Οικονομία

Ανάπτυξη μόνο με πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων

  • Κωστής Πλάντζος


Κίνδυνος η παράταση της πανδημίας - Προειδοποιήσεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού για Μεσοπρόθεσμο και ελληνική Οικονομία

Έντονες επιφυλάξεις για τις αβεβαιότητες που έχει μπροστά της η ελληνική Οικονομία, εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, στην γνωμοδότησή του για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει, λόγω παράτασης της πανδημίας και lockdown, κατά το 2021 τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από όσο αναμένετο για εφέτος, ενώ οι ίδιοι κίνδυνοι παραμένουν και για το 2022 και εφεξής, αφού οι προβλέψεις για Ανάπτυξη προϋποθέτουν ότι δεν θα επανέλθουν περιοριστικά μέτρα στην Οικονομία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση «παρουσιάζει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2021-2025. Για το τρέχον έτος προβλέπεται μια σαφής επιδείνωση σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τόσο για τα μακροοικονομικά όσο και για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% (έναντι 4,8% στον Προϋπολογισμό) και το πρωτογενές έλλειμμα να φτάσει το 7,1% του ΑΕΠ (έναντι 3,8% στον Προϋπολογισμό) σε όρους ESA. Η αναθεώρηση αυτή επί το δυσμενέστερο, που είχε άλλωστε αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, οφείλεται στην παράταση της πανδημίας εντός του 2021 και στη διατήρηση των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Επί της ουσίας πρόκειται για την υλοποίηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων που το Γραφείο είχε επισημάνει στη γνώμη του για τον Προϋπολογισμό. Τότε είχε επισημανθεί «αφενός η αβεβαιότητα για την ταχύτητα επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας και αφετέρου η δυνατότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπρόσθετη στήριξη από τον δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα με τη σύγκριση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου (πίνακας στην ενότητα ΙΙΙ.Β) τα φορολογικά έσοδα ήταν 2,3 δις χαμηλότερα και οι κρατικές δαπάνες 2,9 δις υψηλότερες, καταλήγοντας σε συνολική πρωτογενή επιδείνωση κατά 5,7 δισ.

Οι ίδιοι κίνδυνοι παραμένουν ενεργοί για το επόμενο έτος. Το Μεσοπρόθεσμο για το 2022 προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 6,2% και πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ. Αυτή η δημοσιονομική βελτίωση κατά 11,3 δις θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την άρση των έκτακτων μέτρων που θα προκαλέσουν αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,9 δις και μείωση των κρατικών μεταβιβάσεων κατά 6,7 δις. Και τα δύο ωστόσο συνδέονται με τις αβεβαιότητες που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή με την ικανότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και με το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον στήριξη.

Για τα επόμενα έτη 2023-25, προβλέπονται υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης (4,1%, 4,4% και 3,3% αντίστοιχα) και σταδιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος (2%, 2,8% και 3,7% αντίστοιχα, σε όρους ESA). Σημειώνουμε ωστόσο ότι οι προβλέψεις αυτές υποθέτουν την πλήρη άρση των δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.

 Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε εμβολιασμένους ηλικίας 18-25 ετών 

Bloomberg: Η Ελλάδα ο top προορισμός των σούπερ γιοτ το φετινό καλοκαίρι

Μπουρλάς (CEO Public-MediaMarkt): Μπαράζ νέων επενδύσεων την τριετία 2020-2022