Το σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας εκπροσωπήθηκε στο AMVER Awards Gala Dinner. Τιμήθηκαν όλα τα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, καθώς και τα πλοία που έσπευσαν για τη διάσωση πλοίων και πληρωμάτων που βρέθηκαν σε κίνδυνο. Φέτος τιμήθηκαν 192 εταιρείες και 2.057 πλοία ελληνικών συμφερόντων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το 2023.

Η ετήσια εκδήλωση των βραβείων AMVER στην Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από το Propeller Club Port of Piraeus, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπληρώνει 31 χρόνια.

Fidelity Awards- εταιρείες με συνεχή  συμμετοχή στο σύστημα AMVER 2014-2023

1 Angelicoussis Group of Companies (968 πλοία)

2 Tsakos Group of Companies (611 πλοία)

3 Thenamaris (Ships Management) Inc. (604 πλοία)

Special Rescue Awards

Οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες πλοία των οποίων συμμετείχαν σε διασώσεις ναυαγών και οι οποίες τιμήθηκαν χθες είναι κατά σειρά βράβευσης:

-Century Bulk Carriers

-World Management

-Dorian LPG

-Euronav Ship management

-Polembros Shipping

-Falcon Navigation

-Minerva Marine

-Starbulk

-Diana Shipping

-Almi Tankers

-Dynagas

-M/Maritime

-Laskaridis Shipping

-Century Bulk Carriers

-Enterprises

-Chartworld

-TMS Cardiff

-Technomar

Το σύστημα AMVER (Automated Mutual-Assistance Vessel Rescue) παρακολουθεί τις πορείες των πλοίων, εντοπίζει πιθανά προβλήματα και ενημερώνει άλλα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή να προσεγγίσουν και να παράσχουν βοήθεια. Η ιδέα για το συγκεκριμένο σύστημα έγινε πραγματικότητα επίσημα στις 15 Απριλίου του 1958 με τις προσπάθειες της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων εκπροσώπων της εμπορικής ναυτιλίας. Πάνω από 7.000 ζωές έχουν σωθεί από τα πλοία που συμμετέχουν στο σύστημα AMVER από το 2000 έως σήμερα και πολλές από αυτές τις διασώσεις οφείλονται στις ανιδιοτελείς και αλτρουιστικές προσπάθειες ναυτικών και σκαφών ελληνικών συμφερόντων. Περισσότερα από 11.000 διεθνή πλοία συμμετέχουν στο εν λόγω σύστημα και κατά μέσον όρο 6.300 πλοία προστίθενται στο δίκτυο AMVER κάθε μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογιστής του AMVER Center λαμβάνει καθημερινά πάνω από 40.000 μηνύματα.r

Ο πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, Κωστής Φραγκούλης, υπογράμμισε: «Οπως κάθε χρόνο, απόψε τιμούμε τους ήρωες ναυτικούς μας που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση σπεύδουν να σώσουν ζωές στις θάλασσες του κόσμου αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Τιμούμε τα πλοία και τις διαχειρίστριες εταιρείες τους. Τιμούμε όλους εσάς που βρίσκεστε στο τιμόνι των αποφάσεων και στηρίζετε αυτό το πολύ σπουδαίο πρόγραμμα της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, που ξεκίνησε το 1958 στον Βόρειο Ατλαντικό και επεκτάθηκε παγκοσμίως από το 1971. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που από το 2000 έχει συμβάλει στο να σωθούν 8.000 ανθρώπινες ζωές».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης στην ομιλία του ανέφερε :

«Είναι ειλικρινά ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είμαι εδώ, στην πρώτη μου παρουσία στα Βραβεία AMVER και θεωρώ ότι είναι, όχι απλώς τιμητικό, αλλά βλέποντας και αυτό το υπέροχο δείπνο, είναι και συγκινητικό. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για δυο σημαντικές λέξεις που νομίζω έχουν καθορίσει τη βραδιά, τη ναυτοσύνη και το φιλότιμο. Είναι δυο λέξεις που δυσκολεύεσαι να τις μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες, γιατί είναι γεμάτες περιεχόμενο και μάλιστα, είναι αυτές που μας καθορίζουν, είναι αυτές που καθορίζουν την ελληνική ναυτιλία σε όλα τα επίπεδα.

Συμμετέχοντας και εγώ σε αυτήν την όμορφη βραδιά που διοργανώνεται, όπως πάντα, από το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια γιορτή η οποία έμαθα κλείνει σήμερα 31 χρόνια ζωής!

Και θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας κάποιες σκέψεις που αφορούν την ελληνική ναυτιλία, αφού μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία απόψε.

Η βραδιά των Βραβείων AMVER έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός αναγνώρισης μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στον τομέα της Αυτοματοποιημένης Αμοιβαίας Βοήθειας Διάσωσης Πλοίων.

Η αφοσίωση της ελληνικής ναυτιλίας σε ότι αφορά ην ασφάλεια, πιστεύω πως με την αποψινή τελετή επιβεβαιώνει το κύρος της. Κατά τη διάρκεια αυτής, όπως ειπώθηκε ήδη, θα τιμήσουμε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για την αταλάντευτη και σθεναρή συμμετοχή τους στην εξαίρετη πρωτοβουλία AMVER.

Κυρίες και κύριοι,

Όλοι αναγνωρίζουν την ηγετική θέση τόσο της Αμερικανικής όσο και της Ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως. Ελλάδα και ΗΠΑ διατηρούμε παραδοσιακά άριστες σχέσεις, όπως σε πολλούς τομείς, αλλά και στον τομέα της ναυτιλίας. Η κοινή μας δυτική κληρονομιά, οι κοινές μας αξίες και η εμπιστοσύνη στην ελευθερία και στη δημοκρατία είναι ισχυρό θεμέλιο συνεργασίας. Και είναι η βάση για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο. Και αυτό γίνεται ειδικά στον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι σε αυτήν την αίθουσα, γιατί είστε μέλη αυτής της μεγάλης ναυτιλιακής οικογένειας, η ναυτιλία αποτελεί ένα πρωταγωνιστικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρομεσαία πληθυσμιακά  χώρα, ωστόσο, στην εμπορική ναυτιλία, είναι ηγέτιδα δύναμη σε διεθνές επίπεδο. Με μια ναυτική παράδοση χιλιετιών.

Σήμερα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες που πολλοί είναι απόψε εδώ κατέχουν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 59% της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η Ελλάδα με τέτοια ανταγωνιστικά fegans είναι στρατηγικός εταίρος των Η.Π.Α. Και νομίζω αυτή η δύναμη μας οδηγεί σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, μια συνεργασία, αφού και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του ελληνόκτητου στόλου εξυπηρετεί το εμπόριο των Η.Π.Α.

Όπως γνωρίζετε, η ελληνική σημαία απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Συμπεριλαμβανομένης της πολύ απαιτητικής, σε εμπορικούς όρους και αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών, αμερικανικής αγοράς.

Απόδειξη των ποιοτικών υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική ναυτιλία είναι και οι μηδαμινές, οι ελάχιστες κρατήσεις (detentions) ελληνικών πλοίων σε λιμάνια των ΗΠΑ στο πλαίσιο των Επιθεωρήσεων. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανανεώθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας, για το χρονικό διάστημα 2023-2024, στην πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ακτοφυλακής «QUALSHIP 21», η οποία αναγνωρίζει και επιβραβεύει πλοία υψηλής ποιότητας για τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος».

Για τις ναυτιλιακές σχέσεις Ελλάδος –ΗΠΑ ανέφερε :

«Όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή αρένα. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η συνεργασία μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών έχει εμβαθυνθεί. Ειδικά με την υπογραφή, τον Δεκέμβριο του 2021, του Μνημονίου Συνεργασίας. Αυτό το μνημόνιο μας δίνει την δυνατότητα, να τη διευρύνουμε από φέτος με υποτροφίες και πολλές άλλες ασκήσεις επιχειρησιακές.

Οι χώρες μας έχουν επίσης διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στους διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΙΜΟ. Το γεγονός αυτό απεδείχθη περαιτέρω στις πρόσφατες εκλογές του ΙΜΟ, που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στο Λονδίνο, όπου τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ, επανεξελέγησαν στην Κατηγορία Α΄ του Συμβουλίου του Οργανισμού, με την Ελλάδα μάλιστα να είναι πρώτη.

Ελλάδα και ΗΠΑ θα συνεχίσουμε να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πλαίσια του ΙΜΟ. Μαζί με τα άλλα Μέλη του ΙΜΟ δρομολογούμε πρωτοβουλίες, θα αναπτύξουμε δράσεις, με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι οι περιβαλλοντικές, αλλά και θέματα που αφορούν στο γνωστό «πρασίνισμα» της ναυτιλίας.

Διαβεβαιώνω ως Υπουργός Ναυτιλίας ότι η στρατηγική ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ είναι σταθερή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελής.

Κλείνοντας, συγχαίρω ειδικά τον Πρόεδρο του PROPELLER και όλους όσους θα πάρουν βραβεία απόψε  στα λεγόμενα Αmver Αwards».

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παπακώστας: Ο άνθρωπος που άνοιξε το Casa di Pasta δεν μένει πια εδώ (pics)

Γιατί η Ομόνοια μπορεί να γίνει το Soho της Αθήνας

Αυτές είναι οι ωραιότερες και ακριβότερες βίλες στην Ελλάδα με θέα που «κόβει την ανάσα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ