Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο που καλείται να εφαρμόσει τα φορολογικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης, με το βλέμμα στην ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει το β’ μισό του χρόνου 31,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και να αποσοβηθεί η δαμόκλειος σπάθη του «κόφτη», ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 1,2 δισ. μόνο για το 2016.

Εξ αυτών, περίπου τα 800 εκατ. αφορούν πρόσθετους άμεσους φόρους (από μείωση αφορολόγητου και αλλαγή κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους) και άλλα 400 εκατ. από έμμεσους φόρους (όπως αύξηση του ΦΠΑ).

Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων εντός του 2017, με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του έτους.

Μέχρι στιγμής η εικόνα του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα έσοδα κινούνται εντός τροχιάς. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαν εισπραχθεί 18,401 δισ. ευρώ ή 871 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο, κυρόιως λόγω του κύματος κατασχέσεων.

Δεν είναι, όμως, σίγουρο ότι η ίδια θετική πορεία θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου καθώς οι απανωτές επιβαρύνσεις, βάσει και των τελευταίων πολυνομοσχεδίων που ψηφίστηκαν προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο νέας «έκρηξης» απλήρωτων φόρων και εισφορών.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι αυξημένες προκαταβολές φόρου, αλλά και η αυξημένη κατά 30% εισφορά αλληλεγγύης που καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, ενώ από τον Αύγουστο ξεκινά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ήδη από το τέλος Ιουνίου όσοι έχουν συνδρομητική τηλεόραση θα δουν αυξημένους τους λογαριασμούς τους κατά 10% μετά την επιβολή του νέου ειδικού τέλους, ενώ στα τέλη της χρονιάς μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί και για τα τέλη κυκλοφορίας.Τα πιο δύσκολα έρχονται από Σεπτέμβρη, οπότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν την α’ δόση του ΕΝΦΙΑ, τη δεύτερη δίμηνη δόση του φόρου εισοδήματος και η μηνιαία δόση της ρύθμισης παλαιότερων ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα της είσπραξης εσόδων καθίσταται ιδιαιτέρως φιλόδοξο και δύσκολο, τόσο λόγω της φοροκαταιγίδας, όσο και των λουκέτων που πνίγουν την αγορά.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν ότι με την αρχή της καταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2016, περίπου οι μισοί από το 1,8 εκατ. φορολογούμενους που έχουν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και σε 100 δόσεις δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη δόση με αποτέλεσμα να τη χάσουν. Την ίδια ώρα, η οικονομική δυσπραγία φέρνει στην αγορά τσουνάμι λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνέπεια να εκτοξεύονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά περίπου 1 δισ. μηνιαίως, με αποτέλεσμα να φτάνουν συνολικά στα 87,5 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.