του Μηνά Τσαμόπουλου

Στη μάχη της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και της δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας εισέρχονται οι Κινέζοι μέσω της Cosco και των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Η παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα των προτάσεων του ΟΛΠ για το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) Λιμένα Πειραιά» δεν έκρυβε εκπλήξεις αφού σε γενικές γραμμές οι προτεραιότητες είναι γνωστές στο πλαίσιο όσων ορίζονται στη Σύμβαση Παραχώρησης του 2016, που κυρώθηκε με τον νόμο Ν.4404/2016. Το πλάνο δόθηκε στους φορείς και τους δήμους της περιοχής, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Όμως το σημείο – κλειδί είναι που επεσήμαναν στο «business stories» στελέχη του Οργανισμού αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας:

«Το Master Plan όπως έχει σχεδιασθεί δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας τα όσο στην πόλη του Πειραιά τόσο και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας. Θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων όσο και για την επόμενη ημέρα λειτουργίας τους» και προσέθεσαν:

«Για παράδειγμα, μόνο στα ξενοδοχεία που θα κατασκευαστούν – τρία 5άστερα και ένα 4άστερο – θα εργαστούν περισσότερα από 1.000 άτομα και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο αλλά όλο τον χρόνο. Επίσης η αναβάθμιση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης θα δώσει θέσεις εργασίας. Στόχος είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 450 πλοία σε ετήσια βάση ετησίως. Και αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα».

Γεωπολιτικό ενδιαφέρον

Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι τεράστιο σε μία εποχή που η ανατολική Μεσόγειος έχει «πάρει φωτιά».

Τα σχέδια των Κινέζων να μετατρέψουν τον Πειραιά σε κόμβο-γέφυρα για να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, αλλά και στη βόρειο Αφρική σε συνδυασμό με τον «δρόμο του Μεταξιού», όπου η Κίνα θα επενδύσει σε 65 χώρες φέρνει την Ελλάδα στο πολιτικο-οικονομικό επίκεντρο του κόσμου.

Οι κινεζικές επενδύσεις θα φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο στην Ελλάδα.

Ο γερμανικός τύπος γράφει: «Η Κίνα επενδύει ένα δισ. ευρώ στην Ελλάδα και διαρκώς επεκτείνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει στην Ελλάδα τον κίνδυνο, η Κίνα την ευκαιρία
Παράλληλα οι επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ΗΠΑ. Το περασμένο καλοκαίρι Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.