search icon

Οικονομία

Αγρότες: Aνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για ενισχύσεις de minimis ύψους 24,6 εκατ.

Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει ειδικού τύπου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την έκταση, το ποσό ανά στρέμμα και το ποσοστό ζημίας - Ποιους παραγωγούς αφορά

Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, ξεκινά η διαδικασία ενίσχυσης χιλιάδων παραγωγών που υπέστησαν ζημιές ή αντιμετώπισαν δυσμενείς συνθήκες στην παραγωγική τους δραστηριότητα εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ τίθεται σε λειτουργία από σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 18 Αυγούστου.

Η διαδικασία υποβολής

Οι αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myBusinessSupport και οι ενδιαφερόμενοι συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet.

Για να καταφέρουν οι αγρότες να ολοκληρώσουν την διαδικασία επιτυχώς θα πρέπει να έχουν καταχωρημένο και ενημερωμένο λογαριασμό IBAN, στην εφαρμογή myAADE. Αυτή μάλιστα είναι η βασικότερη προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί δυνατή η πίστωση της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων και των συμψηφισμών με τυχόν ληξιπρόθεσμες φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις, η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 Αυγούστου 2026.

Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων και τα ποσά

Η ενίσχυση αποσκοπεί στη στήριξη των παραγωγών που αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων: Τους παραγωγούς ρυζιού, τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό του 2021 και παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που επλήγησαν από λειψυδρία το 2025.

Ειδικότερα, οι τρεις κατηγορίες είναι:

Παραγωγοί ρυζιού: Δικαιούχοι είναι οι αγρότες σε όλη την επικράτεια που διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ρυζιού και υπέστησαν ζημιές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά το έτος 2025. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά στρέμμα.

Παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό το 2021: Η ενίσχυση αφορά παραγωγούς συγκεκριμένων Περιφερειακών Ενοτήτων (Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Γρεβενών, Έβρου, Ημαθίας, Ηλείας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λάρισας, Πέλλας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας), των οποίων η παραγωγή μειώθηκε λόγω παγετού το 2021 σε ποσοστό άνω του 30% και δεν είχαν αποζημιωθεί.

Στις επιλέξιμες καλλιέργειες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, βύσσινα, κυδώνια, αχλάδια, λεπτοκαρυές, καρύδια, αμπέλια, βερίκοκα, νεκταρίνια, σύκα, αμύγδαλα, μύρτιλα, αρώνια, ιπποφαές, κάστανα, λωτοί, φράουλες και ροδάκινα.

Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει ειδικού τύπου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την έκταση, το ποσό ανά στρέμμα και το ποσοστό ζημίας. Ενδεικτικά, προβλέπονται ποσά όπως 800 ευρώ/στρέμμα για τα κεράσια, 710 ευρώ/στρέμμα για τα μήλα, 900 ευρώ/στρέμμα για τις φράουλες και 1.088 ευρώ/στρέμμα για τα μύρτιλα, σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα της ΚΥΑ.

Διαβάστε ακόμη

Η ιδανική διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι: τι δείχνουν νέες έρευνες

Ο πόλεμος στα πανεπιστήμια για τα πιο ακριβά μυαλά του κόσμου

GSI: Πώς η ελληνογαλλική συμμαχία βγάζει από τον πάγο το έργο των 1,9 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version