Οικονομία

Ο Αλεξιάδης τρολλάρει: Θα έρθουν κι άλλοι «πάρα πολύ καλοί φόροι»

  • newsroom


«Θα έπρεπε να τους έχουμε φέρει εδώ και πολύ καιρό». - Μόλις 1-2 λεπτά ακριβότερος ο καφές, είπε ο αν. ΥΠΟΙΚ

Για την αύξηση των έμμεσων φόρων μίλησε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα Fm».

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι θα υπάρχουν αυξήσεις «σε ορισμένα είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές, η μπύρα και η συνδρομητική τηλεόραση» ενώ όπως συμπλήρωσε «θα υπάρχουν μειώσεις σε κάποιους άλλους φόρους και θα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι φόροι, πάρα πολύ καλοί, που θα έπρεπε να τους έχουμε φέρει εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι κακό π.χ. να αυξήσουμε τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα κέρδη στα τυχερά παιχνίδια ή τη φορολογία στις εταιρείες που ασχολούνται με τα αμοιβαία κεφάλαια ή στα εταιρικά αυτοκίνητα, όπου γινόταν φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή».

Για την αύξηση στον καφέ, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «περιμένετε λίγο ακόμα, διότι η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι στον καφέ θα έχουμε μια επιβάρυνση 1-2 λεπτά στην καφετέρια ή στην μπύρα θα έχουμε πολύ λίγα λεπτά στις ακριβές μάρκες».

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, υπογράμμισε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν αλλά «δεν είμαστε ικανοποιημένοι». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Δεν είμαστε χαρούμενοι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνουν ακόμη περισσότερα», τόνισε.

Για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ στο κτίριο του Κεράνη, ο κ. Αλεξιάδης υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά της απόφασής του δηλώνοντας συγκεκριμένα:

«Πρέπει να μπούμε σε μια νέα λογική διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, διότι τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίστηκε με καταστάσεις που δημιούργησαν τέτοια φαινόμενα και το κτίριο του Κεράνη είναι η κορυφή του παγόβουνου. Μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες για πάρα πολλά κτίρια που είναι κενά από το 2004 και ρημάζουν, ενώ το Δημόσιο πληρώνει πάρα πολλά κάθε χρόνο σε ενοίκια. Μόνο το ΥΠΟΙΚ πληρώνει 24 εκατ. ευρώ το χρόνο σε ενοίκια. Υπάρχει ένα συμβόλαιο από το 2014, καλώς ή κακώς, και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό, που υποχρεώνει το ΥΠΟΙΚ και το Δημόσιο για 20 χρόνια να πληρώνει 221.000 ευρώ το μήνα και να φυλάνε αστυνομικοί σε 24ωρη βάση το άδειο κτίριο, να πληρώνουμε συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, ασφάλιστρα κτλ. και περιμέναμε πότε θα τελεσιδικήσει… Το ΥΠΟΙΚ νοικιάζει περίπου 50 κτίρια και έχουμε διασκορπισμένες τις υπηρεσίες μας και για 1.027 άτομα πληρώνουμε 230.000 ευρώ ενοίκιο, ενώ στο κτίριο του Κεράνη για 2.300 άτομα πληρώνουμε 221.000 ευρώ το μήνα. Εκτός από τις υπηρεσίες που πρέπει να παραμείνουν για γεωγραφικούς λόγους, υπάρχουν άλλες υπηρεσίες που θα μετακινηθούν σε ένα πιο σύγχρονο κτίριο, με καλύτερη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς».

Απόρρητο Απόρρητο