Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της τιμής της βενζίνης, με την κατάσταση, σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, να έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Χλιάπα, ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ συνεχίζεται το ράλι τιμών, ωστόσο, υπάρχει μία σταθεροποίηση αυτές τις ημέρες, ενώ ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ, δεδομένου ότι μία οικογένεια για τα βασικά είδη διαβίωσης, ξοδεύει κατά μέσο όρο 1.400 ευρώ τον μήνα.

Οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους με πάνω από 20 ευρώ βενζίνη και προσπαθούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις. Στρέφονται δε, σε γειτονικές χώρες, για φθηνότερα καύσιμα και πιο οικονομικές παροχές υπηρεσιών. Στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Η μέση τιμή τον Μάιο

Η μέση τιμή της βενζίνη έχει φτάσει τα 2,258 ευρώ το λίτρο, 60 λεπτά παραπάνω από τον Μάιο του 2021 και σχεδόν ένα ευρώ από τον Μάιο του 2020.

Στα πρατήρια καυσίμων η κατάσταση είναι χειρότερη με τις τιμές να πλησιάζουν τα 2,5 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα νησιά ξεπερνούν τα 2,6 ευρώ με την κυβέρνηση να εξετάζει σημαντική παρέμβαση για τη μείωση των τιμών κυρίως στην νησιωτική Ελλάδα μετά τον Ιούνιο.

Ενδεικτικά, στην Αθήνα σε πρατήριο στην Κηφισίας η αμόλυβδη έφτασε να πωλείται προς 2,429 ευρώ στη Θεσσαλονίκη σε κατάστημα στην Κλεάνθους ανέβηκε στα 2,488 ευρώ ενώ οδηγοί στη Μήλο είδαν την αμόλυβδη ακόμα και στα 2,62 ευρώ το λίτρο. Οι οδηγοί πλέον βρίσκουν άλλους τρόπους να μετακινηθούν.

«Οι μετακινήσεις μου είναι περιορισμένες δεν κοιτάω να πάω με το αυτοκίνητο θα πάω με τα πόδια. Δεν το δουλεύω πολύ τον τελευταίο καιρό λόγω της βενζίνης, πιο πολύ με το μηχανάκι», λέει καταναλωτής στο OPEN.

«Από την Τρίτη παρουσιάζεται μια μείωση η οποία θα ενταθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μείωση του τζίρου κατά 50% την τελευταία εβδομάδα», σημειώνει ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής.

Στο μεταξύ η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα με 223,07€/mWH με την Ιταλία και τη Μάλτα να ακολουθούν από κοντά με 221,41€/mWH και οι δύο.

Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρει πως λόγω της ενεργειακής κρίσης κυρίως πολλές επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη και δηλώνουν πως δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε ακόμα:

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματα – Σύντομα σε λειτουργία νέοι σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία

Χοντραίνει το παιχνίδι με την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση

Αθήνα: Οι 4+4 κινήσεις που θα λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα