«Ευήκοα ώτα» βρήκε στο οικονομικό επιτελείο ένα από τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα από πλευράς των Επενδυτικών Ακινήτων, οι οποίες έχουν υποστεί σφοδρή αύξηση της φορολόγησής τους τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ουσιαστικά να χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Με διάταξη που έχει ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχεδίου επανέρχεται το προηγούμενο, πιο ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), έστω κι αν παραμένει ο φόρος στα διαθέσιμα των εν λόγω εταιρειών. Ειδικότερα, καταργείται η πρόβλεψη του νόμου 4393 / 2016, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση,  με την οποία ορίζονταν ελάχιστο εξαμηνιαίο ποσοστό 0,375% (δηλαδή 0,75%) ετησίως για τη φορολόγηση των ακινήτων και των διαθεσίμων των ΑΕΕΑΠ. Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των ΑΕΕΑΠ δεν έχουν πάψει όλο το προηγούμενο διάστημα να κάνουν λόγο για επταπλασιασμό της φορολόγησης τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο (με δεδομένο και τον ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εν λόγω εταιρείες) «μπλοκάρει» σε μεγάλο βαθμό τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν στις ελληνικές ΑΕΕΑΠ.

Τώρα όπως προβλέπει η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία υποχρεούνται σε καταβολή φόρου ο συντελεστής του οποίου ορίζεται σε δέκα τοις εκατό (10%) επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Επιτοκίου Αναφοράς) προσαυξανομένου κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα και υπολογίζεται επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων, σε τρέχουσες τιμές, όπως απεικονίζονται στους εξαμηνιαίους πίνακες επενδύσεων.

Οι διοικήσεις των ΑΕΕΑΠ προσβλέπουν σε δεύτερο χρόνο σε συνολικότερες παρεμβάσεις όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο των εταιρειών, οι οποίες όπως  όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εγχώριας Επενδυτικής Ακινήτων Prodea Investments, κ. Αρις Καρυτινός στο πρόσφατο συνέδριο ακιινήτων της Prodexpo «ήταν αυτές που επιβίωσαν μέσα στην κρίση, προχώρησαν σε επενδύσεις και χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για να σώσουν τις τράπεζες».

Αναφορικά με την ανάγκη για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις Επενδυτικές Ακινήτων ο κ. Καρυτινός θεωρεί ότι η χώρα μας, συνολικά (και όχι μόνο για τις ΑΕΕΑΠ) όσον αφορά τα ακίνητα δεν έχει σοβαρό θεσμικό πλαίσιο, με αποκορύφωμα την χωροταξία, γεγονός το οποίο έχει καταστρέψει developers και επενδυτές. « Ακόμη όμως κι όταν έχουμε θεσμικό πλαίσιο κοιτάμε να το χαλάσουμε όπως έγινε στην περίπτωση των ΑΕΕΑΠ. Το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ θέλει …πέταμα γιατί έγινε πριν από 20 χρόνια και αντιμετωπίζει τις εν λόγω εταιρείες ως αμοιβαία κεφάλαια».

Σημειωτέον ότι πέραν των υφισταμένων εισηγμένων ΑΕΕΑΠ (Prodea, Trastor, ΙCI) προς την ίδια κατεύθυνση οδεύουν και ο όμιλος της Viohalco μέσω της Noval, της Fourlis, της Orilina κ.τ.λ..