Ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα εισπράξουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό αν και σχεδόν ένας στους επτά φορολογούμενους που έχει ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση μπορεί να δικαιούται επιστροφή φόρου. Για τους περισσότερους η επιστροφή του φόρου εισοδήματος συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι ελεγκτικές Αρχές ελέγχουν πλήρως τον φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι υπάρχουν τέτοια χρέη, προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο, τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει κάθε δύο μήνες να «τρέχει» ελέγχους και διασταυρώσεις στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και αυτόματα με λίγα κλικ θα συμψηφίζει τα ποσά των επιστροφών με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική διοίκηση ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Oπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φόρο επιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη φορολογική διοίκηση ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», σε σύνολο 3,697 εκατομμυρίων δηλώσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες, σχεδόν το 14% ή περίπου 515.361 δηλώσεις είναι πιστωτικές.

Τι ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, για την επιστροφή του φόρου εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η εφορία, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους ΟΚΑ, τότε αποστέλλεται στη ΔΟΥ φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους ΟΚΑ. Εν συνεχεία διενεργείται από τη ΔΟΥ η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Aπό τις ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως, «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης, βεβαιώνεται ο φόρος στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία θα καταβάλλεται ο φόρος μέσω τραπεζών, ανάλογα με τον τρόπο που ο υπόχρεος έχει επιλέξει (εφάπαξ ή με δόσεις) μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, όπως αυτή ορίζεται.

Στην περίπτωση που προκύψει επιστροφή φόρου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προκειμένου αυτή να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας. Αφού γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, και στην περίπτωση των επιχειρήσεων το ποσό πρέπει να επιστραφεί εντός 90 ημερών.

Ωστόσο, υπάρχει και η λεγόμενη «χρυσή» λίστα που περιλαμβάνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους οποίους η εφορία πιστώνει με διαδικασίες-εξπρές τις επιστροφές φόρου εισοδήματος αλλά και ΦΠΑ. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Διαβάστε ακόμη:

DBRS: Επιδείνωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ακριβαίνουν τα ταξίδια: Η υψηλή ζήτηση ανεβάζει τις τιμές και στα αεροπορικά εισιτήρια

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Νέες επενδύσεις και επέκταση στα Βαλκάνια για τη ΒΙΑΝΕΞ