Μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να πείσουν τους τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος είναι διασφαλισμένη, δίνουν τα τελευταία 24ωρα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή μεθαύριο, Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να εντοπίζουν δημοσιονομικό κενό το 2020, όπως επιβεβαίωσε χθες ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απόσταση που χωρίζει τις προβλέψεις των Ευρωπαίων από εκείνες της ελληνικής πλευράς είχε περιοριστεί πλέον χθες κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, με τάση περαιτέρω μείωσης.

«Μιλάμε για ένα κενό που στο παρελθόν δεν θα το συζητούσαν καν. Ο αριθμός είναι μικρότερος σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να έχουν δει ακόμα αναλυτικά όλα τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι», ανέφεραν χθες το μεσημέρι πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. «Διαβάζω καθημερινά ελληνικό Τύπο, βλέπω νούμερα, αλλά δεν έχουν σημασία κατά τη γνώμη μου, γιατί τα νούμερα αλλάζουν κάθε μέρα. Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης.

Το σημερινό μέγεθος θα είναι μικρότερο από το χθεσινό και μεγαλύτερο από το αυριανό. Χθες ήταν Χ, αλλά σήμερα είναι Χ/2. Σημασία έχουν μόνο τα νούμερα που θα γράφει το προσχέδιο που θα σταλεί 15 Οκτωβρίου», ήταν η χθεσινή απάντηση του κ. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. Υπενθυμίζεται ότι η απόκλιση είχε ξεκινήσει από τα 1,5 δισ. ευρώ, υποχώρησε στο 1 δισ. ευρώ μετά την επίσκεψη των στελεχών των θεσμών στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα και μέχρι την Πέμπτη είχε μειωθεί στα 800 εκατ. ευρώ.

Η 15η Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο, επειδή η Ελλάδα, όπως κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να έχει επέλθει μέχρι τότε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς αναφορικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020. Οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν για περίπου ένα μήνα ακόμα, ώσπου να δοθεί στη δημοσιότητα η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας (αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου) και να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς (στις 21 Νοεμβρίου).

Τα «όπλα» που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση, ώστε να πείσει τους τεχνοκράτες των θεσμών ότι «βγαίνει ο λογαριασμός» του 2020 με ενσωμάτωση όλων των φοροελαφρύνσεων (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είναι τα εξής:

1.     Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς μείωση του αφορολογήτου ορίου.

2.     Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, ακόμα και στην Αττική, οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα  βίλες και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες να φορολογούνται ελάχιστα επειδή βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

3.     Βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa και παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

4.     Τόνωση των εσόδων και της ανάπτυξης μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

5.     «Ασίστ» στην ανάπτυξη από το πακέτο φοροελαφρύνσεων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτοί ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 3% την προσεχή χρονιά.

6.     Υπεραπόδοση στα φετινά έσοδα, ιδίως από τον ΦΠΑ, και αύξηση του αριθμού των οφειλετών που εντάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, με θετικό αντίκτυπο (carry over) και στον προϋπολογισμό του 2020.

7.     Καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών στον προϋπολογισμό. Όπως διαπίστωσε το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φούσκωνε τις οροφές δαπανών, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή πρόσθετης, αχρείαστης λιτότητας και στη συνέχεια να εμφανίσει υπερπλεονάσματα.

8.     Εξοικονομήσεις με βάση την επισκόπηση δαπανών.

Όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Μοσκοβισί, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2020 και μια θετική 4η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να εκταμιευθούν τα 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη (ANFAs, SMPs) των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, αλλά και για να εξεταστεί η χρήση των κερδών για επενδύσεις, αντί για τη μείωση του χρέους. Εφόσον το Eurogroup καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις στις 4 Δεκεμβρίου, θα επιτευχθεί μια έμμεση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά περίπου 0,7% του ΑΕΠ (από το 3,5% στο 2,8%).

Ο Επίτροπος Οικονομικών εμφανίστηκε υπέρμαχος της μείωσης του στόχου για τα πλεονάσματα μετά το 2020. «Ούτε η Επιτροπή ούτε εγώ πιστεύαμε ποτέ ότι ο στόχος θα πρέπει να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Πρέπει να βρούμε τρόπους, για να εξέλθει από τη δέσμευση αυτή η χώρα, γιατί αλλιώς πλήττεται η ανάπτυξη. Πρέπει να φθάσουμε προοδευτικά σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί», είπε.