Η αγορά χύδην ξηρού φορτίου ξεκίνησε το νέο έτος με αρνητικό πρόσημο. Η διόρθωση της αγοράς μετά το ράλι σχεδόν 40 ημερών (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023) είναι πραγματικότητα και φαίνεται να εντείνεται καθώς πλησιάζουμε στο κινεζικό νέο έτος.

Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του 2024, ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI) έχει χάσει σχεδόν 31%, σε σύγκριση με τις απώλειες 18% που σημείωσε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2023.

«Τα πλοία Capesize είδαν τη μέση τιμή χρονοναύλωσης πέντε δρομολογίων (T/C) να πέφτει στα 18.015 δολάρια ανά ημέρα, περίπου 38% χαμηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2023. Εν τω μεταξύ, οι τιμές T/C πέντε δρομολογίων Panamax και οι τιμές T/C επτά δρομολογίων Handysize έχουν μειωθεί κατά περίπου 24% τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2024, φθάνοντας τα 12.693 και 11.089 δολάρια ανά ημέρα, αντίστοιχα» αναφέρουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

«Τα πλοία Supramax παρουσίασαν τη μικρότερη πτώση των ναύλων στην αρχή του έτους, με μείωση 17%, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των 10 T/C να διαμορφωθεί στα 11.967 δολάρια ανά ημέρα. Αυτή η διόρθωση των ναύλων σίγουρα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας ή σημάδι “κακής αγοράς”, καθώς η έντονη μεταβλητότητα έχει γίνει κανόνας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Φυσικά, η εποχικότητα και η δημιουργία αποθεμάτων εμπορευμάτων ενόψει των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους (10 Φεβρουαρίου 2024 έως 17 Φεβρουαρίου 2024) έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η Κίνα, έχοντας ξεπεράσει την πανδημία COVID-19, επιδιώκει ενεργά την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία, οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας εκτοξεύθηκαν κατά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 61,8%, φθάνοντας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023. Πέρυσι οι εισαγωγές ανήλθαν σε 474,42 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ και υπερβαίνοντας τις αρχικές προβλέψεις για 470 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρο το έτος κατά περίπου 5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Επιπλέον, οι εισαγωγές άνθρακα τον περασμένο μήνα σημείωσαν μηνιαίο ρεκόρ όλων των εποχών με 47,3 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 8,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Αυτή η αύξηση των εισαγωγών μπορεί να αποδοθεί σε ένα κύμα ψύχους-ρεκόρ που κατέλαβε διάφορες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας τη ζήτηση άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027

Γκάλοπ Marc για το protothema.gr: 54,8% ναι στον γάμο των ομόφυλων και 52,9% στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Τα αθόρυβα σύμβολα του πλούτου – Αυτά τα πολυτελή προϊόντα είναι το trend του 2024 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ