Tαχύτερο εντοπισμό «εξαφανισμένων» εμπόρων και απενεργοποίηση τουλάχιστον 115 ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θέτει ως ετήσιο στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο φετινό επιχειρησιακό της πρόγραμμα.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός  θα ερευνήσει εκατοντάδες υποθέσεις για απάτη ΦΠΑ, αξιοποιώντας στοιχεία από το σύστημα Ανάλυσης Δικτύων Συναλλαγών, του οποίου κύριος σκοπός είναι η επεξεργασία και ανάλυση στοχοθετημένων πληροφοριών για τη διασυνοριακή απάτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Πρόκειται για περιπτώσεις απάτης τύπου «καρουζέλ», στις οποίες εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη στην εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 713 «εξαφανισμένοι» έμποροι, για τους οποίους οι φορολογικές Αρχές μπλόκαραν τον ΑΦΜ τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό απάτης στον ΦΠΑ, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, το κόστος της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ στη χώρα μας ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ ή στο 19,7% των δυνητικών εσόδων από τον ΦΠΑ.

Το 2022 «πάγωσαν» δεκάδες ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από την ΑΑΔΕ, με το ποσοστό της παραβατικότητας στους συγκεκριμένους ελέγχους να ξεπερνά το 80%. Αφορούσαν υποθέσεις «εξαφανισμένων εμπόρων» και απάτες τύπου «καρουζέλ», δηλαδή για κυκλώματα που πραγματοποιούν εικονικές συναλλαγές (εισαγωγές και εξαγωγές)  με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, με στόχο την αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ αλλά και τη διεκδίκηση επιστροφής που δεν έχει καταβληθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τα exit polls της πρώτης κάλπης, τα πάρτι της Αράχωβας, η MIG και ο διαγωνισμός για τη Βουλιαγμένη

Μύκονος: Αν και ημιτελής, βίλα στην Άνω Μερά βγαίνει στο σφυρί με τιμή 1,2 εκατ. ευρώ! (pics)

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Σε «Συμπληγάδες» εκλογών ανάπτυξη και πλεονάσματα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ