Για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η τελετή απονομής έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκλεκτά μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Η τελετή απονομής είχε σκοπό να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της ναυτιλιακής κοινότητας για τη χρονιά που πέρασε.

Τα τιμώμενα πρόσωπα επελέγησαν από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη. Τα μέλη της επιτροπής, έχοντας ως αρχή τη ρήση «Τιμούμε όσους τιμούν τη ναυτιλία μας», αντιπροσωπεύουν, όπως κάθε χρόνο, τα ναυτιλιακά γράμματα, την ακαδημαϊκή έρευνα, την εξειδικευμένη ενημέρωση και, φυσικά, το ναυτιλιακό επιχειρείν. Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη 2021 σχηματίστηκε από βραβευθέντες προηγούμενων ετών, από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής οικογένειας της χώρας μας καθώς και από τη διεύθυνση και τους τακτικούς αρθρογράφους των Ναυτικών Χρονικών.

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία απονεμήθηκε στον κ. Αντώνιο Ε. Κομνηνό, Ιδρυτή του Ομίλου της Target.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη επέλεξαν να βραβεύσουν τον Αντώνιο Ε. Κομνηνό με το βραβείο της «Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία», αναγνωρίζοντας την πολυσχιδή και μακρόχρονη πορεία του στον χώρο του ελληνικού και διεθνούς ναυτιλιακού επιχειρείν. Η κριτική επιτροπή υπογράμμισε τη συμβολή του στην εξέλιξη του Πειραιά ως σύγχρονου κέντρου management και ταυτόχρονα ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες του, που αφορούν την κοινωνική ευποιία και τον ναυτιλιακό πολιτισμό. Ο Αντώνης Κομνηνός αποτελεί όχι μόνο έναν άξιο συνεχιστή της ελληνικής ναυτιλιακής παράδοσης, αλλά και μια προσωπικότητα που δραστηριοποιείται ενεργά προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας.

Το βραβείο παρέλαβε, εκ μέρους του κ. Κομνηνού, ο Director του Ομίλου της Target, κ. Μιχάλης Καρράς.

Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ.

Ο ΔΕΣΜΟΣ αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ δωρητών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ιδρύθηκε το 2012 ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με 21 μέλη, πολλά εκ των οποίων είναι μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Για να επιτελέσει το έργο του, ο ΔΕΣΜΟΣ συνεργάζεται με πάνω από 800 φορείς και κοινωφελείς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας ενεργά τη δράση τους. Βασικό όραμα του ΔΕΣΜΟΥ είναι να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και συμμετοχικότητα, δημιουργώντας συνέργειες και προσφέροντας με τρόπο ουσιαστικό και αξιόπιστο. Με γνώμονα τις πολυποίκιλες απαιτήσεις και δυσκολίες που κυριαρχούν σε διεθνές αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, ο ΔΕΣΜΟΣ είναι ένας οργανισμός που αντιλαμβάνεται τη σημασία όχι μόνο της αρωγής για το κοινό καλό αλλά και της διαφάνειας με την οποία οφείλει να λειτουργεί ένας κοινωφελής φορέας. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν οργανισμό-παράδειγμα προς μίμηση, ο οποίος διαθέτει ευαίσθητα κοινωνικά αντανακλαστικά και ανταποκρίνεται ολιστικά και χωρίς παρωπίδες προς όλες τις βαθμίδες της ελληνικής κοινωνίας που χρειάζονται βοήθεια.

Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση.

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στην Πλωτάρχη (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη ΠΝ.
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της Πλωτάρχου (Μ) Αναστασίας Ψωμαδέλλη ΠΝ η Πλωτάρχης (ΥΝ) Μαρία Λαγουδιανάκη.

Βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στο Greek Shipping Co-operation Committee

Το Greek Shipping Co-operation Committee ιδρύθηκε το 1935 από μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου, με αρχική στόχευση την ανάπτυξη δράσεων για την προστασία των πλοίων με ελληνική σημαία από τα υψηλά επασφάλιστρα που επέβαλλαν οι ασφαλιστές του Λονδίνου. Η ιδιαιτερότητα, αν όχι μοναδικότητα, του Committee έγκειται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή, χωρίς αυστηρές τυπολατρικές διαδικασίες ή ακλόνητους εσωτερικούς κανονισμούς και διατάξεις, κατόρθωσε σε βάθος χρόνου να ενώσει την κάποτε ισχυρότατη αλλά και σήμερα σημαντική ελληνική ναυτιλιακή παροικία της Βρετανίας. Τόσο το προεδρείο του όσο και τα επιφανή μέλη του GSCC διατύπωναν σκέψεις και απόψεις οι οποίες θεωρούνταν πολύτιμες: ο σχολιασμός της επικαιρότητας, ο καυτηριασμός των κακώς κειμένων, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και η παράθεση απόψεων, αναλύσεων και ιδίως προτάσεων που αφορούν τόσο τη ναυτιλιακή πολιτική όσο και την επιχειρηματική πραγματικότητα αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς για την ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στην Thenamaris Ships Management Inc.

Η Thenamaris ιδρύθηκε το 1972 στον Πειραιά ως επιχειρηματικό όραμα της Αθηνάς Μαρτίνου. Η εταιρεία ήταν ανέκαθεν συνώνυμο της ποιοτικής διαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Τη σημερινή εποχή, ο Νικόλας Μαρτίνος, CEO της Thenamaris (Ships Management) Inc., συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειάς του, στηρίζει τη ναυτική εκπαίδευση εκπληρώνοντας το όραμα της Αθηνάς Μαρτίνου. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν την Thenamaris με το Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση, καθώς αναγνώρισαν ότι στη μακρόχρονη πορεία της εταιρείας θεμελιώδης στρατηγική επιδίωξη ήταν και παραμένει η εκπαίδευση των ναυτικών και των στελεχών της. Η Thenamaris συνεχίζει με συνέπεια αλλά και όραμα να επικουρεί την ελληνική ναυτική εκπαίδευση, στηρίζοντας την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα με σεβασμό στην ελληνική θαλασσινή παράδοση. Με καινοτόμες πρωτοβουλίες, επιστημονική μεθοδολογία και πρακτικές, η εταιρεία συμβάλλει στη βελτίωση της τεχνογνωσίας και των εμπειριών των εργαζομένων της, προκαλώντας τον διεθνή θαυμασμό.

Βραβείο Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας απονεμήθηκε στην IONIC.
Η IONIC ιδρύθηκε το 2009 από τον Δημήτρη-Φρανκ Σαρακάκη και επικεντρώνει τη δραστηριότητά της στη διαχείριση ενός διαφοροποιημένου στόλου δεξαμενόπλοιων και bulk carriers. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για τη διεθνή ναυτιλία αλλά και για τη δημόσια εικόνα της, η IONIC εξελίσσεται και κάνει την υπέρβαση, παρουσιάζοντας ένα προφίλ δημιουργικό και δραστήριο, ειδικά στον κυβερνοχώρο. Στηρίζει τις συνεπείς σχέσεις με τα ΜΜΕ και συμμετέχει σε fora και δημόσιες συζητήσεις, διατηρώντας μια σταθερή και αξιοσέβαστη δημόσια φωνή. Με τη δυναμική αλλά ταυτόχρονα αξιοπρεπή της παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η IONIC έρχεται επίσης σε επαφή με τη νέα γενιά που ενδιαφέρεται να σταδιοδρομήσει στη ναυτιλία, προβάλλοντας το ελληνικό ναυτιλιακό επιχειρείν αλλά και την εν γένει ναυτιλιακή βιομηχανία με τρόπο συστηματικό και καινοτόμο. Παράλληλα υποστηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν πιο κοντά τη νέα γενιά και τους ναυτικούς με το σύγχρονο περιβάλλον της ναυτιλίας.

Βραβείο Καλύτερου Manager

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 Καλύτερου Manager απονεμήθηκε στον κ. Σταμάτη Τσαντάνη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Seanergy Maritime Holdings Corp.
Υπό την ηγεσία του Σταμάτη Τσαντάνη, η Seanergy Maritime έχει καταγράψει μια αξιοπρόσεκτη ανοδική πορεία, με την εταιρεία να διαχειρίζεται 17 πλοία Capesize, η χωρητικότητα των οποίων ξεπερνά τα 3.000.000 dwt. Ταυτόχρονα, η Seanergy Maritime διατηρεί άριστες σχέσεις με τραπεζικούς οίκους και πιστωτές, ενώ έχει δημιουργήσει και διατηρεί στενές και μακροχρόνιες συνεργασίες με ναυλωτές στην αγορά των Capesizes. Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισε να τιμήσει τον Σταμάτη Τσαντάνη με το Βραβείο του Καλύτερου Manager, αναγνωρίζοντας την αξιοπρόσεκτη και καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του στην ηγεσία της Seanergy Maritime. O ζήλος, η ψυχραιμία κατά τη διαχείριση κρίσεων, ο επαγγελματισμός αλλά και οι ηγετικές ικανότητες είναι στοιχεία που έχει επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας και τον έχουν καθιερώσει ως ένα άξιο μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας.

Βραβείο Συνεισφοράς στην Τεχνολογική Καινοτομία

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 για τη Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία απονεμήθηκε στον κ. Κωνσταντίνο (Dean) Τσερετόπουλο.
Η φετινή χρονιά αποτελεί την πρώτη κατά την οποία θεσπίζεται Βραβείο Ευκράντη για τη «Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία». Ως πρώτος αποδέκτης του βραβείου αυτού αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσερετόπουλος, ένας άνθρωπος που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του όχι μόνο λόγω της συνεισφοράς του στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στον ναυτιλιακό τομέα, αλλά και για τη δυναμική παρουσία του σε διεθνείς επιτροπές και fora. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας ως Τεχνικός Διευθυντής στην Thenamaris, ο Κωνσταντίνος Τσερετόπουλος υπήρξε καθοριστικός όχι μόνο για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός αξιόπιστου και τεχνολογικά σύγχρονου στόλου, αλλά και για την ανάπτυξη μιας διαχειρίστριας εταιρείας που πλέον θεωρείται παραδοσιακή δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας. Η τελική επιλογή προέκυψε έπειτα από πρόταση των μελών της MARTECMA και είναι ενδεικτική των γνώσεων, του ζήλου αλλά και των τεχνολογικών καινοτομιών που εφάρμοσε σε όλη τη διάρκεια της πορείας του στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το βραβείο παρέλαβαν, εκ μέρους του κ. Τσερετόπουλου, η κόρη του Σιμόν και ο υιός του Νίκολας.

Βραβείο Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας

Το Βραβείο Ευκράντη 2021 για την Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στη Minerva Marine Inc.

Το βραβείο για την «Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας» απονεμήθηκε έπειτα από τελική επιλογή των μελών της HEMEXPO, έχοντας ως γνώμονα την πολυδιάστατη και έμπρακτη υποστήριξη που δείχνει η εταιρεία προς την ελληνική ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. H Μinerva Marine ιδρύθηκε το 1996 από τον Ανδρέα Ι. Μαρτίνο, ως νεόφυτη εταιρεία αλλά ταυτόχρονα και ως «βλαστός» της παράδοσης και του σθένους που χαρακτήριζαν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα της πρωτοπόρου Αθηνάς Μαρτίνου. Την επιχειρηματική σκυτάλη φέρει σήμερα ο Ανδρέας Α. Μαρτίνος, ο οποίος συνεχίζει και διευρύνει συνεχώς την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Η προτίμηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι συνειδητή επιλογή της εταιρείας, όχι μόνο γιατί καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, έχοντας τις ανάλογες πιστοποιήσεις, αλλά και για την ποιότητα και την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί διαχρονικά και διασφαλίζει την εξέλιξη και τη σταθερή βελτίωσή τους.

Στην τελετή απονομής συμμετείχαν μεταξύ άλλων:

-Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος.
-Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας ΠΝ.
-Ως εκπρόσωπος του κ. Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Υποναύαρχος ΛΣ Νικόλαος Πολέμης.
-Η Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα Α.Ε. Julie Lymberopulos.
-Ο Πρόεδρος του ΝΕΕ Δρ. Γεώργιος Πατέρας.
-Ο Πρόεδρος της INTERCARGO κ. Δημήτρης Φαφαλιός και ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης.
-Ο Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, καπτ. Γεώργιος Κουμπενάς.
-Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τεχνικών ∆ιευθυντών Ελληνικών Ναυτιλιακών Εταιρειών (MARTECMA.), κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης.
-Η Πρόεδρος της HEMEXPO και Αντιπρόεδρος της Sea Europe, κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου.
-Η Διευθύντρια της ΕΕΕ κ. Κατερίνα Πέππα, ο Διευθυντής του Greek Shipping Co-operation Committee κ. Κωνσταντίνος Αμαραντίδης, ο Προϊστάμενος Υπηρεσιών του ΝΕΕ Υποναύαρχος Γεώργιος Μπαρκάτσας και ο Διευθυντής της ΕΕΝΜΑ κ. Γεώργιος Βοζίκης.

Το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη εκπροσώπησε ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, CEO της Lavinia Corporation/Laskaridis Shipping Company Ltd. και Υποναύαρχος ε.τ., και ο κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος.

Την τελετή απονομής παρουσίασε η δημοσιογράφος της Καθημερινής κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Χορηγοί των βραβείων: Marichem Marigases, Erma First, Gkirlemis Winery, Isle of Man Ship Registry, V. Ships, Seabright, SQLearn, D. Koronakis S.A., VANOS S.A., The Marshall Islands Ship Registry, Marine Tours, ONEX Group, Panama Maritime Authority

Διαβάστε ακόμα:

Πληροφορική: Τα deals, ο νέος κύκλος εξαγορών και οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται

Σκυλακάκης: Τέλος Ιουλίου θα ανοίξει το Fuel Pass 2 (vid)

Γερογιάννης (Aegean): «Έντονη δυναμική για το καλοκαίρι με αυξημένη πληρότητα κοντά στο 2019»