Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε μια νέα έκθεση Commodity Markets Outlook, στην οποία αναφέρει ότι, αν και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι στη δεκαετία του 1970 για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο σοκ στις τιμές του πετρελαίου, και μια κλιμάκωση της τελευταίας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν  να ωθήσει τις διεθνείς  αγορές εμπορευμάτων σε αχαρτογράφητα νερά.

«Η τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές εμπορευμάτων. Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπός της στις τιμές είναι μικρός. Ωστόσο, οι προηγούμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή είχαν συχνά ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου, ανάλογα με τη διάρκεια  της κλιμάκωσης» επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έκθεση παρέχει μια προκαταρκτική εκτίμηση των πιθανών βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή  στις αγορές εμπορευμάτων.

Διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες εάν η σύγκρουση δεν διευρυνθεί.

Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη της Τράπεζας, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι κατά το τρέχον τρίμηνο, προτού μειωθούν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Οι συνολικές τιμές των εμπορευμάτων προβλέπεται να μειωθούν κατά 4,1% το επόμενο έτος.

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αναμένεται να μειωθούν το επόμενο έτος, καθώς οι προμήθειες αυξάνονται. Οι τιμές των βασικών μετάλλων προβλέπεται επίσης να μειωθούν κατά 5% το 2024. Οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2025.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν συχνά καταγράψει σημαντική μεταβλητότητα μετά από προηγούμενα επεισόδια στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης, οι συνολικές τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά 9%. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 6 τοις εκατό εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην προσφορά. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών των εργαζομένων στις αυστραλιανές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυξήθηκαν κατά επιπλέον 35 τοις εκατό μετά το κλείσιμο ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, μια έκρηξη σε έναν διασυνδετήριο αγωγό στη Βαλτική Θάλασσα και τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολής.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι αφήνουν… «φέσι»

Κρατικός προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 2 δισ. ευρώ – «Κλειδώνουν» τα στοιχεία του 11μήνου

Μαρινάκης: Δεν ζυγίζουμε πολιτικά κόστη στις μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ των πολιτών και της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ