Με το Ετήσιο Βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας ΕΛΙΝΤ τιμήθηκε το Ίδρυμα Ευγενίδη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς.

Το βραβείο παρέλαβε ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης ο οποίος επεσήμανε:

«Θεωρώ ότι εμείς απλώς κάνουμε το έργο μας. Το μεγαλύτερο έργο και η μεγαλύτερη συμβολή του Ιδρύματος Ευγενίδη είναι τα 43 εκατομμύρια βιβλία που έχουμε μοιράσει στα παιδιά. Έχουμε την τύχη να έχουμε στο τιμόνι μας τον τέως υπουργό και πρύτανη τον Γιάννη Γκόλια που έχει δώσει μία πολύ μεγάλη δυναμική. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία» και συνέχισε:

«Έχουμε πει μεγάλες κουβέντες για τις δεξιότητες γιατί τις δεξιότητες τις χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Είναι σημαντική η σύμπραξη που έχουμε με τη βιομηχανία και το υπουργείο για όλη την αναθεώρηση του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης καθώς και τη μετάβασή της στη νέα ψηφιακή εποχή. Και τολμώ να πω ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει ένα βήμα μπροστά για την STCW γιατί έχουμε μείνει πολύ πίσω. Προσπαθούμε και η Πολιτεία τείνει ευήκοον ους» και κατέληξε υπογραμμίζοντας:

«Δεν είναι δυνατόν η ελληνική ναυτιλία η πρώτη ναυτιλία στον κόσμο να μην είναι ηγέτιδα στα καινούργια που έρχονται στην νέα εποχή. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα και αν συντονιστούν οι προσπάθειες όλων μας και δοθεί ένα σωστό κίνητρα τώρα θα μπορούμε να ηγηθούμε και να γράψουμε το αύριο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΤ, δρ Νίκος Λιάπης στην προσφώνησή του ανέφερε:

«Η απονομή αυτού του βραβείου στο Ίδρυμα Ευγενίδη δεν είναι απλά η αναγνώριση ενός θεσμού ή μιας οργάνωσης. Είναι η αναγνώριση της αποφασιστικότητας και του πάθους που κατέχουν οι άνθρωποι που απαρτίζουν το Ίδρυμα. Είναι η αναγνώριση της εμπνευσμένης ηγεσίας και της αφοσίωσής σας προς την προώθηση της γνώσης των Ελληνόπουλων, και η μέγιστη συμβολή στην εκπαίδευση των σπουδαστών των ναυτικών μας σχολών, της καρδιάς της Ελληνικής Ναυτοσύνης.

Και βέβαια, το βραβείο αυτό αποτελεί και αναγνώριση στη μεγάλη στήριξη του Ιδρύματος διαχρονικά στο ΕΛΙΝΤ».

Ο  δρ Νίκος Λιάπης έκανε μία ιστορική αναδρομή στην πορεία και την προσφορά του Ιδρύματος μέσα στον χρόνο:

«Εφέτος έχουμε την χαρά και την τιμή να βραβεύσουμε έναν φορέα που που την προσφορά του εκτιμά όχι μόνο η ελληνική ναυτιλία, αλλά η Ελλάδα στο σύνολό της: το ίδρυμα Ευγενίδη. Ο Ιδρυτής του, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και εφοπλιστής Ευγένιος Ευγενίδης, εκδήλωσε με το όραμά του με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη για την πατρίδα του.

Από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα Ευγενίδη έχει δεσμευτεί να ενισχύει την τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση, καλύπτοντας την κατάρτιση των μαθητών Τεχνικών Σχολών που υστερούσε λόγω απουσίας κατάλληλων και προσιτών βιβλίων, ελλιπούς πρακτικής εκπαίδευσής τους και ανυπαρξίας κατάλληλων υποδομών για την πρακτική τους άσκηση.

Τα προβλήματα αυτά αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν τότε με:
Χορήγηση υποτροφιών σε νέους αποφοίτους τεχνικών σχολών για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό.
Συγγραφή και έκδοση βιβλίων τεχνικής εκπαίδευσης.
Ανέγερση Τεχνικού Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργούσαν:
Τεχνική και Επιστημονική Βιβλιοθήκη.
Αίθουσες Πειραμάτων Φυσικής και Τεχνικών Εκθεμάτων, για την εποπτική διδασκαλία των νόμων της Φυσικής στους μαθητές αλλά και για την κατανόησή τους από το ευρύ κοινό.
Πλανητάριο.
Αμφιθέατρο και αίθουσες διαλέξεων όπου θα διεξάγονταν επιστημονικά και τεχνικά συνέδρια και διαλέξεις.
Η υλοποίηση των ανωτέρω άρχισε αμέσως και στις 7 Ιουνίου του 1966 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του κτηρίου του Ιδρύματος Ευγενίδη με επισημότητα και λαμπρότητα μεγάλη. Ήδη όμως το έργο του Ιδρύματος ήταν εντυπωσιακό. Η Ακαδημία Αθηνών στις 30-12-1965 απένειμε σ’ αυτό την ανώτατη τιμητική της διάκριση, το «Χρυσούν Μετάλλιον».

Τον συντονισμό της υλοποίησης του οράματος του Ευγένιου Ευγενίδη υλοποίησε με η αδελφή του κ. Μαριάνθη Σίμου, ως Διοικήτρια – Διαχειρίστρια, όντας ουσιαστικά η «ψυχή» του Ιδρύματος. Μετά τον θάνατο της Μαριάνθης Σίμου η διοίκηση και διαχείριση του Ιδρύματος Ευγενίδου ασκείται από τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ex officio ο εκάστοτε Πρύτανης του ΕΜΠ. Πρώτος Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Ευγενίδου διετέλεσε ο πολύτιμος συνεργάτης της Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης (1920-2000). Ως πρόεδρος του Ιδρύματος όχι μόνο συνέχισε το έργο της Μαριάνθης Σίμου με την ίδια προθυμία, αλλά επέκτεινε τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη:

«Το έργο του Νικόλαου Βερνίκου-Ευγενίδη συνεχίζεται σήμερα ανανεούμενο και επεκτεινόμενο από τον Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος από το 2000.

Κατά την προεδρία του υλοποιήθηκαν τα σχέδια του Νικολάου Βερνίκου-Ευγενίδη για το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια του κόσμου, και για την Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που αποτέλεσε πρότυπο εκθεσιακό χώρο με 65 διαδραστικά εκθέματα για την επιστήμη και την τεχνολογία. Στην θέση της βρίσκεται πλέον το νέο πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, με εκθέματα αφιερωμένα στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανολογία, τα Μαθηματικά, πειραματικές επιδείξεις στη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, και Εργαστήρια προγραμματισμού, ηλεκτρονικής και ρομποτικής.

Από την έκδοση του πρώτου βιβλίου (1967) μέχρι σήμερα έχουν συγγραφεί και εκδοθεί 164 εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τους σπουδαστές των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού.

Η «Βιβλιοθήκη του Ναυτικού», όπως ονομάζεται η σειρά των ναυτικών εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, περιλαμβάνει 27 τίτλους που εκδόθηκαν για τους σπουδαστές των ΔΣΕΝ (Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού), 42 για τις ΑΔΣΕΝ (Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού), 60 για τις ΑΕΝ (Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού), 19 Εγχειρίδια Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί Πλοίου, 16 Μεταφράσεις Ναυτικών Εγχειριδίων, καθώς και έρευνες και πρακτικά συνεδρίων για την Ναυτική εκπαίδευση. Η συγγραφή και έκδοση βιβλίων για τους σπουδαστές των ΑΕΝ συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Όλα τα βιβλία συγγράφονται σύμφωνα με τα ισχύοντα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας» και συνέχισε:

«Να σημειώσουμε πως το 2015 στον Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη απονεμήθηκε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο. Επίσης, το 2016 το Ίδρυμα Ευγενίδου απέσπασε την διάκριση Achievement in education and training στα Greek Shipping Awards 2016, που διοργανώθηκε από το Lloyd’s List.

Μέσα από προγράμματα υποτροφιών, τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις στην τεχνική εκπαίδευση και βέβαια στη ναυτική τεχνική εκπαίδευση, το Ίδρυμα Ευγενίδη έχει διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ναυτικού τομέα στη χώρα μας».

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: 350 εκατ. ευρώ σε παρεμβάσεις στήριξης των ευάλωτων

Φοροδιαφυγή: «Δόκανο» στο χρήμα για έσοδα 3 δισ. ευρώ

Τέλος στο μποτιλιάρισμα και τη ρύπανση: Η επανάσταση των αερο-ταξί ξεκινά σε Νέα Υόρκη και Παρίσι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ