Η πανδημία του κορωνοϊού συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή: είναι μια μόλυνση που επηρρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Τα στοιχεία της Eurostat όμως αποκαλύπτουν την άλλη πτυχή του κορωνοϊού: Αυτή που βλάπτει περισσότερο τις νέες παραγωγικές ηλικίες, χωρίς «υποκείμενες καριέρες».

Το 2020 ήταν μια τραγική χρονιά για την νεανική απασχόληση στον ευρωπαϊκό νότο και την Ελλάδα.

Η νεανική ανεργία έκανε άλμα στο 31,1% στην Ιταλία (κίτρινη γραμμή), στο 37,5% στην Ελλάδα (πράσινη γραμμή) και στο 41,7% στην Ισπανία (λευκή γραμμή):

Ουσιαστικά τέσσερις στους 10 νέους σε Ελλάδα και Ισπανία – και τρεις στους 10 στην Ιταλία – δεν έχουν εργασία και εισόδημα στην πλέον παραγωγική ηλκία, και κατά πολλούς την πιο κρίσιμη για το χτίσιμο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της εξειδίκευσης:

Στην Ελλάδα και την Ιταλία η απασχόληση των νέων έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που ήταν χρόνο πίσω. Στην περίπτωση της Ισπανίας το πισωγύρισμα είναι ακόμα χειρότερο, η ανεργία των νέων έχει επιστρέψει σε επίπεδα 2016, ακυρώνοντας ουσιαστικά το αφήγημα ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Το εντυπωασιακό (ή όχι και τόσο εντυπωσιακό) είναι ότι στην κατ’εξοχήν χώρα του ευρωπαϊκού πυρήνα, στην Γερμανία, ο κορωνοϊός φαίνεται πως άφησε ανεπηρρέαστη την απασχόληση των νέων. Η ανεργία των νέων είναι μόλις στο 5,7%, δηλαδή μόλις ένας στους 18 νέους είναι χωρίς δουλειά.