 54 ναυπηγήσεις.
2. Η Εvalend του Κρίτωνα Λεντούδη με 27 ναυπηγήσεις.
3. Η TEN του δρος Νίκου Τσάκου με 20.
4. Η Capital Group του Βαγγέλη Μαρινάκη με 16.
5. Η Νavios της Αγγελικής Φράγκου με 12.
6. Η Maran Tankers της Μαρίας Αγγελικούση με 11.
7. Η Athenian Sea Carriers του Ξενοφώντα Κυριακού με 10.
8. Η Pleiades Shipping της οικογένειας Περατικού με 10.
9. Η TMS του Γιώργου Οικονόμου με 9.
10. Η Laskaridis Maritime/Alimia των Θανάση και Οδυσσέα Λασκαρίδη με 8.
11. Η Pantheon Tankers της Αννας Αγγελικούση με 7.
12. Η Latsco Shipping του Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση με 5.
Η ισχυρή παρουσία των ελληνικών συμφερόντων τόσο στα υγρά φορτία όσο και στα υπό ναυπήγηση πλοία επιβεβαιώνει τη στρατηγική τους υπεροχή στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη.
LNG Carriers
Η αύξηση των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ, ιδίως προς ασιατικές αγορές, ενισχύει την ανάγκη για περισσότερα πλοία, αφού τα ναυτικά μίλια αυξάνονται σημαντικά. Οι περισσότερες διαδρομές ακολουθούν τη διέλευση του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Η αυξανόμενη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις οδηγούν σε σημαντική ενίσχυση του παγκόσμιου στόλου LNG, έναν τομέα όπου πρωταγωνιστούν οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς. Στον τομέα των ναυπηγήσεων, οι Ελληνες εφοπλιστές διαθέτουν 55 LNG carriers, αντιπροσωπεύοντας το 17% του παγκόσμιου orderbook, με έμφαση στα μεγάλα πλοία των 141.000-200.000 κυβικών μέτρων.
Στην πρώτη θέση βρίσκουμε τη Μαρία Αγγελικούση με 45 πλοία στο νερό μέσω της Maran Gas. Ακολουθούν:
■ Ο Πήτερ Λιβανός με την GasLog και 37 πλοία.
■ Ο Γιώργος Προκοπίου με 23.
■ Ο Γιώργος Οικονόμου με 16.
■ Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 12.
■ Ο Νικόλας Μαρτίνος με 8.
■ Η Αννα Αγγελικούση με 8.
■ Ο Ανδρέας Μαρτίνος τζούνιορ με 5.
■ Ο Νίκος Τσάκος με 2.
■ Ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης με 2.
Στα LPG carriers, η ελληνική παρουσία στις ναυπηγήσεις φτάνει τα 44 πλοία (14% του παγκόσμιου συνόλου), με ισχυρότερη θέση στα Very Large Gas Carriers – VLGCs (48%) και τα MGCs (20%). Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν την προσαρμογή των Ελλήνων στην ενεργειακή μετάβαση και στις νέες μορφές μεταφοράς καυσίμων χαμηλών εκπομπών.
* Στην κεντρική φωτογραφία στιγμιότυπο από τη συνάντηση των Ελλήνων εφοπλιστών με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Ζάππειο
Διαβάστε ακόμη
ΕΧΑΕ: Καλύφθηκε το 50% συν μία μετοχή στη δημόσια πρόταση της Euronext
Νεμπής: Ισχυρές οι επιδόσεις του ΟΤΕ – Ανεβαίνει ο πήχης για τις ελεύθερες ταμειακές ροές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.