Ο Νίκος Μπορνόζης είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την ελληνική επιχειρηματικότητα και ναυτιλία που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Μπορεί κάλλιστα να τον χαρακτηρίσει κανείς πρέσβη του ελληνικού επιχειρείν στο εξωτερικό.

Τον συναντήσαμε αρχικά στη Λεμεσό στα μέσα Μαρτίου, έναν μήνα αργότερα στη Νέα Υόρκη όπου έχει τη βάση του και στις αρχές του καλοκαιριού στο Οσλο, στη ναυτιλιακή έκθεση Nor-Shipping. Και τις τρεις φορές με αφορμή τη διεξαγωγή του Capital Link με εστίαση στη διεθνή και ελληνόκτητη ναυτιλιακή βιομηχανία. Στα μέσα Ιουλίου ήταν από τους βασικούς ομιλητές στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Propeller Club Port of Piraeus και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τη βράβευση των 27 ελληνικών συμφερόντων εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

«Η ανάδειξη της εικόνας της Ελλάδας και της ελληνικής ναυτιλίας δεν είναι μόνο επαγγελματική δραστηριότητα για την αδελφή μου Ολγα κι εμένα. Είναι ένα πάθος στο οποίο έχουμε αφιερώσει με χαρά σχεδόν όλη τη ζωή μας», δήλωσε στην ομιλία του. «Η ναυτιλία έχει κατοχυρώσει μια ισχυρή θέση στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένα σχετικά μικρό ποσοστό της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης. Η εισαγωγή περισσότερων εταιρειών στα αμερικανικά χρηματιστήρια θα βοηθήσει τον κλάδο να ενισχύσει το προφίλ του προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και εναλλακτικές λύσεις στους επενδυτές».

Οταν συναντηθήκαμε τέλος Μαρτίου στη Νέα Υόρκη στο ξενοδοχείο «Metropolitan», με θέα στο Σέντραλ Παρκ, πάνω στην 5η Λεωφόρο, στο πλαίσιο του 17ου ναυτιλιακού συνεδρίου του International Shipping Forum Capital Link, ο Νίκος Μπορνόζης μάς εξήγησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνόκτητη ναυτιλία στο Mεγάλο Μήλο: «Το κλίμα στις ΗΠΑ για τη ναυτιλία είναι πάρα πολύ καλό. Οι Αμερικανοί ως επενδυτές στηρίζουν τη ναυτιλία. Λόγω της υγειονομικής -και όχι μόνο- κρίσης, ένα μεγάλο μέρος του κοινού αντελήφθη την κομβική σημασία της ναυτιλίας στην παγκόσμια εφοδιαστική και οικονομική αλυσίδα. Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι Αμερικανοί ήταν συνηθισμένοι να βλέπουν τρένα, αεροπλάνα, φορτηγά, όχι όμως κα πλοία. Μετά κυκλοφόρησε το σλόγκαν “No shipping, no shopping”. Αντελήφθησαν όλοι ότι η ναυτιλία είναι ένας μεγάλος κρίκος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος προσέλκυσε μια ομάδα καινούριων επενδυτών στον κλάδο».

Στα τέλη του Ιουνίου ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών τον τίμησε για την προσήλωσή του καθ’ όλη τη διάρκεια της 40χρονης πορείας του στη διεθνή ανάδειξη της Ελλάδας ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού, καθώς και για την προβολή της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλευρό του βρίσκεται πάντα η αδελφή του Ολγα Μπορνόζη, πολύτιμη συνεργάτιδά του.

H Capital Link

«H Capital Link, είναι η μοναδική εταιρεία του χώρου μας με ελληνικές ρίζες, που προβάλλει την ελληνική ναυτιλία και τον κλάδο εν γένει σε παγκόσμιο επίπεδο», δηλώνει ο Νίκος Μπορνόζης. «Οι προσπάθειές μας εστιάζονται στην προβολή της Ελλάδας ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού και της ελληνικής ναυτιλίας στο αμερικανικό επενδυτικό κοινό, καθώς και σε ένα ευρύτερο κοινό παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά την προβολή της Ελλάδας, οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και πάντοτε ποικιλοτρόπως στάθηκαν στο πλευρό της χώρας μας. Η αδελφή μου Ολγα κι εγώ πιστέψαμε ότι χρειαζόταν μια μόνιμη, υψηλού επιπέδου πλατφόρμα που σε συνεχή βάση θα πρόβαλλε την Ελλάδα στο επιχειρηματικό και επενδυτικό κοινό μέσα από ένα διεθνές συνέδριο στο οποίο θα συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί παράγοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η τεχνογνωσία και οι επαφές που απέκτησα από την πολυετή μου θητεία στην αμερικανική τραπεζική, χρηματιστηριακή και επενδυτική αγορά υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό το εγχείρημα. Και βέβαια, αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί στο σημερινό της σημείο χωρίς αφενός την αφοσίωση της ομάδας της Capital Link στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα και αφετέρου -και κυρίως- χωρίς την υποστήριξη όλων εκείνων που πίστεψαν σε εμάς και στις προσπάθειές μας, τους οποίους και ευχαριστούμε από την καρδιά μας».

Ο Νίκος Μπορνόζης δηλώνει υπερήφανος που το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται ανεξαρτήτως των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και το έχουν έμπρακτα στηρίξει όλες οι κυβερνήσεις.

Το κεφάλαιο «ελληνόκτητη ναυτιλία και χρηματιστηριακές αγορές» είναι τεράστιο για τον Νίκο Μπορνόζη και την Capital Link. Ο ίδιος εξηγεί πώς έγινε η σύνδεση: «Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, όταν οι ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν στις αρχές του 2005 να προσανατολίζονται για άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές, και ιδιαίτερα στην Αμερική, το ευρύτερο επενδυτικό κοινό δεν είχε αρκετή ενημέρωση για τον ρόλο και τη σημασία της ναυτιλίας παρά το γεγονός ότι πάνω από 80% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται με πλοία. Ετσι, οι δράσεις μας εστιάστηκαν αφενός στο να συμπαρασταθούμε στις ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με την πορεία τους στις κεφαλαιαγορές και αφετέρου να ενημερώσουμε ένα ευρύτερο κοινό για τη ναυτιλία μέσω συνεδρίων. Σήμερα, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που συνεργαζόμαστε με ηγετικές ναυτιλιακές εταιρείες, και παράλληλα επειδή το όνομα της Capital Link είναι γνωστό και με ιδιαίτερη εκτίμηση και αποδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, μια και δραστηριοποιούμαστε σε 10 μεγάλα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα».

Η πορεία

Ο Νίκος Μπορνόζης σπούδασε τη δεκαετία του ’70 στη Νομική Αθηνών. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό του στο Χάρβαντ πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και έπειτα άρχισε να εργάζεται στον τραπεζικό τομέα. Ακολούθως ίδρυσε μία χρηματιστηριακή εταιρεία που προωθούσε μετοχές ευρωπαϊκών συμφερόντων εταιρειών και ομόλογα στους Αμερικανούς επενδυτές. Παράλληλα ίδρυσε την Alexander Capital και δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της χρηματοδότησης. Μετά ακολούθησε η Capital Link.

Αρχίζοντας την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1994, ο Νίκος Μπορνόζης διοργάνωσε το πρώτο roadshow για το Χρηματιστήριο Αθηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον τότε πρόεδρο Νικήτα Νιάρχο και προώθησε συστηματικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο στους Αμερικανούς επενδυτές μέσω των εταιρειών που ίδρυσε, ενώ τον Νοέμβριο του 2002 συνέβαλε καθοριστικά στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων Νέας Υόρκης και Αθηνών. Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας που θα αναδείκνυε συστηματικά το προφίλ της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού στους Αμερικανούς επενδυτές, ο Νίκος και η αδελφή του Ολγα εγκαινίασαν το 1997 το Capital Link Invest in Greece Forum, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, και φέτος θα συμπληρώσει την 25η επέτειό του.

Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο κορυφής για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη. Είναι το μακροβιότερο και πιο αναγνωρίσιμο επενδυτικό φόρουμ για τη χώρα μας που πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πρόσφατα και με το Χρηματιστήριο Αθηνών και διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.

Συγκεντρώνει την ελίτ των σημαντικότερων οικονομικών, επενδυτικών και επιχειρηματικών παραγόντων της αγοράς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών.

Υψηλόβαθμα στελέχη της εκάστοτε κυβέρνησης από την Ελλάδα και την Αμερική παρουσιάζουν στους Αμερικανούς επενδυτές τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ελληνική οικονομία, καθώς και τις ευκαιρίες του μέλλοντος.

Το φόρουμ πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανεξάρτητα από την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των στενότερων δεσμών μεταξύ των αμερικανικών και ελληνικών επιχειρηματικών, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – NYSE, διοργανώνεται ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλάδα με τίτλο «Greek American Issuer Day», κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνοαμερικανικές και ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτυπούν το Opening ή Closing Bell – καμπανάκι της έναρξης ή του κλεισίματος των εργασιών. H ελληνική σημαία υψώνεται στη Wall Street εκείνη την ημέρα. Είναι μία εξαιρετικά προβεβλημένη εκδήλωση από τα ΜΜΕ, που παρακολουθείται από χιλιάδες τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο.

Παράλληλα, ο Νίκος Μπορνόζης διοργανώνει το Annual Capital Link Sustainability Forum στην Αθήνα, το οποίο πραγματοποιείται επί 13 συναπτά έτη, εστιάζοντας στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της βιωσιμότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις, αλλά ταυτόχρονα και προκλήσεις για τη Βιωσιμότητα, Χρηματοδότηση και Επενδύσεις.

Η Capital Link συνεργάζεται με πολλές ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών και διεθνών συμφερόντων, εισηγμένες στα αμερικανικά (NYSE & NASDAQ) και ευρωπαϊκά (Oslo, Euronext, London, Milan) χρηματιστήρια, υποστηρίζοντας την προσέγγιση και επικοινωνία τους με παρόχους κεφαλαίων, τους επενδυτικούς και οικονομικούς κύκλους, αλλά και τον κλάδο διεθνώς.

Παράλληλα, πραγματοποιεί 18 ναυτιλιακά συνέδρια σε ετήσια βάση σε 10 χώρες, στα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως όπως: Αθήνα, Αμβούργο, Λονδίνο, Λεμεσό, Οσλο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Σανγκάη, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, συμμετέχοντας ενεργά στις μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις του κλάδου.

Τα συνέδρια της Capital Link αναδεικνύουν το προφίλ της ελληνικής ναυτιλίας σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο επενδυτικό, χρηματοοικονομικό και ναυτιλιακό κοινό. Το αναγνωρίζουν και τιμούν με τη συμμετοχή τους οι επικεφαλής διεθνών θεσμικών οργάνων και ενώσεων της ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς και οι ηγέτες και σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της διεθνούς και ελληνικής ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο των συνεδρίων της Capital Link στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη απονέμονται σε ετήσια βάση τα Capital Link Leadership Awards, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή μιας ή και περισσοτέρων διακεκριμένων προσωπικοτήτων / εταιρειών / οργανισμών για την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους και τη συμβολή τους στην ανύψωση της Ελλάδας, της επιχειρηματικότητας και της ναυτιλίας, ανάλογα με την περίσταση.

H Capital Link έχει δημιουργήσει έναν από τους πλέον έγκυρους και αναγνωρίσιμους διαδικτυακούς κόμβους που σε συνεχή βάση προσφέρουν εκτεταμένη πρωτογενή ενημέρωση με συνέδρια, podcasts, webinars, συνεντεύξεις για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τους τομείς της κύριας δραστηριότητάς της, όπως οι επενδύσεις στην Ελλάδα και η ναυτιλία.

Η Capital Link υπήρξε η πρώτη εταιρεία του κλάδου που στράφηκε μαζικά στη διαδικτυακή παρουσία με την αρχή της πανδημίας, όταν η online επικοινωνία ήταν και η μοναδική δυνατότητα επαφής.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν κατασχέσεις σε όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις της εφορίας

Η ΔEΘ, ο Κασσελάκης for Syriza, τα κόλπα του καζίνο Λουτρακίου, η συμφωνία Φέσσα-Χαλικιά και οι… Καμπουροχρυσικοί!

«Λιμπάντσης Α.Ε.»: Στο σφυρί η μεγάλη μονάδα της εταιρείας στη Βοιωτία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ