search icon

Ναυτιλία

Όμιλος Γκριμάλντι:  Συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ για ναυπήγηση 5 οχηματαγωγών πλοίων

Τα νέα πλοία έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων και έχουν σχεδιαστεί και θα ναυπηγηθούν  για να μετατραπούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία για να χρησιμοποιούν αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο

Ο Όμιλος Γκριμάλντι  συνεχίζει να επενδύει για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ιδιόκτητου στόλου του. Η ναυτιλιακή εταιρεία υπέγραψε χθες, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου,  παραγγελία για την ναυπήγηση  πέντε νέων PCTC (Pure Car Truck Carriers) με το ναυπηγείο China Merchants Heavy Industries Jiangsu θυγατρική της  China Merchant Industry Holdings. Η συμφωνία προβλέπει δικαίωμα προαίρεσης-option  για επιπλέον πέντε πλοία, με συνολική επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ.

Με χωρητικότητα φόρτωσης άνω των 9.000 CEU, τα νέα πλοία έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Έλαβαν επίσης την ένδειξη Ammonia Ready class από τον ιταλικό νηογνώμονα  Rina, ο οποίος πιστοποιεί ότι τα πλοία έχουν σχεδιαστεί και θα ναυπηγηθούν  για να μετατραπούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία για να χρησιμοποιούν αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο.

Επιπλέον, τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες λιθίου mega, καθώς και με ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρική σύνδεση με την ξηρά, γεγονός που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν το Zero Emission in Port .  Οι άλλες κύριες τεχνικές καινοτομίες αυτών των πλοίων είναι το σύστημα Air Lubrication, μια καινοτόμος πρόωση και ο βελτιστοποιημένος σχεδιασμός της γάστρας, που στοχεύουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Τα πέντε πλοία  αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ 2025 και τέλους 2026 και ο στόλος του Ομίλου θα γίνει ακόμη νεότερος και αποδοτικότερος. Τα πρόσθετα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων θα ικανοποιήσουν τις νέες απαιτήσεις της αγοράς και σχεδιάζεται να δρομολογηθούν  σε ταξίδια μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Εγγύς και Άπω Ανατολής.

Η σύμβαση ενισχύει τη σχέση μεταξύ του Ομίλου Grimaldi και της China Merchant Industry Holdings, η οποία είχε ήδη  ναυπηγήσει 29 υπερσύγχρονων πλοίων τα τελευταία χρόνια.

“Η νέα συμφωνία συνεχίζει την ισχυρή συμμαχία μεταξύ του Ομίλου Grimaldi και του China Merchants Industrial Group και ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο ομίλων για την επίτευξη αμοιβαίου οφέλους και αποτελεσμάτων που θα είναι αμοιβαία επωφελείς”, δήλωσε ο κ. Hu, Γενικός Διευθυντής της China Merchant Industry Holdings, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης.

“Ο Όμιλος Γκριμάλντι  υπήρξε πραγματικά πρωτοπόρος στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητές του χρόνο με το χρόνο. Τα  πλοία διπλού καυσίμου θα είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα προηγούμενα σχέδια- θα καίνε 50% λιγότερο καύσιμο από την προηγούμενη γενιά πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων” δήλωσε ο Εμάνουελ Γκριμάλντι , διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi:

“Γινόμαστε μάρτυρες μιας εξέλιξης που θα φέρει τον  κλάδο προς τον στόχο των μηδενικών εκπομπών. Η παραγγελία που υπογράφηκε , ενός νέου τύπου πλοίου έτοιμου για χρήση αμμωνίας, αποτελεί πρόκληση, ιδίως όταν τα εναλλακτικά καύσιμα για την απαλλαγή του κλάδου από τον άνθρακα δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα. Η υλοποίηση μιας τέτοιας καινοτομίας απαιτεί τεράστια δέσμευση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά, στη συνέχεια, η δέσμευση αυτή μετατρέπεται σε πρόοδο”.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: «Θύματα» των αυξήσεων και οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη

Με ειδική σήμανση τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» – Θα αλλάζουν κάθε Πέμπτη

Συστάσεις Μητσοτάκη, το reality του Χάρη, η Accor πάει στη Μύκονο και το Βουκουρέστι βουίζει για τη ΔΕΗ 

Exit mobile version