Σε σιωπηρή παράταση μέχρι να διεκπεραιωθούν οι δηλώσεις που έμειναν μετέωρες λόγω τεχνικών δυσχερειών, οδηγείται η υπόθεση της τακτοποίησης των μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων της κατηγορίας 5.

Χθες, καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης και υπό την πίεση του όγκου των αιτήσεων και των δυσκολιών να ολοκληρωθούν και να φτάσουν οι μηχανικοί στο ηλεκτρονικό «κλικ» της καταβολής του παραβόλου, συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΤΕΕ να δοθεί μικρή πίστωση χρόνου για να εξυπηρετηθούν όσοι δεν ολοκλήρωσαν την διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον καταβληθεί το παράβολο, ο δικαιούχος έχει περιθώριο 18 μηνών για την υποβολή των δικαιολογητικών.  

Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί συνάντηση του κ. Κωστή Χατζηδάκη με την διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στην οποία υπήρξε καταρχήν συμφωνία για την εκπρόθεσμη ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την συνάντηση, συζητήθηκε και η προοπτική νομοθετικής ρύθμισης σε επόμενο στάδιο, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να «θεραπευτούν» αυθαιρεσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ήδη επισημάνει ως μία αντίστοιχη περίπτωση την ένταξη στην κατηγορία 5 κτιρίων που βρίσκονται έως και 10 εκατοστά μέσα σε κοινόχρηστο χώρο ή πρασιά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, παρά τις πιέσεις του τεχνικού κόσμου να υπάρξει μια νέα οριζόντια παράταση έχει αρνηθεί, κάτι που επανέλαβε και χθες στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των μηχανικών. Η πολιτική ηγεσία έχει δηλώσει δημόσια ότι οι πολίτες είχαν όλο το χρόνο μετά τις απανωτές παρατάσεις να υπαχθούν στο νόμο, κάτι που δεν έπραξαν και ότι ο φαύλος κύκλος των αυθαιρέτων πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι σήμερα πολύς κόσμος υπό το βάρος των συνθηκών της κρίσης αλλά και άλλων οικονομικών αδυναμιών έχει αδιαφορήσει με αποτέλεσμα να υποβάλλει δηλώσεις την τελευταία στιγμή.  

Το ΥΠΕΝ στην προσπάθειά του να αξιολογήσει τα δεδομένα ζήτησε να προσκομιστούν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την έκταση του προβλήματος ανοίγοντας παράθυρο για μια νέα ρύθμιση εφόσον κριθεί αναγκαία για συγκεκριμένες κατηγορίες που εντάσσονται στις σοβαρές παραβάσεις.

Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο μήνα διεκπεραιώθηκαν περί τις 200.000 δηλώσεις από τις οποίες το 40% αφορά αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας, αυξάνοντας σημαντικά και τα έσοδα του «κουμπαρά» των αυθαιρέτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες υποβάλλονταν 10.000 ημερησίως αιτήσεις γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο φόρτο το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το οποίο αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το κύμα των δηλώσεων.

Από σήμερα, αλλαγές θα έχουμε και στις άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων (1 έως 4) καθώς θα τακτοποιούνται, με πρόστιμα προσαυξημένα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 5%.

Από το Γραφείο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Χθες 30 Σεπτεμβρίου 2020 έληξε η τελευταία παράταση -η  2η που έδωσε η σημερινή πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017.

Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης για τα  αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). Συνεχίζεται όμως η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 μέχρι την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Εξέλιξη η οποία υπογραμμίζει ότι η σταθερή θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα οδήγησε τελικά σε αθρόες δηλώσεις και κλείσιμο πολλών σημαντικών εκκρεμοτήτων.

Οι πολίτες λοιπόν ανταποκρίθηκαν. Και για το ρεκόρ δηλώσεων που πραγματοποιήθηκε ήταν τεράστια η συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών που εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές χρειάστηκε να ξενυχτήσουν.

Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι δεν δίνεται νέα παράταση. Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή και επισημάνθηκαν από πολίτες και μηχανικούς.

Γι’ αυτό  ανακοινώνουμε τα ακόλουθα:

1.   Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί  τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

2.   Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

3.   Το Υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Με τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας κλείνει μόνο μία από τις πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θέμα των αυθαιρέτων.

Θα ακολουθήσουν σύντομα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και άλλων εκκρεμοτήτων που χρονίζουν στο θέμα αυτό. Προτεραιότητα μας είναι μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων για να σταματήσουν – πολιτεία, πολίτες και τεχνικός κόσμος – να σπεύδουν την τελευταία στιγμή για εμβαλωματικές διευθετήσεις.