Με ούριο άνεμο στα πανιά του συνεχίζει το ταξίδι του στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού ο Ομιλος Εταιρειών Κυριακούλη. Ενα ταξίδι που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με καπετάνιο τον κ. Σταύρο Κυριακούλη, εμβληματική μορφή του κλάδου, αλλά και δεινό θαλασσοπόρο, ο οποίος, έχοντας παραδώσει τη σκυτάλη της επιχείρησης στη νεότερη γενιά, εξακολουθεί να σκίζει τα κύματα της Μεσογείου με το σκάφος του.

Ο όμιλος θεωρείται leader στην εσωτερική αγορά και κατατάσσεται στους κορυφαίους παίκτες του θαλάσσιου τουρισμού με επαγγελματικά σκάφη αναψυχής διεθνώς, ενώ δραστηριοποιείται παράλληλα στη διαχείριση τουριστικών λιμένων και στην εκμετάλλευση ακινήτων.

Με ραχοκοκαλιά την Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή Α.Ε., αλλά και τον θυγατρικό βραχίονα στη Γαλλία, παρέχει τη δυνατότητα ναύλωσης σκαφών αναψυχής σε επτά γεωγραφικές περιοχές (Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία και Καραϊβική), με το πελατολόγιό του να προέρχεται απ’ όλες τις χώρες του κόσμου.

Πρωτοπόρος στον κλάδο

Ο όμιλος εισήγαγε μια σειρά καινοτομιών δημιουργώντας νέες αγορές και εισάγοντας νέες υπηρεσίες, όπως οι στολίσκοι σκαφών αναψυχής, η ναύλωση bareboat, η ναύλωση με πλήρωμα κ.λπ. Επιπλέον, είναι ο μόνος ελληνικός όμιλος που έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, με στόλο άνω των 300 σκαφών, ιστιοφόρων και καταμαράν.
Ηχηρό «παρών» δίνει και στις μαρίνες ήδη από το 1995, όταν και συμμετείχε στην εταιρεία που ανέλαβε τη μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα. Ακολούθως στο χαρτοφυλάκιό του εντάχθηκαν οι μαρίνες Καλαμάτας το 1998, Λευκάδας το 1999 και Ζέας το 2002. Σήμερα, ύστερα από αναδιάρθρωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του, ελέγχει τη μαρίνα Καλαμάτας.

Η διαδρομή

Το επιχειρηματικό ταξίδι της οικογένειας Κυριακούλη ξεκίνησε το 1981 με την ίδρυση της Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή ΕΠΕ με αντικείμενο την εκμετάλλευση σκαφών αναψυχής ιδιοκτησίας της ή ιδιοκτησίας τρίτων. Το 1986 ιδρύθηκε η Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή Α.Ε., που επικεντρώθηκε στην εκμετάλλευση ιδιόκτητων σκαφών αναψυχής.

Μια επταετία αργότερα, το 1993, βγαίνει εκτός συνόρων συμμετέχοντας στη σύσταση της εταιρείας Sarl Vent Portant, με ποσοστό 66,67%,  ενώ το 1997 προχωρά στη σύσταση της Sarl Kiriacoulis France με συμμετοχή 50%.
Το 1998, χρονιά-ορόσημο, η μητρική εταιρεία εισάγεται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, συμμετέχει με ποσοστό 60% στη σύσταση της εταιρείας Μαρίνα Καλαμάτας Τουριστική.

Σταύρος Κυριακούλης

Το 1999 ακολουθούν η εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Sarl Point D’Amure, που δραστηριοποιείται στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού στη Γαλλία, και η μετονομασία της σε Sarl Kiriacoulis Point D’Amure. Παράλληλα, μπαίνει στον χώρο της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω της Μεσογειακά Χωριά Α.Ε.
Στην αυγή της νέας χιλιετίας, το 2000, ο όμιλος εξαγοράζει τα ποσοστά μειοψηφίας των θυγατρικών στη Γαλλία εδραιώνοντας την παρουσία του στη χώρα. Το 2002 μετεγκαθίσταται στο νέο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα στον Αλιμο  και το 2008 συμμετέχει με 51% στην ίδρυση της Kiriacoulis Italia Srl. Εκτοτε επεκτείνει τις δραστηριότητές του τόσο στον θαλάσσιο τουρισμό όσο και στις μαρίνες, εντός και εκτός Ελλάδας, με το πηδάλιο να έχουν αναλάβει οι Σπύρος και Θεοφάνης Κυριακούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις και το πολύτιμο asset

Μετά τις διαδοχικές κρίσεις οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου κινούνται ανοδικά. Ετσι, το 2022 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 29,84 εκατ. ευρώ έναντι 24,61 εκατ. ευρώ το 2021, με τα έσοδα να εμφανίζουν αύξηση και στους τρεις λειτουργικούς τομείς δραστηριότητας.
Το 2023 πήγε ακόμη καλύτερα, με τον κύκλο εργασιών για το εννεάμηνο να φτάνει στα 34,28 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής να εμφανίζονται αυξημένα κατά 611,56%.

Πυλώνας των δραστηριοτήτων είναι φυσικά ο τομέας των σκαφών αναψυχής, με τον στόλο του ομίλου, που πέρυσι περιελάμβανε 308 σκάφη, ιδιόκτητα και τρίτων, να αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του.
Στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του, ο όμιλος αγοράζει κάθε χρόνο καινούρια σκάφη αναψυχής, εκποιώντας παράλληλα τα παλαιότερα. Ετσι, διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του επιτυγχάνοντας την εφαρμογή μιας κερδοφόρας τιμολογιακής πολιτικής και περιορίζοντας τα έξοδα συντήρησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κυριακούλης εκμεταλλεύεται σκάφη κατασκευασμένα από αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού (Bavaria Yachtbau GmbH, Dufour Yachts S.A., Fountaine Pajot S.A., CNB Lagoon S.A., Jeanneau Yachts, Beneteau Yachts και Catana Group S.A.), με τους οποίους έχει μακροχρόνια συνεργασία με προνομιακούς όρους, γεγονός που έχει άμεσο αντίκρισμα στην ποιότητα, στον εξοπλισμό, στη συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, αλλά και στο κόστος κτήσης.

Σπύρος Κυριακούλης

Σπύρος Κυριακούλης: «Το μέλλον ανήκει στα ιστιοφόρα σκάφη αναψυχής»

Το «business stories» συνομίλησε με τον πρόεδρο του ομίλου Σπύρο Κυριακούλη, ο οποίος περιγράφει τις κύριες δραστηριότητες, τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και τις προτεραιότητές του. Παράλληλα, τοποθετείται για την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού και τις προϋποθέσεις βέλτιστης εκμετάλλευσης των μαρινών στη χώρα μας, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι χρειάζεται χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότητα.

– Περιγράψτε μας τις δραστηριότητες του ομίλου και δώστε μας μια εικόνα από τις οικονομικές επιδόσεις του 2023, αλλά και την πορεία της φετινής χρονιάς.

Ο όμιλος της Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1981. Δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους: τον θαλάσσιο τουρισμό με επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, τη διαχείριση τουριστικών λιμένων και την εκμετάλλευση ακινήτων. Η μητρική εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1998 και έχει ως αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση ιδιόκτητων ιστιοφόρων σκαφών αναψυχής δύο κατηγοριών: monohull και catamaran.

Στρατηγικές προτεραιότητες για τη διοίκηση του ομίλου αποτελούν το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους πελάτες, η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και του ομίλου, η ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά των οικονομικών επιδόσεων του 2023 είναι τα αποτελέσματα για το εννεάμηνο, όπου ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 34,28 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8,87 εκατ. ευρώ ή 34,89% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής διαμορφώθηκαν σε 484.165 ευρώ, αυξημένα κατά 611,56% σε σχέση με πέρυσι.
Μέχρι την παρούσα χρονική στιγμή ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό κρατήσεων που αφορούν ναύλους που θα εκτελεστούν εντός του 2024, ενώ η δυναμική που εμφάνισαν οι πωλήσεις σκαφών αναψυχής κατά το 2023 αναμένεται να συνεχιστεί το 2024.

– Ποιος είναι ο βασικός πυλώνας του ομίλου σε επίπεδο συμβολής στον κύκλο εργασιών;

Η εκμετάλλευση σκαφών αναψυχής χωρίς μόνιμο πλήρωμα αποτελεί την κύρια επιχειρηματική δράση του ομίλου.
Βάσει του στόλου σκαφών αναψυχής τον οποίο προσφέρει προς ναύλωση, αποτελούμενου το 2023 από 308 σκάφη (ιδιόκτητα και ιδιοκτησίας τρίτων), ο όμιλος κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες του κλάδου σε διεθνές επίπεδο. Παρέχει τη δυνατότητα ναύλωσης σε επτά γεωγραφικές περιοχές (Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία και Καραϊβική), σε πελάτες που αντλεί από έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωρών που βρίσκονται σε πέντε ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Ωκεανία, Αφρική).
Παράλληλα, μέσω θυγατρικής στη Γαλλία, αντλεί πελάτες κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες για την πραγματοποίηση πωλήσεων σκαφών αναψυχής. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων δωδεκαμήνου (έτους 2022), τα έσοδα πωλήσεων του λειτουργικού τομέα «Σκάφη αναψυχής χωρίς μόνιμο πλήρωμα» αντιπροσωπεύουν το 97,07% των εσόδων πωλήσεων του ομίλου.

– Πώς εκτιμάτε την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας; Μετά και το πλήγμα της πανδημίας, πιστεύετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα;

Ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού έχει δείξει από το 2008 μέχρι σήμερα μεγάλη ανθεκτικότητα συγκριτικά με άλλους κλάδους της οικονομίας ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχών κρίσεων.

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα τρία μνημόνια, η πανδημία COVID-19 το 2020 και η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το 2022, οδηγώντας στην άνοδο του πληθωρισμού στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, είχαν ως αποτέλεσμα είτε τη μείωση των εσόδων είτε την αύξηση των εξόδων, οδηγώντας σε συρρίκνωση την κερδοφορία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού με επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.

Συνεπώς, εκτιμώ ότι η «κανονικότητα» είναι ορθότερο να λογίζεται σε σύγκριση με τα αριθμητικά δεδομένα του 2008, θεωρώντας απαραίτητη προϋπόθεση επιστροφής σε αυτή την ύπαρξη τουλάχιστον μιας πενταετίας όπου θα επικρατήσει σχετική ηρεμία στο μακροοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί ο κλάδος.

– Οι μαρίνες αποτελούν ένα ιδιαίτερα δυναμικό πεδίο ανάπτυξης διεθνώς, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει δώσει τα προσδοκώμενα στην Ελλάδα, παρά τα σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Τι πρέπει να γίνει;

Την απαραίτητη υποδομή για τον θαλάσσιο τουρισμό αποτελούν οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού (μόνιμου ή προσωρινού) των σκαφών αναψυχής, που είναι οι χωροθετημένοι τουριστικοί λιμένες (μαρίνες) και τα αγκυροβόλια – καταφύγια σκαφών.

Μέχρι σήμερα η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης ενός αριθμού τουριστικών λιμένων σε ιδιωτικούς φορείς κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας αναβάθμισε σημαντικά τις υφιστάμενες υποδομές και κατ’ επέκταση το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα στο εξωτερικό, προσελκύοντας τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας (νέες θέσεις εργασίας, εισροή συναλλάγματος, αύξηση δημοσίων εσόδων κ.λπ.).

Κατά τη γνώμη μου, τρεις παράγοντες θα εντείνουν τον θετικό αντίκτυπο των τουριστικών λιμένων στην ελληνική οικονομία: Πρώτον, η αύξηση των επενδύσεων σε νέες θέσεις ελλιμενισμού. Δεύτερον, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών. Τρίτον, η εφαρμογή μιας πολιτικής καθορισμού τελών ελλιμενισμού η οποία θα συνδέεται στενότερα με την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πλοιοκτήτες υπηρεσιών.

– Σε ποιον από τους τομείς όπου δραστηριοποιείται ο Ομιλος Κυριακούλη διαβλέπετε μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον;

Σύμφωνα με τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών, τα ταξίδια και η αναψυχή εκλαμβάνονται ως σημαντικές ανθρώπινες ανάγκες στην αντίληψη της πλειονότητας των νοικοκυριών των χωρών του αποκαλούμενου Δυτικού κόσμου.

Επιπρόσθετα, η ολοένα αυξανόμενη ευαισθησία σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας θα στρέψει όλο και περισσότερα άτομα στη χρήση μέσων αναψυχής που είναι πιο φιλικά προς το φυσικό περιβάλλον, όπως είναι τα ιστιοφόρα σκάφη αναψυχής χωρίς μόνιμο πλήρωμα. Τα ιστιοφόρα σκάφη αναψυχής έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές ρυπογόνων αερίων  διότι χρησιμοποιούν την ιστιοφορία τους ως βασικό μέσο πρόωσης, έχοντας τους κινητήρες εσωτερικής καύσης ως βοηθητικό μέσο. Επίσης, οι κινητήρες των ιστιοφόρων ενσωματώνουν τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων και συμμορφώνονται με τα υψηλά πρότυπα που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή

Ενωση αναφορικά με τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων.
Ακόμη, διαθέτουν δεξαμενή αποβλήτων και έτσι δεν μολύνουν τις ακτές, ενώ κατά τη διάρκεια της συντήρησής τους σε οργανωμένες μαρίνες αποστέλλονται προς ανακύκλωση όλα τα άχρηστα υλικά.
Κατά συνέπεια, θεωρώ τον λειτουργικό τομέα της εκμετάλλευσης των σκαφών αναψυχής χωρίς μόνιμο πλήρωμα εκείνον με τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον.

– Εχετε στα σκαριά κάποιες νέες συμφωνίες;

Ο όμιλος επεκτείνει την παρουσία του στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού το τρέχον έτος με τη λειτουργία μιας νέας βάσης ναυλώσεων στη μαρίνα Σόλιλα, που βρίσκεται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες του Μαυροβουνίου. Η επέκταση στο Μαυροβούνιο ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια με σκάφος αναψυχής σε αυτή την περιοχή της Αδριατικής, που προσφέρει κρυστάλλινα νερά, εκπληκτικά τοπία και ενδιαφέροντες προορισμούς. Η μαρίνα Σόλιλα είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τις ακτές του Μαυροβουνίου και της Κροατίας με ένα ασφαλές και άνετο σκάφος αναψυχής.

Διαβάστε ακόμη

Δεύτερη παράταση στις 19 Απριλίου στον διαγωνισμό της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου με το Τάε Κβο Ντο

Φαντασμαγορικός γάμος με Ελληνες και Κύπριους επιχειρηματίες, με Πρόεδρο Δημοκρατίας και κοσμικές περσόνες

ΑΑΔΕ: «Ελεγκτές παντού» και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ