Ναυτιλία

Ως «Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας» αναγνωρίστηκε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στην Ουρουγουάη

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Το έργο του Ιδρύματός επιτελείται εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες σ' αυτόν το πυρήνα μικρής Ελλάδας που εδρεύει στο Μοντεβιδέο

Ως «Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας» (ΤΕΓ) αναγνωρίστηκε με την από 6ης Απριλίου, 2021 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το εν Ουρουγουάη ‘Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Είμαστε περήφανοι γι’αυτήν την αναγνώριση του Ιδρύματος μας και την εδραίωσή του ως φορέα παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ουρουγουάη.

Το έργο του Ιδρύματός επιτελείται εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες σ’ αυτόν το πυρήνα μικρής Ελλάδας που εδρεύει στο Μοντεβιδέο, με σκοπό τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης από φορείς και κυβερνήσεις. Από συστάσεως του, περίπου 4.000 μαθητές, φιλέλληνες Ουρουγουανοί, έχουν διδαχθεί δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, ποίησης, παραδοσιακών χορών, τραγουδιού και ελληνικής μαγειρικής.

‘Οπως συχνά αναφέρει ο καπετάνιος Παναγιώτης Ν. Τσάκος «…οι Ουρουγουανοί είναι συνώνυμοι του “Ελληνολάτρεις”, και η Ιδρυσή το 1978 του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” είναι ένα μικρό αντίδωρο αυτής της αγάπης».

Ο πλήρης φάκελος που υπεβλήθει στο Υπουργείο Παιδείας, μέσω του γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Νέας Υόρκης, εκτός των απαιτουμένων εγγράφων που καθόριζαν τα άρθρα του Νο. 4415/2016 περί των ρυθμίσεων για την ελληνόγλωσση εκπαίδευσης , συμπεριλάμβανε και ενημερωτικά έγγραφα για την οργάνωση, τις δράσεις και την μέχρι σήμερα αναγνώριση του έργου μας, μεταξύ των οποίων:

α)το ιστορικό της πορείας του Ιδρύματος από συστάσεώς του το 1970
β)γενική παρουσίαση των δράσεων του Ιδρύματος τα τελευταία 5 χρόνια
γ)Βιογραφικά Διευθυντικού και Εκπαιδευτικού προσωπικού (15 άτομα)
δ)Οργανόγραμμα
ε)Ενδεικτικές επιστολές αναγνώρισης και επιβράβευσης του έργου μας από προσωπικότητες διεθνούς κύρους τόσο στην Ουρουγουάη όσο και την Ελλάδα
στ) Λίστα βραβεύσεων, μεταλλίων και διπλωμάτων προς το ‘Ιδρυμα και τον ίδρυτή καπτ. Π.Ν. Τσάκο
ζ)Στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένων μαθητών την τελευταία 10ετία
η) ενημέρωση για το εκδοτικό και μεταφραστικό μας έργο.

Διαβάστε ακόμα:

Yπουργείο Εργασίας: 5.150 έλεγχοι από το ΣΕΠΕ τον Μάρτιο – Πρόστιμα 1,8 εκατ. ευρώ

Ακαδημία Πλάτωνος: Ανάπλαση του χώρου – Δημιουργείται Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας

WISTA Hellas: Η δεύτερη ισχυρότερη παγκοσμίως Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας