Η Μελίνα Τραυλού είναι και επισήμως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από την ίδρυσή της το 1916. Στη συνεδρίαση των 30 εκλεγμένων μελών του Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Ένωσης έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης για τον προεδρικό θώκο.

Συγκεκριμένα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, συνήλθε σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2022 στα γραφεία της ΕΕΕ και συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Τραυλού Ν. Μελίνα

Αντιπρόεδροι: Χανδρής Δ. Μιχαήλ, Λαιμός Ν. Αντώνιος-Θωμάς

Γραμματείς: Φαφαλιός Ι. Δημήτριος, Βενιάμης Θ. Νικόλαος

Ταμίας: Ξυλάς Α. Ιωάννης

Αναπλ. Ταμίας: Καρούσης Ι. Κωνσταντίνος

Μέλη οι κ.κ. : Αγγελικούση Ι. Μαρία, Αγγελόπουλος Κ. Γεώργιος, Γιουρούκος Δ. Γεώργιος, Δράγνης Π. Ιωάννης, Ευσταθίου Α. Φίλιππος, Κανελλάκης Χ. Φραγκίσκος, Καραγεωργίου Κ. Γεώργιος, Κουμάνταρος Γ. Ιωάννης, Κούστας Δ. Ιωάννης (Δρ.), Κωνσταντακόπουλος Β. Κωνσταντίνος, Λεκανίδης Δ. Στέφανος, Λιβανός Σ. Γεώργιος, Λύρας Κ. Ιωάννης, Μαρινάκης Μ. Ευάγγελος, Μαρτίνος Κ. Νικόλαος, Νομικός Α. Μάρκος, Οικονόμου Χ. Γεώργιος, Παληού Σ. Σεμίραμις, Παπαγιαννόπουλος Α. Βασίλειος, Παππάς Π. Αλέξανδρος, Προκοπίου Γ. Ιωάννα, Σαρακάκης Δ. Δημήτριος Φραγκίσκος, Φραγκίστα Α. Μαρία.

Τα βασικά θέματα με τα οποία θα κληθεί να ασχοληθεί το νέο 30μελές Διοικητικό Συμβούλιο είναι η διττή πολιτική για θέματα περιβάλλοντος, εκείνη της ΕΕ και εκείνη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Το περιβαλλοντικό με τα μέτρα για την μείωση σε πρώτη φάση και η εξάλειψη ακολούθως, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θέμα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

το πέρασμα του ελληνικού νηολογίου στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε η εγγραφές και διαγραφές πλοίων να γίνονται τάχιστα όπως συμβαίνει με τα ξένα ανταγωνιστικά νηολόγια,

– η δημιουργία μιας μεγάλης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί 3.000-5.000 σπουδαστές-σπουδάστριες στα πρότυπα αντίστοιχων Σχολών του εξωτερικού. Υπάρχει μία τεράστια έκταση 50 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα στην Καλαμάτα την οποία έχει δωρίσει η ΕΕΕ για τον σκοπό αυτόν.

Ποια είναι η Μελίνα Τραυλού 

Η κυρία Τραυλού, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, είναι πρόεδρος της μοναδικής ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας μεταφοράς οχημάτων Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της Νίκος Τραυλός το 1975.

Με σπουδές στο Μάνατζμεντ στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Northeastern University της Βοστόνης, η κυρία Τραυλού εργαζόταν στην εταιρεία από τα σχολικά της χρόνια και ακολουθώντας τον πατέρα της από νεαρή ηλικία βίωσε από κοντά τις προκλήσεις της ναυτιλίας, μαθαίνοντας από τον ίδιο τα μυστικά της δουλειάς. Ξεχωριστή στιγμή όταν στο λιμάνι Φρεντερίτσια της Δανίας παρέλαβαν το πρώτο πλοίο τους που έφερε το όνομά της, «Melina». Τα θεμέλια για την επιτυχημένη πορεία της στη ναυτιλιακή βιομηχανία μόλις είχαν μπει.

«Θυμάμαι πάντα με συγκίνηση εκείνες τις στιγμές δίπλα στον πατέρα μου», μας είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

H κυρία Tραυλού με όραμα, στρατηγική σκέψη και οξυδερκείς επιχειρηματικές κινήσεις έχει κατορθώσει να μεγαλώσει τον στόλο της Neptune Lines, ο οποίος απαριθμεί σήμερα 18 πλοία μεταφορικής ικανότητας έως 5.000 οχήματα, εξυπηρετώντας 20 χώρες με πάνω από 30 κομβικής σημασίας λιμάνια στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόλος της μεταφέρει ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο και ξεχωρίζει στον χώρο της ναυτιλίας για τη διακεκριμένη δράση της σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Εργατική και διορατική, το 2017 ίδρυσε την εταιρεία Neptune Dry, η οποία διαχειρίζεται σήμερα στόλο πέντε φορτηγών πλοίων με μέσο όρο ηλικίας τα επτά έτη.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των εταιρειών της Neptune. Από τον Οκτώβριο του 2021, μετά την ηχηρή μεταγραφή του Κρεγκ Γιασιένσκι από τη νορβηγική Wallenius Wilhelmsen στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Neptune Lines, η κυρία Τραυλού παραμένει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και, βέβαια, πάντα η ψυχή και η οραματίστρια του ομίλου.

Η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια έχει αναπτύξει σταθερές επιχειρηματικές συμμαχίες με Κινέζους και Άραβες. Ήταν η μία από τους έξι κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τότε καγκελάριο της Γερμανίας Aνγκελα Μέρκελ στις 11 Ιανουαρίου του 2019 στην Αθήνα. Επίσης, ήταν μία από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που συνάντησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Τραυλού κατέχει και τη θέση της προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Malta International Shipowners Association. Αποτελεί ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια και σήμερα διανύει τη δεύτερη πετυχημένη θητεία της στο προεδρείο της Ενωσης.

Μότο της είναι ότι «όλοι έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε στην πατρίδα».

Τα γραφεία της Neptune παραμένουν στην καρδιά του Πειραιά. Η οικογένεια Τραυλού είναι από τις λίγες πλέον εφοπλιστικές οικογένειες που στηρίζουν το μεγάλο λιμάνι της πρώτης παγκοσμίως ναυτιλιακής δύναμης του κόσμου, της Ελλάδας.

«Ο Πειραιάς θα έπρεπε να είναι και επίσημα το κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας και όχι το Λονδίνο. Έχουμε την ισχυρότερη ναυτιλία. Απαιτείται, όμως, όραμα και στρατηγική σε όλα τα επίπεδα και πεδία», μας είχε δηλώσει λίγα χρόνια πριν.

Αξιακός της κώδικας, η κοινωνική αλληλεγγύη. Η κοινωνική προσφορά τόσο της εταιρείας της όσο και της ίδιας είναι διαχρονική, συνεπής και αναγνωρισμένη. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή της στη δημιουργία της ΣYN-ENΩΣIΣ, που είναι ο βραχίονας της κοινωνικής προσφοράς που έχει αναπτύξει η ΕEE. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Axion Hellas, που στηρίζει έμπρακτα ευάλωτες ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των startups, Endeavor Greece. Για την παρουσία γυναικών στα πλοία μάς έχει δηλώσει: «Το επάγγελμα του ναυτικού παραδοσιακά δεν απασχολούσε τις γυναίκες. Εμείς, ως εταιρεία, υποστηρίζουμε τη συμμετοχή και την επαγγελματική δράση των γυναικών στη θάλασσα. Δεν θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι η επαγγελματική ικανότητα είναι θέμα φύλου. Σε ό,τι με αφορά, είμαι έμπρακτα δίπλα στις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν καριέρα στη θάλασσα».

Η προσωπικότητά της, το όραμά της, οι πράξεις και η πορεία της είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι το ανέφικτο γίνεται εφικτό.

Διαβάστε ακόμα:

JP Morgan: Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ

Οικογένεια Στέγγου: Μετά τα «κόκκινα» δάνεια μπήκε και στους πλειστηριασμούς με… «όχημα Ρενώ»

Σκρέκας: Το πράσινο υδρογόνο θα έρθει στη ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε