Σε 9.880 ανέρχονται οι υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και μη πληρωμής μεγάλου ύψους οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες εντοπίστηκαν την περίοδο από την 1η-1-2016 έως την 30ή-4-2022 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι υποθέσεις αυτές παραπέμφθηκαν στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να ερευνηθούν και ως προς το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου ή μαύρου χρήματος.

Το συνολικό ποσό το οποίο αφορούν αγγίζει τα 16 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, την περίοδο από την 1η-1-2016 έως την 30ή-4-2022 περισσότεροι από 5.300 φορολογούμενοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου ή μαύρου χρήματος παραπέμφθηκαν από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη διενέργεια ελέγχων με στόχο τη στοιχειοθέτηση αδικημάτων φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2016 έως την 30ή-4-2022:

Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), οι ΔΟΥ και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν συνολικά 8.925 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής, προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Από αυτές, οι 1.630 αφορούσαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 3,79 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τους εμπλεκομένους.

Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 8.250 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 12,18 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο ύψους άνω των 50.000 ευρώ οι οποίες παραπέμφθηκαν από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες ανήλθαν σε 880, ενώ το ποσό των οφειλών που αφορούν τις υποθέσεις αυτές φθάνει τα 15,97 δισ. ευρώ.

Οριστικές αποφάσεις

Η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 2.779 και ήδη για 1.730 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων.

Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 1.695 ήδη ελεγχθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 1,186 δισ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 9,45 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Φυσικό αέριο: Άνοδος στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Έκτακτη συνεδρίαση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας

BNP Paribas: Λιγότερες πιθανότητες ύφεσης στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Μητσοτάκης: «Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους» η ψηφιακή κάρτα εργασίας