Οικονομία

Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Ξεπέρασαν τις 75.000 οι αιτήσεις για τα (μη επιστρεπτέα) «χιλιάρικα»

  • Στέλιος Κράλογλου


Πρακτικός οδηγός για τις αιτήσεις που πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 1η Ιουνίου - Την Τρίτη πληρώθηκαν 50 εκατ. ευρώ σε 46.096 δικαιούχους ενώ προγραμματίζεται και νέα  πληρωμή αύριο, Παρασκευή

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμα για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού κατατέθηκαν 75.000 αιτήσεις για την -μη επιστρεπτέα- επιδότηση των 1.000 – 4.000 ευρώ που θα δοθούν, χωρίς κριτήριο τζίρου, σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον περασμένο Απρίλιο.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε στις 21 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου. Την Τρίτη πληρώθηκαν 50 εκατ. ευρώ σε 46.096 δικαιούχους ενώ προγραμματίζεται και νέα  πληρωμή αύριο, Παρασκευή όπως δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Το μέτρο αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή ή για ένα διάστημα, με εξαίρεση την εστίαση η οποία ενισχύεται μέσω του προγράμματος παροχής κεφαλαίων κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών.

Στους κλάδους που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, κ.ά. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

• 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

• 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

• 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για να υποβάλετε αίτηση για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, εισέρχεστε στην πλατφόρμα myBusinessSupport, επιλέγετε «Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού» και εισέρχεστε στην πλατφόρμα. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Στη σχετική οθόνη:

1. Εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία μητρώου της επιχείρησης όπως αυτά διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. στον Πίνακα με τίτλο Στοιχεία Μητρώου.

2. Η υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να υπογράψει «Ως εκπρόσωπος της επιχείρησης πιστοποιώ την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινώ στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί ο αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων για τη χορήγησης της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» επιλέγοντας το τετραγωνίδιο.

3. Το πεδίο «Αριθμός εργαζομένων» την 01/04/2021

4. Το πεδίο «Δικαιούμενο ποσό»

5. Το πεδίο «Επιλογή πλαισίου ενίσχυσης»

Η πρώτη ερώτηση που καλείται να απαντήσει ο ενδιαφερόμενος είναι εάν η επιχείρηση συνιστά ενιαία επιχείρηση με άλλες επιχειρήσεις Επιλογές: ΝΑΙ και ΟΧΙ. Αν επιλέξει NAI συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία.

Η επόμενη ερώτηση είναι εάν η ενιαία επιχείρηση έχει λάβει άλλες ενισχύσεις βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου C(2020) (από οποιαδήποτε πηγή/πρόγραμμα).

Σε περίπτωση που έχει λάβει η επιχείρηση προηγούμενη ενίσχυση με βάση το προσωρινό πλαίσιο στήριξης (είτε από τους 4 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής είτε από άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης που δίνεται με βάση το προσωρινό πλαίσιο στήριξης) εμφανίζεται ένας έξτρα πίνακας με τα στοιχεία αυτών των ενισχύσεων. Η συμπλήρωση του ανωτέρω πίνακα γίνεται σε περίπτωση που η επιχείρηση σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης έχει λάβει ενίσχυση η οποία δεν εμφανίζεται στον έξτρα πίνακα.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, η επιχείρηση θα ερωτηθεί εάν « δεσμεύεται ότι δεν θα μετακυλήσει, εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενείς παραγωγούς τη χορηγούμενη δυνάμει της παρούσας ενίσχυση»; Αν επιλέξει «ΝΑΙ» προχωρά στην επόμενη ερώτηση. Αν επιλέξει «ΌΧΙ» δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για χορήγηση χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά ανώτατα όρια ενίσχυσης, θα ερωτηθεί εάν «διασφαλίζει με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο»; Αν επιλέξει «ΝΑΙ» προχωρά στην ερώτηση. Αν επιλέξει «ΌΧΙ» δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επιλέγοντας υποβολή αίτησης εμφανίζεται το μήνυμα ότι έχει οριστικοποιηθεί η αίτηση και η καταβολή του ποσού θα πραγματοποιηθεί στον αριθμό IBAN που έχει δηλωθεί στο Τaxisnet.

Διαβάστε ακόμη

Το παρασκήνιο του mega deal ρεκόρ των 2 δισ. για την Chipita και η επόμενη μέρα

Υπάρχει… κι άλλος πλούσιος Σπύρος πια, το νέο σαφάρι της CVC και η εν Αθήναις επίσκεψη του κ. AA στην Αθήνα

Bernard Arnault: Ο «λύκος με το κασμιρένιο παλτό» έγινε o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο