Ανησυχία για ένα δύσκολο καλοκαίρι διακατέχει το οικονομικό επιτελείο. Όχι μόνον όμως λόγω των επιπτώσεων στην τσέπη του Έλληνα πολίτη και καταναλωτή, αλλά και για τη δεινή οικονομική κατάσταση που θα έχουν περιέλθει μετά τον φετινό χειμώνα οι ευρωπαίοι πολίτες και… μελλοντικοί τουρίστες της χώρας μας.

Αν οι φόβοι επιβεβαιωθούν, μπορεί στην Ελλάδα πολλοί να νοσταλγήσουν τις απανωτές «χρυσές χρονιές» στον τουρισμό.

Το «καμπανάκι» χτύπησε ήδη από τις Βρυξέλλες, καθώς στην τελευταία έκθεσή της για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν περιλαμβάνουν σαν έναν από τους βασικούς «κινδύνους» για τη χώρα μας κατά το δύσκολο 2023 «την πτώση του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών σε πολλές χώρες προέλευσης των ξένων τουριστών στην Ελλάδα»!

Το πρόβλημα περιγράφει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως αναφέρει, «τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση το 2023, όταν η μισή Ευρώπη θα είναι σε ύφεση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επηρεάζεται (…) Αν ένας τουρίστας το καλοκαίρι επιλέξει να έρθει στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει και την οικονομική δυνατότητα για να μπορεί να δαπανήσει. Το πόσα θα έχει, θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η ακρίβεια και η ύφεση στο εξωτερικό. Αυτό θα έχει επίπτωση στην ελληνική οικονομία και στον τουρισμό» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Παρά την απειλή «προσγείωσης» του τουρισμού όμως, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλή ανθεκτικότητα και αντοχές. Για αυτό, όπως δήλωσε στα Παραπολιτικά Fm ο Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπεται ότι εκτός από τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2023, η Ελλάδα θα έχει και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο για το 2023 όσο και το 2024.

Επιπλέον, αναχώματα «στήνει» η κυβέρνηση για να μην «κυλήσει» η χώρα στην ύφεση και να μη χαθούν θέσεις απασχόλησης, με το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητος το οποίο θα «τρέξει» πολύ ταχύτερα σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις πόρων στην οικονομία, αλλά και για νέο δανεισμό 3 δισ. μέσω του Ταμείου, που αναμένεται να κινητοποιήσουν άμεσα επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη

Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν για όσους δεν τα «βγάζουν πέρα» με τις τράπεζες

Η επιστροφή της… Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πληρώνουν

Ο χρησμός Μ.Μ για τα Γλυπτά, ο «από μέσα» εκπρόσωπος, ο ΟΤΕ στο real estate, ο Ευτύχης και τα οικόπεδα στη Βοιωτία