Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη ακρίβεια είναι οι  καταναλωτές, καθώς οι τιμές των τροφίμων που παραμένουν υψηλές παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών.

Εν αναμονή των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, η εικόνα που περιγράφουν στελέχη της αγοράς για τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους είναι πως από τη μία πλευρά εντοπίζονται κάποιες μεμονωμένες κατηγορίες προϊόντων, εκείνων κατά κύριο λόγο που κατέγραψαν μεγάλες ανατιμήσεις μέσα στο προηγούμενο έτος, οι οποίες εμφανίζουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης ή ακόμη και μικρών μειώσεων.

Παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων εξηγούν ότι τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά σε πολλές περιπτώσεις ανατιμήσεις πρώτων και δεύτερων υλών έχουν φτάσει σε αυτές με χρονική υστέρηση λόγω προηγούμενων συμφωνιών που βρίσκονταν έως τώρα σε ισχύ, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να μην έχουν ακόμα ενσωματωθεί στις τιμές. Έτσι οι νέες ανατιμήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα φανεί στον καταναλωτή.

Την ίδια στιγμή για συγκεκριμένα μεμονωμένα προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές προχωρούν σε έστω και μικρές μειώσεις, αυτές για να περάσουν στο ράφι, χρειάζεται χρόνος, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στις αποθήκες και έχουν αγοραστεί σε υψηλότερες τιμές.

Σημάδια αποκλιμάκωσης που να είναι τουλάχιστον εμφανή στους καταναλωτές εκτιμούν οι ίδιες πηγές ότι πιθανότατα να φανούν περί το τέλος του α΄ εξαμήνου εξηγώντας ωστόσο ότι οι τιμές δεν θα γυρίσουν εκεί που ήταν.

Διαβάστε ακόμη

Η μάχη του Μητσοτάκη με το «κοντέρ», τα (γνωστά) σενάρια για (μη) αυτοδυναμία, ο Κόπυ με τον Γεωργάτο για την Αίγλη και οι μαχαιριές με τα μερίσματα

Μεταβιβάσεις ακίνητων: Δύο αγκάθια στην βελτιωμένη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ