Ναυτιλία

Ναυπηγεία Σύρου: Τα εγκαίνια και η επόμενη μέρα για την Ελευσίνα

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η μεταβίβαση των ναυπηγείων της Σύρου θα δρομολογήσει τις εξελίξεις και για την Ελευσίνα αφού το μοντέλο της πρώτης συμφωνίας θα κριθεί πετυχημένο

Nέο κεφάλαιο ανοίγει αύριο, 4 Δεκεμβρίου, για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, με τα επίσημα εγκαίνια των Ναυπηγείων της Σύρου.

Το παρών θα δώσουν μεταξύ άλλων υπουργοί της κυβέρνησης, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ και εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής του τόπου.

Η ONEX SYROS SHIPYARDS έχει αρχίσει την αποπληρωμή στους εργαζόμενους των οφειλομένων σε βάθος πενταετίας δεδουλευμένων  έως και πέντε ετών.

Η έναρξη πληρωμών αποτέλεσε θετική εξέλιξη στην εξυγίανση των ναυπηγείων.

Πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία εξυγίανσης μέσω του Άρθρου 106, με εμπλεκόμενους πιστωτές, το Δημόσιο και τους εργαζόμενους,  η οποία πλέον εξελίσσεται ομαλά.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, έχει επισημάνει ότι «γίνεται  συστηματική  προσπάθεια να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο κρατών και στον κλάδο της ναυτιλίας. Τον περασμένο Αύγουστο, σύντομα μετά τις εκλογές, συναντήθηκα με τον ΥΝΑ, Γιάννη Πλακιωτάκη για να συζητήσουμε τις πολλές ευκαιρίες  που υπάρχουν για αμερικανικές επενδύσεις στη ναυτιλία, στα λιμάνια και στα ναυπηγεία» για να προσθέσει:

«Τα ναυπηγεία της Σύρου «εξυπηρέτησαν» 95 πλοία αυτή τη χρονιά και ελπίζουμε ότι η πρωτοφανής επιτυχία της ΟΝΕΧ μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας».

Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι συζητήσεις γίνονται  αποκλειστικά με την ελληνοαμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, πάνω στη βάση της συμφωνίας που έγινε με τα ναυπηγεία της Σύρου.  Η ΟΝΕΧ έχει  ήδη υπογράψει συμφωνία με τον σημερινό ιδιοκτήτη, Νίκο Ταβουλάρη.

Όμως για να ισχύσει η  συμφωνία, που θα πρέπει  να «κουρευτούν» οι απαιτήσεις που έχει  το Δημόσιο και οι πιστωτές.

Η μεταβίβαση των ναυπηγείων της Σύρου θα δρομολογήσει τις εξελίξεις και για την Ελευσίνα αφού το μοντέλο της πρώτης  συμφωνίας θα κριθεί πετυχημένο. Το πρώτο σημαντικό βήμα  έγινε με την αποπληρωμή των  οφειλόμενων δεδουλευμένων.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής αν και αντιμετωπίζει θετικά τη συμφωνία της ΟΝΕΧ με την αμερικανική Chatsworth Securities LLC, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο για επένδυση από κοινού στα ναυπηγεία Ελευσίνας με τη διάθεση ποσού έως 400 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας.

Η  συμφωνία ΟΝΕΧ – Ταβουλάρη προβλέπει την απόκτηση μέρους του ενεργητικού και του παθητικού των ναυπηγείων Ελευσίνας από την εταιρεία ONEX ELEFSIS, κατόπιν επικύρωσης του  Σχεδίου Εξυγίανσης από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο, δυνάμει του άρθρου 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.