Στο 7,2% μειώθηκε το ποσοστό που έχει το αμερικανικό fund Oaktree στην εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Star Bulk Carriers της οποίας ηγείται ο Πέτρος Παππάς. Τον τελευταίο μήνα Star Bulk έχει επαναγοράσει συνολικά 20 εκατ. μετοχές έναντι $380 εκατ.

Το αρχικό ποσοστό του fund ήταν 25,2%. Η καταβολή του ποσού θα γίνει με δανεισμό που θα αποπληρωθεί μέσω πώλησης πλοίων. Η Οaktree θα έχει έναν εκπρόσωπο στο ΔΣ αντί τριών.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Star Bulk ανέφερε ότι σύναψε συμφωνία επαναγοράς από την Oaktree επιπλέον 10 εκατομμυρίων μετοχών στα 19,50 δολάρια ανά κοινή μετοχή. Το κλείσιμο της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2023 όταν οι 10 εκατομμύρια μετοχές θα αποσυρθούν και θα ακυρωθούν.

«Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην τρέχουσα μερισματική πολιτική της και θεωρεί ότι η επαναγορά θα έχει θετική επίδραση στα μελλοντικά μερίσματα ανά μετοχή».

Πριν από έναν μήνα η Star Bulk είχε ανακοινώσει την επαναγορά 10 εκατομμυρίων κοινών μετοχώναπό την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Oaktree Capital Management έναντι 18,5 δολαρίων ανά μετοχή. Η συναλλαγή αυτή είχε μειώσει το ποσοστό του fund τότε από το 25,2% στα 17,2%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συναλλαγές αυτές είναι win-win αφού το fund πούλησε σε καλύτερη τιμή από αυτή που θα πετύχαινε αν έβγαινε στην αγορα για να δώσει τόσο μεγάλο όγκο μετοχών ενώ η Star Bulk αγοράζει τις μετοχές κάτω από την καθαρή αξία του ενεργητικού της.

H εταιρεία που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη με στόλο φορτηγών πλοίων διαχειρίζεται 119 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότηατς 13,3 εκατομμυρίων δολαρίων εκ των οποίων είναι 40 Kamsarmax, 20 Capesize, 20 Ultramax, 17 Newcastlemax, 11 Supramax, 7 Post Panamax, 2 Panamax και 2 Mini Capesize.

Διαβάστε ακόμη

Eλεύθεροι επαγγελματίες: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον… ελάχιστο «μισθό» 780 ευρώ

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: 3.767 νέοι δικαιούχοι παίρνουν την επιδότηση

Πώς Goldman Sachs και JP Morgan «χτίζουν» γήπεδο 1,5 δισ. ευρώ για την Μπαρτσελόνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ